Film, ktorý od prvého do posledného momentu vtiahne do deja, prinúti vás nedýchať až do konca. Ako keď vidíte partnerku prvýkrát pri sporáku. Výkony hercov sú na svetovej úrovni, predčiť ich môžu len vizuálne efekty a strhujúce dialógy. Rozdelenie záverečného filmu na dva sa určite vyplatilo, diváci krok oceňujú búrlivou standing ovation a už teraz dúfajú v spinoff...

 

Ndpč, to bol hrozný sen, človek je až rád, že nezomrel. Takže k článku. Videl som ten film, čo je v nadpise. A pozeral som ho skrz Jenni Lawrence. Jenni je herečka. Herečkou je dnes kde-kto, ale ona je naozaj herečka a dobrá. Môj subjektívny, ale objektívny názor. Kto má iný, ten nemá vkus a bude sa mu páčiť krok za krokom. A je to práve táto slečna, ktorá dokáže moje ubolené oči aspoň čiastočne preliečiť.

 

Čo tvorcom vyšlo stopercentne, je spotvorenie niektorých, inak veľmi pekných herečiek. Ako napr. Joffreyho manželky alebo Johanny, hoci u druhej menovanej to považujem za veľké plus, dodalo to filmu pocit autentickosti. Teda, niežeby ma jej nový look oslovil, ale viac verím, že je svet v ťažkej paži, ženskej s vlasmi ostrihanými na ježka a zlomeným výrazom v tvári. U Joffreyho manželky som schopný uveriť tiež. Ale to je tým, že mi napadne Ego a friends. Polka hlavy vyholená, zbytok relatívne dlhé vlasy a ofina.    

 

Film začína tak, že sa Jenni aka „cica“ učí rozprávať, lebo jej boyfrienda Peetu (Josh Hutchenson) asi naočkovali tesne pred jeho oslobodením zvrhlými BDSM chúťkami. Keď ju uvidel, od radosti ju takmer uškrtil. Ona je nešťastná a smutná a tak. Začne sa upínať na kamaráta z detstva a za boyfriendom posiela svoju ségru, aby lekári zistili, či tie chúťky budú pretrvávať aj naďalej. Kamarát z detstva sa volá Hurikán (Lliam Hermswoth) a ja ani po poslednom filme netuším, prečo.

 

Ozaj, všetci čo nadávate na slovenské zdravotníctvo, odporúčam vám zhliadnuť vybavenie nemocnice. Sa ani moc nečudujem, že je chalan taký zúrivý. Aj mňa by asi jeblo, keby som sa ocitol cca 200 years in future a obväzujú ma klasickým obväzom. Na stene vidím svoje röntgenové snímky. Páni veľkomožní majú nadlho výborný argument ohľadom vybavenia slovenských nemocníc, pokiaľ zhliadnu tento snímok.

 

Cica však má aj povinnosti, napríklad zjednotiť samosprávy proti spoločnému nepriateľovi. Nepriateľ nie je demokrat, ale je to prezident a dokonca Snow. Všetky samosprávy ho zásobujú surovinami a občas aj mladými ľuďmi, ktorých nechá killovať v modernom koloseu. Preto sa zoskupenie z podzemia poslednej samosprávy okolo egocentrickej „prezidentky“ (tak sa necháva oslovovať) rozhodlo, že tohto hnusného egocentrika zvrhnú s pomocou propagandy a využijú na to cicu. Všetci budú žiť šťastne, až demokraticky, kým nepomrú atď. To, že v podzemí platí podobný režim ako u nepriateľa, je nepodstatné. Ale cica dokáže nakoniec všetkých presvedčiť, aby sa vzopreli tyranii, takže je všetko v porádku. Až na to, že ju zas skoro zakillovali pri jednej agitačke civilisti. Chúďatko.

 

Medzitým sa Edison - Dioda z podzemia nabúráva do mediálneho systému nepriateľa. Chce  mu znemožniť plynulé vysielanie pridávaním vlastných záberov hrdinskej mačičky s podtextom „nebuďte ouce, vy ouce, toto je realita, nie tie sračky, čo vám púšťajú tam v centre!“(inak podobnosť narušovania plynulého filmu s dnešnými reklamami na komerčných tv je čisto náhodná). Edison je ten, čo ho skoro oddrbala elektrika v predošlých dieloch ale rozchodil, teda vlastne rozjazdil to.

 

Cicu ale už nebaví  neustály pobyt v podzemí, a ako jednej z najdôležitejších/najstráženejších osôb sa jej podarí zdrhnúť do lietadla a na bojisko. Prezidentka je nasratá,  žiada o prekrútenie informácie, že jej to prikázala ona, nech nestratí autoritu...(holt, demokracia). Cici dajú mocnú ochranku a postupujú k egocentrikovi až do centra. Tam umrie pár ľudí i kapitán jej jednotky, ktorý sa pred smrťou zverí, že prezidentka je tak trochu p...otvora.

 

Dalej nasledujú killovačky, killovačky, killovačky s efektami, killovačky s dialógmi, ťažká „critical hit“ kopačka na city diváka, megakillovačka na záver... Hotovo. Jenni sa rozhodne pokecať s prezidentom, ktorý jej v rozmedzí pár minút predostrie, že madam prezidentka je potvora.

 

Záver filmu nechám pred vašimi očami skrytý. Ale určite tam bude killovačka. V každom prípade, čo sa týka hereckých výkonov, čakal som viac asi od všetkých, snaď okrem Jenni. Dobrá séria sa skončila priemerným filmom ale vzľadom na obsadenie hercov sa dalo urobiť oveľa viac.

 

Udeľujem 5 nevystrelených šípov z 10.