Tiež ste zmätení z pojmu "hipster"? Je to nadávka? Je to uznanlivé ocenenie? Ak je to nadávka, prečo je toľko mladých ľudí hipstermi? Ak je to uznanlivé ocenenie, prečo si z nich všetci robia prdel a internety sú plné posmešných obrázkov a výrokov?

 

Jedno vysvetlenie by mohlo byť, že sú elitou spoločnosti a ostatní komerčáci, mainstreamoví chudáci, sa nimi cítia ohrození a preto si z nich neustále uťahujú. (Nie, tento výrok som nemyslela celkom vážne.)

 

Všimli ste si ale, že byť hipsterom sa rýchlo stáva mainstreamom?

 

Vie však niekto o sebe reálne posúdiť, či je hipster? Keď som bola mladšia, trápila ma otázka, či vie jedinec sám o sebe zistiť, či mu šibe. Jednoducho, či si vie triezvo povedať - "Áno, som šialený. Toto je už moc. Idem sa prihlásiť na psychiatriu." Podľa mňa to nie je veľmi reálne, pretože keď je človek šialený, pripadá mu jeho stav normálny, len všetci ostatní sú nejakí divní. No skúste sa zamyslieť - koľko krát ste si za život povedali - "Všetkým šibe!" A koľko krát - "Šibe mi, idem sa radšej utiahnuť do kútika, nech nenakazím ostatných."? Stavím sa, že výsledný nepomer by bol pomerne bijúci do očí.

 

A teraz trochu nudnej teórie zo starej, dobrej, ale totálne mainstreamovej Wikipédie:

 

 

Predstavme si pôvodný význam slov:

 

Hipster

Pojem odkazuje na subkultúru mladých ľudí lokalizovaných v mestskej strednej triede. Ide o dospelých a starších teenagerov, ktorí sa tu objavili už v 90-tych rokoch. Subkultúra je spájaná s nezávislou hudbou, filmami, netradičným módnym vkusom, Apple produktami a alternatívnymživotným štýlom. Tento pojem používal už Jack Kerouac v 40-tych rokoch na označenie ľudí, ktorí brázdia celú Ameriku stopom ako vyjadrenie svojej osobitej spirituality. Pripomína vám to niečo? 


Beatnik

Člen Beat Generation, nekonformný v obliekaní a myslení. Častokrát rozpoznateľný podľanosenia čiernych rolákov, rúrkových nohavíc, tmavých okuliarov a baretov. Beatnici trávili veľa času vkaviarni, kde recitovali básne (niekedy sprevádzané bubnami bongo) a hovorili o jazze a spoločnosti,ktorá ich utláča a snaží sa, aby boli konformnými. Pripomína vám to niečo?

 

Háveď

Pejoratívne označenie, naničhodníci, zberba, bagáž. Prípadne drobné zvieratká, hmyz.

 

 

Ako ste si mohli všimnúť vo vašom okolí, táto pliaga hipsterstva sa šíri kozmickou rýchlosťou a čoraz viac ľudí jej padá za obeť.

 

Ako teda rozoznáte, či ste to tiež chytili? (Ja viem, že si myslíte, že nie ste hipster, ale to si myslí o sebe každý hipster.) Ponúkam zopár zaručených symptómov, na základe ktorých sa môžete diagnostikovať:

 

Instragram

Táto aplikácia spraví z priemernej fotky priemernú fotku so zvláštnym zafarbením. Má zhruba 20 filtrov, z ktorých si môžete vybrať a následne zmenené fotky uploadovať na facebook a podobne. Zaregistrovala som mániu hipsterov fotiť si jedlo, čo ja ako osoba nerozmýšľajúca nad jedlom takmer nikdy a fungujúca na princípe - som hladná, niečo zjem a nemusím o tom debatovať, nikdy nepochopím. 

 

Lomo

Ide o staré, väčšinou ruské, analógové foťáky, do ktorých sa dajú kupovať špeciálne Lomo filmy a takisto vedia vykúzliť povedzme šmrncovnejší efekt, ako najnovší digitálny Nikon s veľkým displayom a detekciou tváre. Hlavne to vyzerá vintage. K tomu sa dostaneme neskôr.

