Že Slováci sú suverénne najväčší flákači a fušeri na svete, vám potvrdí každý, kto niekedy prerábal byt, alebo prišiel na poštu v čase, keď slečna sústredene pečiatkuje tisícdvesto tlačív, veselo ignorujúc dvadsať ľudí pri okienku. Prečo sme sa teda nedostali do Top Ten krajín s najlepšou rovnováhou medzi prácou a voľným časom, nám ostáva záhadou. Vlastne, možno by sme mali kraľovať inému rebríčku: krajín s najlepšou rovnováhou medzi predstieraním práce a ležaním na gauči.

V každom prípade, štúdia je na svete a opäť sa potvrdilo, že na tej Škandinávii niečo je. Vyzerá to, že Severania dokážu chladnokrvne povedať šéfovi: idem domov, moje decko má besiedku. A potom mám termín v saune.

Výskumníci brali do úvahy tri faktory (čas na mimopracovné aktivity, počet ľudí pracujúcich viac ako 50 hodín týždenne a zamestnané ženy s deťmi vo veku 6-14 rokov) a prišli na to, že najmenej sa ľudia makaním stresujú vo vyspelých severných krajinách.

Na prvých miestach sa umiestnili Dánsko, Nórsko, Holandsko, v tesnom závese Fínsko, Belgicko a potom Švajčiarsko. Dánsko si prvé miesto vyslúžilo viac ako 16 hodinami voľného času denne a len 0,02 percentami občanov pracujúcich vyše 50 hodín v týždni.

My sme sa umiestnili až na 19 mieste (áno, Čehúni nás nabili) a ešte depresívnejší je fakt, že spokojnosť so životom vyjadrilo len 27% Slovákov. V porovnaní s priemerom v skúmaných krajinách (59%) dosť smutné. Nebude to ale hlavne tým, že tu všetci furt na všetko pičujeme?

Celý projekt ti môžete pozrieť tu: https://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/work-life-balance/·