A je to tu! To, na čo čakalo všetkých 295 Jacksonových fanúšikov, konečne dorazilo do našich kín a ukončuje trojdielnu ságu režiséra, ktorý podľa mojich predpokladov už nebude vedieť natočiť iný film. Ibaže by po pár rokoch prišiel s nápadom ako napríklad Hobbit: The aftermath, čo by vlastne mohla byť rebrandovaná LoTR trilógia alebo Lord of the Rings: Gandalf Origins.

 

Musím sa priznať, že som všetky Hobitie filmy videl v kine a tak som mu aj trošku pomohol k lepšiemu dôchodku, to však nepramenilo z mojej vášne k Stredozemi, ale prihodilo sa väčšinou pod ťarchou rozhodnutia skupiny, ktorá sa rozhodla večer stráviť miesto pitia piva a hulenia trávy nejakou kultúrnou aktivitou. Na posledného Hobita ma však pozvala priateľka, preto možno pridám o jeden bod naviac v konečnom hodnotení.

 

Film pokračuje tam, kde predchádzajúci končil (no shit Sherlock!), akurát, že tentokrát už tí trpaslíci konečne prestali niekam kráčať a ja som čakal veľkolepé epické finále na úrovni Návratu kráľa. Poviem to na rovinu – bolo to slabé a to som to pozeral pri najväčšej pozornosti bez požitia akýchkoľvek psychotropných látok a prekurzorov. Nebolo to avšak také zlé ako Transformeri, ktorí dúfajú, že dostanú oskarové nominácie Po krátkej úvodnej scéne, kedy Benedict Smaug útočí na mesto na vode a dostane adamantiovým šípom na komoru, sa presúvame k tomu najdôležitejšiemu – bitke pod horou. To, že tvorcovia varili z vody, môžete vidieť už na stopáži, ktorá je najkratšia z celej trilógie. Stretáva sa tu totiž skupina ľudí a armáda elfov, ktorej šéfom je taký metrosexuálny blonďáčik, čo jazdí na mega veľkom sobovi, ktorého zobral na leasing od Santu. Následne sa na scéne objavuje rota trpaslíkov na čele z nejakým červenofúzom na prerastenej mangalici a ja si hovorím, že tí ohyzdi by sa už mohli na scéne objaviť. Gandalf sa vracia zo svojej vedľajšej misie, ktorá nikoho nezaujímala, dohromady nič neodhalila, ale hlavne, že na nej tvorcovia uvarili hodinu kvalitnej stopáže. Zajačí záprah im nikdy neodpustím. Kráľ trpaslíkov Thorin trpí nejakou imaginárnou chorobou zo zlata, ktorú samozrejme nikto iný nechytí, ale jeho postava ako jediná vyčnieva vo filme a jeho šialenstvo je na plátne celkom obstojne zobrazené. Našťastie sa dokáže svojpomocne vyliečiť a môže sa pripojiť k začatej bitke pod horou. Sú tam ohyzdi, ľudia, elfovia, trpaslíci, zlobri a obri a aj napriek tomu je bojisko nemastné-neslané a hlavne takmer prázdne. Emócie chýbajú, pretože každá postava počas tých troch filmov dostala tak málo času, že ja vlastne neviem ani ich mená a nedokážem smútiť nad prípadnými úmrtiami. To, že Peťo hodí jeden záber na mŕtve decko, z Hobita ešte nerobí drámu na úrovni Schindlerovho zoznamu.

 

Rejža tlačí na pílu a snaží sa nás uchvátiť svojím zeleným plátnom, ale ani to mu proste nežerem. Stret „armád“ má niečo do seba, ale opäť tomu chýbajú nejaké wow efekty, na ktoré by som si proste časom spomenul. Veľkí zlobri padajú na jednu ranu z luku a to je dosť biedne. Ten film proste vyšumí, alebo vás bude strašiť ako Jar Jar zo Skrytej hrozby. Aby som nebol ale za úplného hnidopicha, tak by som vyzdvihol poslednú polhodinku, kedy sa rozhodne Thorin konečne bojovať a ide proti tomu albínskému Pazmegovi. Súboje na konci kvalitné, Legolasove antigravitačné kktiny ignorujem. Bitkou piatich armád by som tento film ťažko nazval, pretože tá piata sa tam pomaly ani neukáže a hneď ju dojebú orly. A teda skoro som zabudol - samozrejme, prišli orly. Zase všetko zachránili orly! Nasrať. Keby Gandalf nebol stále zhulený z toho bordelu, čo si dáva do fajky a radšej by všetko riešil cez orlov, tak by mali tak rýchlo po problémoch, že by Sauron nestihol povedať ani svoju najslávnejšiu repliku: „Frodo, I am your father!“

 

Všimli ste si, že o Bilbovi nebolo ani zmienky? Je to vôbec ešte o ňom?

Vypočujte si rozsudok slovami priateľky: „Už je koniec?“

 

ad 1:

Pri filme bolo ublížené niekoľkým CGI zvieratám. Kravy, ktoré ste mohli vidieť na konci, sú vraj v poriadku a doteraz sa veselo pasú na harddiskoch spoločnosti New Line Cinema.

 

ad 2: Pridávam pár postrehov z jedného fóra:

"And then Legolas did a sick backflip and decapitated like fifteen orcs at once, it was gnarly." - JRR Tolkien.

"100 goblin mercenaries are here!" "Me and Dwalin will handle them. Its okay. We have plot armor."

"Bombur still doesn't get a fucking line!"

"Yo, 92y old Christopher Lee !! Kicking some ass like a young Bruce Lee! "

"Sandworms....what is this, Dune?"