V hlavnom meste sa medzi ulicami Miletičova, Trenčianska, Ružová dolina a Prievozská rozprestiera  komplex bytových domov z päťdesiatych rokov, ktoré sú riešené ako jeden urbanistický celok, možno jeden z najlepších v Bratislave. Ulice Trenčianska, Miletičova a Prievozská lemujú bytové domy skôr z kategórie tých nižších, postavené v jednotnom štýle „socialistickej“ architektúry, zo strany Ružovej doliny je komplex doplnený o päť desaťposchodových vežiakov „Palušákov“. Pre nezainteresovaného sú to na pohľad obyčajné paneláky, ide však o tehlové stavby s – a teraz sa podržte – niečím ako podlahové vykurovanie. Urbanisticky je celý tento komplex našťastie nedotknutý, nadstavba domu na Trenčianskej ulici však tomuto dielu zasadila neodpustiteľnú estetickú facku.

Medzi domami sa nachádza intímny park pre obyvateľov domov, ale aj pre návštevníkov. Park je symetricky  rozdelený na dve časti, z ktorých každá je zastavaná technickou minibudovou v rovnakom štýle, ktorá pravdepodobne má niečo s výmenou tepla, a budovou na občiansku vybavenosť, v jednej je škôlka, v druhej sídli Červený kríž a denný stacionár pre  ľudí s mentálnym postihnutím.

Uprostred parku sa nachádza perla v lastúre, centrum letného života celého okolia, kúpalisko Delfín. Navrhol ho tiež architekt Paluš a bolo otvorené v roku 1966. V dobe otvorenia sa tam nachádzal 50-metrový bazén doplnený detským kruhovým bazénom. Po tridsiatich rokoch prevádzky bol veľký bazén nahradený troma menšími, pribudli aj šmykľavky a z pôvodného detského bazéna sa stal trávnik. Dnes je Delfín počas horúčav okupovaný nielen obyvateľmi okolia a prázdninujúcimi deťmi, ale aj zmorenými zamestnancami korporácií sídliacich v biznis centrách popri Prievozskej ulici. Predstavuje takú tú pravú prázdninovú bezstarostnosť s čistou a sviežou vodou, ku ktorej sa dostanete doslova v papučkách.

Letný obraz kúpaliska je prchavý, väčšinu roka ide o opustené miesto. So znižovaním teplôt sa zatvoria jeho brány a hoci stále vyzerá pripravené privítať kúpajúcich, o pár dní z neho zmizne všetka voda, ostane len malá vrstva na dne bazénov, doplnená plávajúcimi bandaskami. Hladina je vystavená jesenným pľuštiam, a keď milosrdná zima nedovolí vode zamrznúť a prikryť sa bielou perinou, tá sa mení na niečo vo farbe močovky. Po ploche kúpaliska, ktorá je v lete plná farebných uterákov a ľudí všetkých tvarov aj farieb, sa preháňajú len miestne mačky.

So železnou pravidelnosťou sa na kúpalisku objavuje jeden veľmi milý jav. Než po zime prevezme žezlo jar, na Delfíne sa každoročne ubytuje párik divokých kačiek, pre ktoré je možno Štrkovec príliš ďaleko  alebo je pre ne tamojšia komunita vodnej hydiny pod ich úroveň. Rok čo rok, zimu čo zimu, keď deň čo deň krúži človek okolo Delfína a v duchu háda, kedy už bude viac svetla a tepla, jedného dňa zaregistruje, že pri bazéne alebo aj v ňom sa vyvaľujú prví kúpači. Dáma je taká decentne splývajúca s okolím, ale jej druh vystrkuje svoju zelenú hlavu tak, aby ste ho neprehliadli. To je ten okamih, keď sa to zlomí a vy prídete domov, aby ste svojej polovičke zahlásili, že už sú tu, už naozaj príde jar.

Tento rok sa však čosi stalo. Jar je vo vzduchu cítiť už nejaký ten týždeň, dni sú zaliate svetlom, snežienky pri knižnici už odkvitajú a jazmín už otvára puky, ale kačiek nikde. Okrem asi kotnej čiernej mačky, ktorá poľuje na obživu, sa vnútri za plotom kúpaliska nedeje nič. Kontrolujete terén  každý deň, žiadna zmena. Kačky nedorazili. Možno im bola osudná epidémia vtáčej chrípky, možno mali svoj vek, nič netrvá večne a život je zmena, aj tak je to istým spôsobom znepokojujúce. Keď už príroda mení rituály, na čo sa dá vôbec spoľahnúť.

A potom, keď už ste to prijali a vzdali nádej, idete jedno nedeľné ráno na pravidelnú obchádzku  a  zbadáte tú žiarivo zelenú hlavu obzerajúcu sa okolo seba, či už mapujúc stav svojho jarného bydliska, alebo hľadajúc predátora, aby stihla uchrániť svoju družku, ležiacu v zárodku budúcej trávičky o meter ďalej. Kačo a Kačica si predlžili zimný pobyt a dorazili s meškaním, ale dorazili. Jar je kompletná, zima skončila.

A možno to boli úplne iné kačky...