 

Okuliare, klobúky, fúziky, saká

Veľké čierne rámy, (najlepšie Ray Ban-y), hoci dioptrie nepotrebujete, ale dodávajú ten "správny" bifľošský výraz. Chlapi radi nosia traky, úzke farebné nohavice, voľné tričká s veľmi zmysluplnými nápismi. Jednoducho, čistý drbko. Ženy zas volia staroružovú, doplnky v tvare vtáčikov, hodiniek, fúzikov (fakt!), veľké drdoly na hlave, voľné svetre, šaty, sukne a dvojfarebné saká.

 

Hudba

Pozor! O hudbe sa s hipsterom nikdy, NIKDY nebavte. Nemá to zmysel. To, čo počúva on, vy nepoznáte a tým, čo počúvate vy, on pohŕda. V princípe ide o pravidlo - čím väčšia alternatíva, tým lepšie. Ukážka:

 

 

Hoci, je to už dosť známe. Raz to hrali na Rádiu_FM. 

 

 

KC Dunaj

Pokiaľ žijete v Bratislave, tento Hipster's paradise musíte poznať, takže sa k tomu viac rozpisovať nebudem. 

 

Dobrý trh, bazáre, vintage dizajn

Všetci hipsteri majú radi dizajn, ale netradičný, alternatívny a hlavne vintage. Čiže ak niečo vyzerá, že to mohla nosiť ešte vaša stará mať, ste na dobrej ceste. Ak však nemáte starú mať, ktorá za celý svoj život naškrečkovala vintage veci, ktoré vám následne odkázala, môžete si ich zadovážiť kde? No predsa v bazároch. A ak by ste sa chceli pritom aj vyvetrať na čerstvom vzduchu, zájdite si na Dobrý trh. Nájdete tam všetku základnú výbavu hipstera a ešte aj niečo navyše. 

 

Bicykel

Hlavne retro. S košíkom vpredu. Aby ste mali kde nosiť bagety a kvetiny. 

 

Predražené pičoviny

Viď Apple výrobky a pod. Vopred sa ospravedlňujem za termín "pičovina", ale neviem nájsť výstižnejšie slovo na niečo, čoho reálna hodnota je zlomkom trhovej hodnoty daného produktu. Ak má doma človek plné šuplíky starých vecí, ktoré by mohli aspoň trochu vyzerať vintage, šup s nimi do bazáru, cap na nich čo najvyššiu cenu a netreba sa báť, že by si ich skôr či neskôr nejaký hipster nekúpil. Aby si to potom mohol odfotiť, upraviť na Instagrame a preniesť do svojho Macbooku pri počúvaní svojho iPodu.

 

A na záver ten najdôležitejší príznak:

 


Pocit, že ste trochu viac ako ostatní

Lebo poznáte hudbu, o ktorej väčšina ani netuší. Pretože čítate knihy v pôvodnom vydaní (z bazáru, samozrejme). Pretože sa vyznáte a viete, čo je dobré. Pretože ste mladí, máte aké-také peniaze a patrí vám svet. Vitajte, hipsterkovia, už ste dnes obedovali? Nevideli sme to totiž vo filtri Earlybird na vašom Instagrame.

 

 

P.S. Bola som viac krát označená za hipsterku a keďže najľahšie sa strieľa do svojich, skúsila som to v tomto článku. Čestne prehlasujem, že používam Instagram (nie však na fotenie jedla), mám rada Dobrý trh, KC Dunaj navštevujem pomerne pravidelne a včera som na online bazári našla starú dobrú Smenu - ruský foťák aj s bleskom, ktorý si chcem kúpiť a som z toho vytešená ako blška. Bicykel nevlastním, fúzy nemám (ani umelé), hudobný záber rôznorodý a nič od Apple ešte neprekročilo hranicu môjho príbytku a ani sa sem nechystá. Level môjho hipsterstva nechávam na vaše posúdenie.

 

 

pic by labsofawesome