Sú všade! Sú mimoriadne činní! Otravujú nám naše plnoformátové HD životy svojou žlčovitou čiernobielosťou! Podporujú v nás hnev, ktorý musíme v Slovenskej republike nevyhnutne každý deň potláčať. A celé naše nadľudské úsilie dokážu zničiť jediným článkom, pri ktorom sa pristihneme, že rovnako ako oni škrípeme zubami a čo je najhoršie - robí nám to dobre!

 

Títo pokušiteľskí zlosynovia si hovoria:

 

 

Hejteri!

 

Už ich názov je strašný! Ak by za niečo stáli, volali by sa írečito: "Nenávistníci!" - akoby povedal svojstojný Jozef Markuš. Alebo aspoň „Nevraživci“. Lež oni sa radšej skrývajú za internety a anglijské, uchu Slováka cudzo znejúce mrzké slovä!

 

Hejteri sa delia na rôzne poddruhy - každý hejtuje niečo iné. Sú spoločenskí hejteri (ich obľúbeným cieľom je napríklad sympatická diva Sisa Sklovská, či jej šarmantný ded), umeleckí hejteri (žiadne predstavenie nie je dostatočne hlboké, každý obraz je mazanina), ekologickí hejteri (žijeme nezdravo, naša spoločnosť je chorá) atď.

 

Aj tu, na Dajlymejle sú takí! A dokonca sám som tejto zhubnej ideológii vo svojich článkoch neraz prepadol! Ale už som sa zmenil! Jednoduchými ale mimoriadne hlbokými úvahami a porovnávacími štúdiami s minulosťou som dospel k názoru, že tento trend je zhubný, ale najmä nezmyselný. A základná premisa znie: Všetko je lepšie, ako bolo! A hotovo!

 

 

Ekológia

 

Moji „obľúbení“ hejteri sú tí, čo tvrdia, že žijeme nezdravo. A potrebujeme návrat k prírode. A celkovo by sme sa mali vrátiť k tomu, ako sa žilo kedysi... idylicky...
Supčo napik, trubky! A čo ste sa s koňom zrazili?


Viete si predstaviť seba, len pred takými 100 rokmi, v priemernej dedine na Liptove? Asi ťažko. Inak by vás nelákala stredná dĺžka života 50 rokov (ak ste sa neupili už v štyridsiatke, neprivalil vás strom v tridsiatke, nezabili na vojne v dvadsiatke, neskosil vás záškrt v 10 rokoch a nezomreli ste pri pôrode v kriakoch malinčia).

 

Tipujem, že psychicky zdravý človek neocení svieži vzduch, keď je vďaka kurva-robote s pluhom v štyridsiatke zvráskavený ako zošúverené jablko a s chrupom tak riedkym, že si ho pokojne môžete vyšpárať biliardovým tágom. Celý život scvrknutý na chystanie sa na zimu. Doslova. Mimo zimy sa človek snažil urobiť si zásoby jedla a dreva, aby prežil zimu. A na jar zasa. A furt dokola. To má byť ten zdravý životný štýl predkov?


80-ročné babičky boli považované za prekliate, lebo ich pán Boh, ani peklo nechce a dnes im pokojne napíšeme na parte „náhle a nečakane nás opustila“. (Ako keby bolo normálne očakávanie, že si s babčou ešte pár rôčkov zalyžujeme...)

 

 

Choroby a farmaceutický priemysel

 

“Milujem“ vetu „bolo menej rakoviny a civilizačných chorôb“. No to je iste možné. Ale zase tu bolo bohaté priehrštie chorôb, na ktoré sa dalo parádne zomrieť. Veď nejako sa tá príroda musí brániť. TBC je fuč? Tak dám rakovinu... Týfus je fuč? Dáme rakovinu... Prírode môžeme vyčítať len nedostatok fantázie. Dnes vnúčence plačú, že 75-ročný dedko zomrel na rakovinu. Kedysi plakala žena so šiestimi deťmi, že jej manžel v štyridsiatke zomrel na zápal pľúc...

 

Za celkom nebezpečné hejtovanie považujem reči o zbytočnosti očkovania a o podlosti farmaceutických firiem vôbec. Internetoví mudrci, reprezentanti dunning-kruger efektu, napríklad tvrdia, že lieky liečia len príznaky choroby a nie chorobu samotnú. Hm... a ako je možné, že moja teta mala rakovinu už pred dvanástimi rokmi? A pokojne si žije a teší sa z vnúčat? Žeby mala nejaký kontakt na spolužiaka v Bilderberg group? Sotva...

 

Samozrejme, farmaceutické firmy chcú zisk. Ale to chce aj zmrzlinár. Je to normálne. To predsa neznamená, že mi za moje peniaze nechcú predať niečo, čo mi pomôže.
Možno sa len neviem správne dívať okolo seba, ale ak má byť výsledkom podlosti farmakofiriem prežívanie rakoviny, priemerná dĺžka života 75 rokov (SK), univerzity 3. veku a futbalové kluby dôchodcov, tak nech sú pokojne také svine, ako doteraz...

