Lidé! Ješteři z Temných světů vám chtějí dát čipy do těla a zotročit Vás jako úbohé loutky! !! Už nyní Vám vlnami dálkově ovládají myšlenky a činy na 90% !

                 Aštar Šeran, sdělení 3000, prevzaté zo stránky www.vesmirni-lide.cz

 

Aký je rozdiel medzi menežérom a lídrom?,“ pýta sa vás školiteľ a vy rozmýšľate, či odpoviete „Mám v piči“ alebo „Nehovorí sa menežér, ale manažér“. Spôsobov, ako uchopiť tento problém, je viacero, ale správnou odpoveďou by mohlo byť napríklad to, že manažér organizovane riadi určitý proces prostredníctvom svojej funkcie, zatiaľ čo líder proces ovplyvňuje tým, ako pôsobí na ľudí. Na školení možno začuť aj iné zhovädilosti typu manažér riadi súčasnosť, líder sa pozerá do budúcnosti alebo moja obľúbená Manažéri robia veci správne a lídri robia správne vedenie.

Už vás vidím, ako prevraciate očami a v duchu si vizualizujete osobu lídra ako niekoho s výzorom Theona Greyjoya, recitujúceho „My name is Reek, it rhymes with freak.“ Pootvorme si najprv pomyselnú ventilačku do minulosti, vzdialenej či blízkej. Keď v prvotnopospolnej spoločnosti chceli chlapi uloviť mamuta, neurobili najprv vizualizáciu v powerpointe, nestanovili target a ani nikto nepredložil SWOT analýzu a zoznam čelindžov. Predstavte si, že traja chlapi stoja pred jaskyňou a sú hladní. V telke nič nedávajú, ešte ju nikto nevynašiel, je zatiaľ iba paleolit. Jano sa poškrabe medzi mohutnými nadočnicovými oblúkmi a začne krvopotne vysvetľovať Jožovi a Milanovi, že Jožo bude robiť volavku, mamut ho bude prenasledovať medzi úzke skaly, až sa zrazu zasekne a nebude sa môcť pohnúť, a vtedy ho Milan jebne kameňom do hlavy. Jano ešte raz Milanovi dôrazne vysvetlí, že kameňom má jebnúť mamuta a nie Joža. A teraz babo raď: Je Jano manažérom alebo lídrom?

Poďme ďalej. Na bojisku sa zoraďujú znepriatelené vojská. Barón Fernőty stavia svoje vojsko, pozostávajúce z 10 žoldnierov, 20 pandúrov a asi 150 bezzemkov, oprosti 3000-člennej organizovanej bojovej jednotke pod vedením grófa Esterháziho. Barón mužstvu vysvetľuje svoju taktiku spočívajúcu v tom, že na esterháziovcov vletia naplno, a potom sa uvidí, zatiaľ čo on ich bude istiť z tohto vŕšku. A keby čosi, tak zapíska. Vojaci vedia, že s takouto taktikou by neporazili ani slovenskú hokejovú reprezentáciu, pred samotným barónom sa však snažia vyzerať odhodlane, taká je proste doba. Zrejme z nich zostane len mastný fľak, dôležité je však to, či je Fernőty manažérom alebo lídrom?

Posledný príklad. Komanč. Štyria počernejší chlapi stoja pri ohni, ohrievajú si ruky a nedôverčivo pozerajú na dve palety tehiel, ktoré im práve zložil pojazdný žeriav z Pragy V3S. „A nezabudnite, že súdruh námestník vám odkazuje, že do večera na tých paletách nebude ani jedna tehla,“ kričí na nich závozník a hlavu významne otáča smerom k rozostavanej vile predsedu MNV. Vetrieska odchádza a na mieste zostáva len ticho. Po dlhej dobe sa osmelí Dezider, v kolektíve obľúbený pre neutíchajúcu zlepšovateľskú iniciatívu, najmä v oblasti mechanizácie a outsourcingu.  „Dyk, a čo keby sme si tie tehly požičali? Šak gádžovi to chýbať nebude!“ Opäť otázka: Je Dežo manažérom alebo lídrom?

 

V 70-tych rokoch minulého storočia profesor Abraham Zaleznik z Harvardu glorifikoval úlohu lídra v porovnaní s chápaním typického manažéra. Už o 20 rokov neskôr ale iní vedci zistili, že s tými egocentrickými zmrdmi sa nielenže nedá rozprávať, ale ani robiť, takže nastalo obdobie hľadania konsenzu. Na Slovensku sme ešte stále v 70-tych rokoch, bežne vidíme inzeráty firiem, ktoré hľadajú iba lídrov s jasnou víziou budúcnosti (predovšetkým svojej) a s neutíchajúcim drajvom, ktorým budú pôsobiť na svojich kolegov. Tieto firmy zabúdajú na to, že lídri absolútne neoslovujú ľudí, ktorí sú čo len trochu kreatívni, ani neoslovujú odborníkov v problematike, ani ľudí, ktorí proste majú svoju robotu v paži, lebo z výplaty po odrátaní hypotéky a príležitostného piatkového koksu im už moc nezostane. Lídri takisto nezvyknú manipulovať ľudí, ale ľudia sú jednoducho jebnutí, nejako tú masu musíte dokopať nejakým smerom. Však skúste vysvetliť bande debilov, že musia urobiť toto alebo hento a máte na to presne 45 minút. Firmy zabúdajú, že keď budú všetci lídrami a manažérmi, tak nebude mať kto robiť, a to bude presne dôvod na to, aby vedenie najalo nového cost-cuttingového manažéra, ktorý zruší 80% všetkých riadiacich pozícií. Mimochodom, ak si chcete nejako zosumarizovať všetko zlé, čo môže líder predstavovať, prečítajte si knihu o Stevovi Jobsovi. Nie film, knihu.

