Či už si pubertálny školák s prospechom zhoršeným kvôli opantaniu zmyslov čerstvo napučanými prsiami tvojej spolužiačky, potetovaný drsňák zbožňujúci svoju nekonvenčnú priateľku, alebo beznádejne zamilovaný právnik v najlepšom veku - s veľkou pravdepodobnosťou vieš veľký prd o tom, čo pre ženu znamená skutočná romantika. A už vôbec netušíš, čo to tá romantika vlastne kurva je. To v zásade netuší nikto. Ani ja. Aj preto som sa pekne zapotil, kým som našiel a poskladal nasledovný návod. Priprav si lavór (kýbel) a vlhké utierky.

 

Podľa všeobecnej definície je romantika to, čo žena očakáva od vzťahu. Blah. Very helpful. V zásade platí, že muž sa romantike musí naučiť, kdežto žene je znalosť tohto pojmu vrodená. Napriek tomu, že nejestvuje dostatočne uspokojivá definícia slova romantika, existujú určité pravidlá a elementy, ktorých zmysluplný mix mužovi umožní priblížiť sa chápaniu tohto pomyslu. 

 

Na začiatku si uvedom, že čo je cool, to nie je romantické. Napríklad ručné palné zbrane nie sú romantické. Sci-fi nie je romantické. Najnovší typ DVD playera nie je romantický. Ibaže by si si na ňom pustil Twilight. Na druhú stranu niektoré veci sú prirodzene romantické. Napríklad srdiečka. Alebo plyšoví medvedíci. Šteniatka. Baculatí amorkovia s krídelkami a nefunkčným lukom. Čiernobiele pohľadnice, na ktorých si malé decká prejavujú neprirodzenú náklonnosť. Takmer všetky malé veci sú romantické. Nábytok pre bábiky. Minikelímok Haagen Dazs. Hotelový šampón. Sviečky sú romantické. Východ a západ slnka. Akékoľvek tlmené svetlo je romantické. Rande s dobrou večerou je oveľa romantickejšie ako luxusný obed. 

 

Červená farba je romantická. Napríklad ruže. Červené ruže znamenajú “milujem ťa”. Žlté ruže vyjadrujú skôr niečo v zmysle “si fasa kamoška”. Čo je skoro to isté ako “mám ťa rád, ale pretiahnuť ťa nechcem”. Takže bacha na farby. Daruj svojej drahej červené ruže, červené balóny, červené šteniatko, alebo červené lístky na finále hokejovej extraligy - a je tvoja do konca života.

 

Hudba je romantická. Nevýrazná a tichá hudba. Niečo v štýle elevator music. Čokoláda je romantická. Keď obdaríš svoju drahú čokoládovou bonbonierou, akoby si vravel: “láska moja, kľudne ju celú zožer, lebo aj keď priberieš 20 kilo, stále ťa budem milovať”. Čo samozrejme nie je pravda. Daruj jej červenú bonboniéru v tvare srdca a je tvoja. Aspoň na jeden večer. Mission accomplished. 

 

Štýl je romantický. Skús byť aspoň trochu ako James Bond. Samozrejme vynechaj neveru, chlast, patologickú hráčsku vášeň a zabíjanie ľudí. Buď elegantný, skromný, rafinovaný, nezávislý, premýšľavý, zodpovedný, súcitný, spontánny, seriózny, zdvorilý, gramotný, zábavný, diskrétny, vtipný, citlivý, sofistikovaný, príjemný, nesebecký, oddaný a originálny. Ak nezvládaš, tak aspoň predstieraj...

 

Svet je vlastne plný romantických vecí. Ak však nie si dostatočne trpezlivý a chceš bezpečne zaskórovať už na prvom rande, mám riešenie. Je ním malá červená čokoládová sviečka v tvare plyšového medvedíka držiaceho srdiečko, ktorá po zapálení začne hrať nežnú hudbu v Auparkovom štýle. Daruj jej takú a ona bude s tebou nadšene celý večer pozerať finále ME vo futbale.

 

Nuž a pre totálne beznádejne zamilovaných zúfalcov, ktorým skutočne úprimne záleží na najväčšej láske ich života mám jeden tajný ultraromantický tromf v rukáve. Je ním čas. Tvoj čas. Nič romantickejšie neexistuje. Howgh.

 

PS: Romantický bonus pre tých, ktorí dočítali do konca ;)