Réžia: Ruggero Deodato
Hudba: Maurizio De Angelis, Guido De Angelis
Hrajú: Christopher Connelly, Tony King, George Hilton, Ivan Rassimov, Michele Soavi, Ruggero Deodato, Benito Pacifico, Mike Monty, Gioia Scola, Bruce Baron

 

 

 

Pomerne veľa hrozných filmov je talianskej produkcie. Salónni inťoši, ktorí pizdujú na bezduchú americkú kinematografiu, plnú násilia a sexu, tfuj!, zjavne nikdy  nevideli poklady ako Alien 2 – sulla terra (tomu sa budeme ešte venovať v samostatnom článku), Cannibal Holocaust, Demons alebo Cruel Jaws. Snaha opičiť sa po americkej produkcii (alebo ju často úplne bez hanby kopírovať) s talianskym rozpočtom, topornými (ne)hercami, zároveň ale vďaka pomerne laxnej európskej cenzúre s nádhernými gore efektmi, holými kozami a bobrami prináša ovocie v podobe filmov, ktoré sa stávajú nezabudnuteľnými.

 

Jedným z nich je napríklad Atlantis Inferno (alebo aj Raiders Of Atlantis, Atlantis Interceptors a môj obľúbený „I Predatori di Atlantide“). Predstavte si, že je začiatok deväťdesiatych rokov a ako malý šušeň idete s fotrom do videopožičovne a keďže ste už videli všetky vtedy dostupné vandammovky, seagalovky a lundgrenovky, zrak vám spočinie na obale, kde je týpek so samopalom s optikou a podveseným granátometom, s čelenkou na hlave, za ním helikoptéra letiaca v popredí obrovskej kupoly  a vpredu titulok „Nájezdníci z Atlantidy“.  No nepožičte si to!

 

Zápletka je taká úžasná, že si ju pamätám doteraz , teda viacmenej – v blízkej budúcnosti v roku 1994 (muhehe, film je z roku 1985) sa vďaka akejsi nehode z mora vygrcne obrovská sklenená kupola, pod ktorou je čo? Atlantída. Áno, Atlantída existuje, no Atlantíďania nie sú vysoko inteligentní blonďatí árijci so žiabrami, ako by sme si mysleli, ale drsní hajzli na autách a motorkách vytunovaných ostňami, čepeľami a drôtmi, ako keby jediný film, ktorý v Atlantíde premietajú, bol Mad Max. Teraz mozog vyberieme z hlavy a odložíme do šuplíka, takže nebudeme riešiť, kde na kontinente, ktorý bol potopený pár tisíc rokov, zobrali funkčné autá a guľomety, ale budeme si užívať strhujúci príbeh o tom, ako treťotriedni herci oblečení v maskáčoch a rifľových bundách s vypchávkami nakopávajú zadky treťotriednym hercom v kožených gatiach a vestičkách na holom tele, ako keby práve prišli z gay parade.

 

A že sa je na čo pozerať. Aj keď som to videl asi pred dvadsiatimi rokmi, v hlave mi utkveli dve kľúčové scény:

 

1. Hrdinovia filmu natiahnu drôt cez cestu, kde sa preháňajú „nájazdníci“, čo jedného motorizovaného dekapituje – zaujímavé na tom je, ako je to spravené – v jednej scéne ide živý motorkár, v ďalšej ide figurína, ktorej odpadne hlava, pričom ale „telo“ aj s motorkou pokračuje ďalej jak keby nič (táto scéna aj v traileri, treba vidieť),

 

2. Jedna ženská, keď zočí hrozivý to homo-BDSM zjav Atlantíďanov, začne strašne vrieskať, na čo jej jeden z nich strelí šípom rovno do otvorených úst (zase je to spravené veľmi neumelo – jedna scéna: vrieskajúca ženská, potom strih, druhá scéna: figurína s veľkou dávkou fantázie podobajúca sa na vrieskajúcu ženskú dostáva šíp medzi mandle).

 

 

 

Keby ste to chceli vidieť, tak na tyrúre je aj celý film rozdelený na sedem častí, prvá časť tu: