I tak som zasadla v nedeľu podvečer k televízoru, aby som zhliadla svoju obľúbenú didakticky zameranú  reláciu o živote ľudí, aby som rozšírila svoj všeobecný prehľad a dozvedela sa niečo o živote významných Slovákov. Tentokrát ma Stanka privítala vo folklórnej blúzke a legínach, čo u mňa vyvolalo podobné asociácie ako spojenie folklóru s reggaetonom v tvorbe mojej obľúbenej speváčky Kristíny. Legíny boli podobne ako reggaeton súčasťou slovenskej ľudovej módy od 9. storočia, kedy k nám doputovali z Byzancie spolu s liturgickou staroslovienčinou. Ich veľkolepý návrat nastal približne pred dvoma rokmi, keď sa začali nosiť v nadčasovej kombinácii s tradičnými kapcami.

 

 

Legíny sa pôvodne vyrábali z bravčových čriev, ženy bohatých feudálov si ich však koncom 19. storočia nechali vyrábať aj z kožky rysa ostrovida.

 

V prvej reportáži som sa za tónov skladby vypožičanej z hudobného fondu bratislavského krematória dozvedela viac o názoroch slovenských celebrít na hurikán Sandy, ktorý vyčíňal v Amerike. Supermodelka Michaela Kociánová odtiaľ napríklad telefonovala, že nemá signál. K problematike sa vyjadril aj známy meteorológ Martin Valihora, ktorý bol v New Yorku, keď tam pršalo. Sajfa bol smutný, že tam nemohol letieť s Filipom Šebom, ktorý išiel na maratón aj keď mu tam zatopilo byt, asi preto, že je futbalista. Newyorský maratón teda nakoniec bude, ale plavecký.

 

Nasledujúca reportáž bola o zmätenom slovenskom Američanovi Tomim Popovičovi, ktorý mal povedať, kto z jeho muzikantských kamarátov, s ktorými si v telke navzájom pochlebujú, s kým spáva. Nepovedal bohužiaľ nič, a tak prišlo premostenie na Daru Rolins, ktorá s Rytmusom naspievala filozoficko-existencialistický duet pojednávajúci o utiekaní sa k alkoholu a sexu pri insomnii, ale na tomto koncerte ho nepredviedli, lebo Dara spievala svoje detské pesničky. Škoda, mohli spolu zaspievať Zvonky šťastia a Rytmus by spieval Gottove party. Na záver raper Ego veľmi múdro zhodnotil, že sme všetci ľudia.

 

Červenovlasá hriešnica Eva Kerekes, o ktorej existencii som do toho dňa netušila, sa priznala, že by odpustila neveru a priznala sa, že raz zradila svoju dobrú kamarátku. So sexy maďarským prízvukom sa priznala, že „hriešila“, ištem bizóň, až som si pomyslela, či to nie je slávna maďarská policajtka Linda v civile. Po tejto reportáži mi bolo jasné, že otázky pre túto reláciu a osoby, ktorým ich položia, žrebujú nezávisle od seba dva kapustňáky v akváriu. Následne Stanka logickou dedukciou prišla na to, že keby Švejk žil, tak by bol porotcom v Talente a prišla reportáž o štrbavom mladom mužovi v obtiahnutom zlatom kostýme, ktorý v zostrihu predviedol, ako vie jesť mozartove gule. Bol to Kubánec, podobne ako ďalší účastník onej súťaže, ktorý tiež ešte nepochopil, že byť profesionálnym cudzincom ani v takej spomalenej postkomunistickej krajine ako Slovensko, nie je v kurze už asi 20 rokov.

 

Tentokrát moja obľúbená modelka Silvia Kucherenko, známa aj ako Plastová Hlava, bohužiaľ v relácii nebola, ale duša mi pookriala, keď ukázali Evu Mázikovú. Vypátrali jej prvého manžela. V prvom momente som si pomyslela, že muselo byť pre televíziu ťažké zohnať povolenie na jeho exhumáciu, ukázalo sa však, že Eva bola vydatá iba raz a ešte stále je a exmanžela má iba v seriáli. Zaujímalo by ma, či túto šialenú starú praženicu ovláda ten istý necromancer ako Helenu Vondráčkovú a Karla Gotta, ale asi nie, lebo Evin necromancer podľa všetkého berie kokaín.

 

Počas dvanásteho bloku reklám ma osviežila upútavka na kriminoviny o chlapovi, ktorý útočil vlastnými exkrementmi. Nič lepšie k večeri, ako pohľad na vedro hovien si neviem predstaviť. Vzápätí som sa dozvedela, že odborníci vybrali Corgoň, ako najlepšiu vodu zo záchoda a už tu bola ďalšia reportáž o choreografovi Jánovi Ďurovčíkovi, ktorý je asi jediný na Slovensku, lebo iného v telke neukazujú. Vo výživnej reportáži z divadla som sa dozvedela, že muzikál treba nacvičovať. Priznám sa, že ma to šokovalo, dovtedy som si myslela, že sa všetko vymýšľa ad hoc na javisku. Rozdiel je dokonca aj medzi slovenskými a českými divadlami. V slovenských sa hovorí po slovensky a v českých po česky.

 

Stanka ako majsterka premostení nikomu neostala nič dlžná a porozprávala krátky príbeh o tom, ako sa deň začal normálne a bol normálny, až kým sa jej kolegyňa nevybrala do fotoateliéru, kde našla hercov, ktorí sa fotili. Fotili sa v maskách! Normálne keď tam Stankina kolegyňa ide, tak sa fotia asi v potápačskom neopréne. Prítomný bol aj slovenský sexsymbol Ján Koleník so svojim študentským fúzom. Skade sa nabralo, že Ján Koleník má status miláčika žien mi nie je celkom jasné, keďže Janči je gay a všetci o tom vedia. Každopádne ho nalíčili výborne, vyzeral ako Richmond z IT Crowdu. Pôvodne mal predstavovať upíra, ale vyzeral ako gotik so slabosťou pre kinder black metal, čo je koniec koncov ľahko zameniteľné. Od Jana sa plynule prešlo k slovenským hercom, ktorí sa prezliekajú za ženy. Pri hraní opačného pohlavia sa treba ponoriť do ženskej duše, aby to nebola iba taká prvoplánová povrchná sranda, vyhlásil kakaovník Martin Vanek. Nostalgicky si zaspomínal, ako hral mafiánsku milenku Pipinu a chodil v opätkoch častejšie, ako Erika so Stankou dokopy. Travesty vložky v slovenských seriáloch sú veľmi obľúbené, pretože Slováci sú známi vycibreným vkusom. O tom svedčí aj fakt, že scenáre ku všetky úspešným seriálom píše Andy Kraus. Ten chce konečne natočiť komédiu pre divákov, pretože si asi uvedomil, že doteraz natáčal komédie pre debilov.

 

Posledná reportáž bola o nitrianskych rockeroch Des... Drsm... Drbsmrd, ktorí sa rozhodli blasfemizovať a molestovať cigánsku hudbu. Kulyho vraj nikto za tie roky, čo znásilňuje naše kladivká a nákovky, nikto nevidel na nič hrať – až teraz to príde, exkluzívne pre mňa. Čakala som, že Kuly vytiahne z vrecka krájač na vajíčka, začal však hrať na cimbal, až mu podbradok nadskakoval. Za týmto umeleckým zážitkom dala bodku Stanka, ktorá si nakoniec nesmelo decentne zatancovala pri záverečnej zvučke I'm super hot, super cool, super sexy do titulkov.

 

Teším sa na ďalšiu nedeľu. Do skakavenia, priatelia!

 

 

Pic by Odinrules