Už teda vieme, ako vyzeral líder v minulosti. V súčasnosti sa ale všetci skrývajú pod lacným oblekom F&F z Tesca, preto si povieme 10 znakov, ako môžeme túto kreatúru ľudskej bytosti, tohto egocentrického jedinca a iniciatívneho blbca odhaliť:

  1. Manažér stabilizuje, líder mení. Áno, ak sa 25 rokov niečo robí zle, treba to zmeniť. Na druhej strane ale platí pravidlo „nikdy nemeň víťazného koňa počas pretekov“. Jednoducho sú oblasti, kde zmeny nie sú dobré. A ak tomu neveríte, skúste si vygúgliť, ako vlastne vznikla nehoda v černobyľskej atómovej elektrárni.
  2. Manažér vytvára pravidlá, líder ich mení. Tým sa vysvetľuje, prečo už veľa výrobkov nie je tým, čím bývali. Proste niekto si povedal „a čo keby sme do toho kurčaťa vstrekli pol litra vody, skoro nič to nestojí, a zákazníci nám za to ešte aj zaplatia“. A ak sa niekto ozve, že veď to je proti pravidlám, je označený za manažéra, rozštvrtia ho a vstreknú doňho ešte pol litra vody.
  3. Manažér plánuje detaily, líder nastavuje smer. Mimoriadne dôležité, hlavne ak ste finančný riaditeľ a pozerajúc sa na mesačné čísla neviete, či vytiahnete devinu zo zásuvky a preženiete si guľku hlavou, alebo či radšej pôjdete reportovať sí-í-ovi a on zastrelí vás. Mimochodom, takých plánovačov smeru máme plný parlament. A vidíte, ako to dopadlo.
  4. Manažér presadzuje firemnú kultúru, líder ju tvaruje. Pod týmto sa dá predstaviť úplne hocičo, v slovenčine máme na to okrem iného aj výraz „ohýbanie pravidiel“. Je v morálnom kódexe definované, že je zakázané dávať štátnym tajomníkom úplatky za sprostredkovanie víťazstva v tendri na papier pre tlačiarne celého rezortu? A to sa ako s týmto chceme stať do pol roka najväčšou IT firmou na Slovensku?
  5. Manažéri sa vyhýbajú konfliktom, lídri ich používajú ako svoj nástroj. Máte vo svojom okolí kolegu, ktorý nevynechá žiadnu zámienku na to, aby mohol prezentovať okoliu svoje myšlienky, na ktoré aj tak nikto nie je zvedavý, alebo aby si len precvičil svoju schopnosť argumentovať aj vo veciach, ktoré musí vidieť aj Stevie Wonder? Je to líder!
  6. Manažéri používajú zabehnuté spôsoby, lídri hľadajú nové cesty. O nebezpečenstve zmien sme si už hovorili v bode číslo jeden, a toto je iba variácia toho, čo už bolo povedané. Povedzme si popravde: nadčasy vznikajú kvôli lídrom.
  7. Manažéri dostávajú hodnotenie, lídri hodnotia. Čítate dobre. Do seba zahľadený egocentrický smrad, ktorého nezaujíma, ako pôsobí na svoje okolie a akú spätnú väzbu mu toto okolie dáva, bude komentovať a hodnotiť, ako sú veci dobré alebo zlé, a hlavne zlé treba zmeniť, a ja to vymyslím a vy to urobte. Až teraz som pochopil, že Slovensko je plné lídrov.
  8. Manažér robí rozhodnutia, líder ich uľahčuje urobiť. Takže keď stretnete človeka, ktorý sa očividne vyhýba zodpovednosti a svoj podpis vám na to lajstro jednoducho odmieta dať, nepýtajte sa ho, čo je on za manažéra. Je to pravdepodobne nejaký líder.
  9. Manažér víziu opisuje, líder predáva. Nech to už v skutočnosti znamená čokoľvek, vždy si predstavujem, ako sa Leonardo postaví pred ľudí a povie: Sell me this pen! A na neuverenie je, že ešte stále sa dajú nájsť ľudia, ktorí mu na to skočia.
  10. Manažér uvažuje transakčne, líder transformačne. Ja viem, je to úplná chujovina, ale pokúsim sa to vysvetliť. Predstavte si, že ste vedúci oddelenia predaja zbraní v texaskom Wallmarte. Príde chlap, sombréro na hlave, fúzä pod nosom, deka namiesto košele a lámanou angličtinou vás požiada o predaj ľahkej útočnej pušky, najlepšie takej, čo dobre strieľa v univerzitných kampusoch. Ak ste manažér, predáte mu ju, lebo chcete zrealizovať transakciu. Ak ste líder, presvedčíte ho, aby zobral bratrancov Juana a Lopéza a za svoje peniaze spolu postavili múr na hraniciach. No ktorého z tých dvoch by ste zvolili za prezidenta?

Všetko už bolo povedané, takže keď nabudúce stretnete nejakého motivátora a ten vás začne meniť na lídra, spomeňte si, ako dopadol Štefan Robota. A navyše ten ich nový telefón nemá ani len jack na slúchadlá. Nech si v tom Appli strčia to svoje líderstvo do riti. A za tie prachy, však?