 

Som zvedavý, čo by robili všetci tí hejt.. tí nevraživci, ktorí chcú žiť podľa zákonov prírody, ak by naozaj začali platiť. Napríklad zákon silnejšieho. Ak by som ja (a všetci tí ekologickí neduživci) žil v Sparte, letím do priepasti skôr, než by som okoštoval kolostrum. Väčšina blogerských hejtrov by si v prírode neulovila ani žabu. Dnešní vyziabnutí intelektuálni frajeri, ktorí oslňujú opačné pohlavie svojimi vedomosťami a tak radi hejtujú dnešnú spoločnosť, by v prírodnej spoločnosti maximálne tak plietli košíky na okraji dediny a sex by si užili len so spiacou ovcou.

 

 

Konšpirácie

 

Lezú mi na nervy aj reči pózerov, ktorých jedinou schopnosťou je ovládanie browsera, ale trpia utkvelou predstavou o tom, že vedia viac než ostatní. Hlavne o tom, že „tí hore“ nás ovládajú, že svetu vládnu tajné spoločenstvá, nemáme skutočnú slobodu a podobné zbytočné kydy.. Tak to je fakt šok! No a???!!!

 

Ak človek pred pár sto rokmi nemal šťastie, a nenarodil sa ako šľachtic (šanca 1 ku 100, ak né menej), mohol byť rád, že ho príslušníci vládnucej vrstvy nezahlušili. V časoch, keď zopár rodín ovládalo celý dovtedy známy svet, by bežného plebejca ani len nenapadlo, že by mohol zasahovať do chodu sveta a vlastne do čohokoľvek! Pokojne sa on aj s celou dedinou mohol stať narodeninovým darčekom pre dcérku susedného kniežaťa. Ako som písal, bol rád, že prežil zimu. A tú prežil len vtedy, ak ho nezabilo, neokradlo, neznásilnilo nejaké prechádzajúce vojsko znepriateleného veľmoža. Spomeňte si na to, keď budete nabudúce mindžovať na políciu, ktorá nás slabo chráni!

 

 

Klimatické zmeny a celebrity

 

Ale takýchto príkladov zbytočného hejtovania je oveľa, oveľa viac, tak len krátko. Máme globálne otepľovanie? Máme! A čo, kua? Kto povedal, že počasie je nemenné? Nikdy ste nevideli Burianov obrázok pračloveka v dobe ľadovej? Veď buďme radi, že kalamitu máme len pár dní v roku. Počasie sa jednoducho mení a vyvíjalo sa už dávno predtým, než sa objavila prvá chladnička nadžganá freónom.

 

Stále počúvame o tom, že „skutočnými celebritami by mali byť doktori, vedci, učitelia, mnohonásobné matky a opatrovateľky zatúlaných psov, korytnačiek atď.“ A informácie majú byť seriózne. OK. Viete mi povedať, kto by si kúpil časopis s titulkou: „Veľký úspech Docenta Pulkrábka na kongrese vo Viedni! Vieme detaily!“ Alebo: „Docentka Rojková odhalila pikantný vzorec jadrovej fúzie! Nový čas bol pri tom!“ Či: „Jednotkári p. učiteľky Janotovej excelovali aj v kotrmelcoch!“

 

 

Výstredná móda, globalizácia a práva zvierat 

 

Alebo dnes ráno som počul, aké je strašné, keď sú „dnešní“ ľudia závislí na móde a značkovom oblečení. Dovoľujem si upozorniť, že ľuďom v tomto smere prepínalo odjakživa! Látky si nosili cez pol sveta, nechali skapať tri ťavy a šesť koňov - len aby mali tú najlepšiu. Niekde som čítal, že v ranom stredoveku boli obľúbené zatočené špičky topánok a postupne dosiahli také rozmery, že si ich chlapi museli pripevňovať k holeni remienkami! A prietrž tomu urobil až pápež! Ak niekto tvrdí, že posadnutosť módou je trend posledných rokov, je mimo. Za socializmu by som bez váhania dal ľavé vajco za levisky, aby som nemusel chodiť v menšestrákoch! A bolože to radosti, keď odevné závody kapitána Jána Nálepku začali vyrábať rifle značky Ranger! Boli síce jak prkno, ale vždy lepšie, než tesil.

 

Odporné nákupné reťazce! Hm... A myslíte, že by Jano z lazov menil parkovanie pred Auparkom za poldňovú cestu závejmi, aby v meste na rýnku kúpil medicínu pre dcérku?

 

Hnusné zabíjanie zvierat vo veľkom! Hm.. Boli by ste v pohode, ak by sused na balkóne choval prasa? Lebo ako inak sa dá riešiť zásobovanie veľkomesta jedlom? Ekofarmami?

 

 

Záver

 

Dalo by sa uviesť ešte oveľa viac príkladov nezmyselného hejtovania. Ale stalo sa to, čo strašne nenávidím: moja grafománia spôsobila, že na začiatku som ani nevedel, o čom chcem vlastne písať a teraz zrazu článok naboptnal do obludnej dĺžky...

 

Tak prajem všetkým hejterom slnko v duši a buďte radi, že nám je tak, ako nám je!
Človek nemôže mať všetko a nič nie je zadara. Za všetko pohodlie, čo si dnes oproti minulosti užívame, musíme nejako platiť. A pokiaľ je platidlom len stres, predvianočná dopravná zápcha, alergická reakcia na ampicilín, alebo pokazená nálada pri pohľade na Kulyho v telke, je to celkom férový kauf!