Poďme rýpnuť do rýdzo mužskej témy, akou je žehlenie. Haha, to bol len žart. Reč bude o holení. Autor chce napísať pár slov o holení mužského porastu, a to výlučne, striktne a jedine na tvári. Muži sú totiž údajne zarastení nielen na tvári, ale ochlpenie rôznej hustoty sa objaví počas dospievania aj kade-tade na iných miestach. Ženy tiež údajne zarastajú, ale autorove právo je písať o čom chce a tento text bude o tom, ako sa holia muži.

Na tvári.

Ak niekto chce recenziu o holení iných častí tela, nech si ju napíše sám.

Bujaci, ktorí nie sú profi hipstermi a dokážu teda žiť bez výrazného porastu okolo huby, sa musia po dovŕšení fyziologickej dospelosti raz za čas zbaviť ochlpenia na tvári. Niektorí zarastajú tak, že by potrebovali holenie pomaly 2x denne, iní raz za pár dní a tí zvyšní hádam tak raz za týždeň. Používajú na to rôzne náradie a úspešnosť holenia je tiež rôzna. Klasické náradie na mokré holenie sú jednorázové žiletky - jedno, dvoj, troj, štyri, päť, šesť, sedem, osem... čepieľkové, čím viac mini nožíkov, tým hladšie a pohodlnejšie oholenie. S každou pridanou čepeľou sa komfort zvyšuje, a tak v roku 2026 bude mať bežné holítko 64 čepelí a plochu ako iPad Pro.

Ďalšia možnosť je suché (ale aj mokré) holenie pomocou nejakej elektrickej chujoviny, ktorá funguje totálne geniálne. Ale iba v reklamách. Ešte z filmov poznáme holenie britvou, Džony Hlboký sa s takou vecou oháňal extrémne šikovne, zbesilo a nebezpečne. Autor však nepozná osobne nikoho, kto by sa holil britvou (možno jeden právnik - je nepredstaviteľné, že by sa holil niečím iným, ako britvou alebo gurkha nožom).

Čiže autorov kamarát si holil ksicht klasickým holítkom. Ono to vlastne ide celkom fajn, pena na holenie pekne vonia, cca 90% zarastenej plochy sa holí takmer ako v reklame, až kým nezačne šaškovať holiacim nástrojom okolo papule, v oblasti pod nosom, tesne nad "hranou hornej pery". Pre ilustráciu foto č. 1.:

Chuck1.jpg

Tu nastáva problém a pri snahe oholiť fúzy si ten kamarát už niekoľkokrát zaťal žiletkou do oblasti, ktorú označuje zelená linka. Ono to až tak nebolí, príjemné to síce nie je, no masaker je to masívne krvácanie, čo začne potom. Z jednej ranky, ktorá zasahuje do pery, sa leje krv ako zmyslov zbavená. Akoby práve v krvi, čo je v perách, chýbali tie veci, ktoré spôsobia, že sa krv zrazí a zaschne, a tak prestane tiecť (krvné doštičky?). Keď sa chlap holí večer a už chce konečne zaľahnúť a venovať sa iným veciam, musí trpezlivo čakať, kým sa to aspoň trochu znormalizuje. A to je na hovno! Navyše ráno po takom neúspešnom holení môže posteľné prádlo vyzerať podobne, ako stolička pána režiséra.

QT-director.jpg

Takže pozor! Kamarát si kúpil holiaci strojček, taký, čo má tri rotujúce holiace kolieska, kopírujúce (tss!) povrch tváre. Nebol veru najlacnejší, dá sa s ním holiť nasucho aj na mokro, ale oba spôsoby sú rovnako na riť Paľovu. Ovplyvnený reklamami, kde sa usmievajúci muži oholia tak nahladko, že detská prdelka je oproti ich lícam brúsny papier, tešil sa, že si už nebude sekať do vrchnej pery a nebude treba zastavovať krvácanie a ten získaný čas využije zmysluplnejšie.

Vytriezvenie prišlo rýchlo.

Bzučiacou a vibrujúcou hovadinou jazdil po ksichte, pritláčal, odtláčal, prikladal, krúžil, ťahal, robil debilné grimasy, špúlil hubu, no nech sa snažil ako chcel, na tvári niektoré fúzy odolávali a strojček ich ani za boha nechcel spíliť. Nasledovala rezignácia a pochopenie, že strojčekom sa nikdy neoholí ani približne tak dobre, ako žiletkou. Jediná výhoda oproti žiletkám je, že je prakticky nemožné dosekať sa tým strojčekom do krvi. Nevýhoda je, že strojček treba po použití ešte aj vyčistiť, zatiaľčo jednorázová krvavá žiletka sa nemilosrdne zahodí do koša.

V podstate je teda holiaci strojček fiasko. Asi existujú junáci, ktorí zarastajú tak, že im strojček nádherne oseká porast, no tých bude len málo a všetci si zarábajú na živobytie ojebávaním v pár sekundových sci-fi filmoch o fantastických schopnostiach elektrických holiacich strojčekov.

Kamarát hovoril, že ďalší pokus bude tá britva, kus klasického poctivého náradia. Taká damascus steel razor blade vyzerá takmer ako magický artefakt. Proces učenia, ako obsluhovať túto vec, môže byť celkom dosť nebezpečný, ale chlapi sa dokážu radi baviť s nebezpečnými záležitosťami. Hádam by bolo načase oprobovať to...