Voľakedy som sa smial zo Zeme a veku a ich čitateľov považoval za tupcov. Vraj žijeme v neslobodnej spoločnosti a svet je ovládaný zhora, haha. Ale prišli majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, a už sa nesmejem. Zastavil sa mi rozum. Prečo? Lebo niektorí novinári sa zo slovenského ľudu, a mňa spolu s ním, snažia spraviť retardov, a neviem si to vysvetliť inak ako snahou nejakej vyššej sily o ovládnutie tohto sveta.

 

S majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji sa vyrojili kvantá článkov o majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. To je už samo osebe zvláštne, ale nebolo by to špeciálne nepríjemné, keby sa v tých článkoch neriešilo úplné hovno. Čo článkoch, nadpisoch. Tak drbnuté nadpisy, aké na nás vyskakujú posledné dva týždne, by nevymyslel ani prvák na Stredoeurópskej vysokej škole v Dolnom Výplachu. Moja konšpiračná teória je, že softvér, ktorý vyššia sila mieni použiť na informačnú vojnu s cieľom ovládnuť svet, ešte nie je úplne vyladený, takže som jeho existenciu ľahko prekukol.

 

Pamätám si jednu šou Jona Stewarta, kde ukazoval reportáž CNN, kde ponad moderátora letí vrtuľník a moderátor vysvetľuje: „Tak, práve ponad nás letí vrtuľník“. Bavil som sa a nafúkane si myslel „To sa u nás nemôže stať!“ Ale už je to tu.

 

Krvopotne som dal dokopy najdementnejšie nadpisy súvisiace s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji (len pripomínam, keby ste nevedeli, o čom je reč). Prečo len nadpisy? Pretože na články som, samozrejme, neklikal (okrem výnimočných prípadov, kedy mi ušiel prst), tak zle na tom predsa nie som. Spomedzi médií som prešiel iba sme a denník n. Jednak preto, lebo sa mi nechcelo prenikať do hlbokých húštin topiek a pravdy, veď čo ak by tam na mňa niečo zlé vyskočilo. Dvak preto, lebo ani nebolo treba pozerať ďalej než za tieto dva weby (pozor na slovo „médiá“), databáza je viac ako postačujúca.

 

Vychutnajte si to, dokým vás niekto nepríde očipovať a nezačnete to považovať za normálne. V rámci rigoróznosti prieskumu dodávam, že kandidátov na top 10 bolo odhadom trikrát viac.

 

10. Ak ste sa narodili pred mesiacom niekde v trópoch a o ľadovom hokeji počujete prvýkrát v živote, zíde sa vám informácia, koľko hráčov je v jednom hokejovom tíme. Napríklad Slovinský tím nemá len jedného hráča. Koľko hráčov majú ostatné tímy, sa asi nedozviete.

Nie sme tímom jedného hráča, tvrdí Slovinec Kopitar

 

9. Ak by ste nevedeli, ľadový hokej sa radí medzi športy. Na pripomenutie, v športe sa súťaží, zvyčajne jeden tím chce poraziť druhý. Napríklad tím Slovenska chce poraziť Fínov v zápase Slovenska proti Fínsku, vysvetľuje Tatar, pre prípad, že ste to doteraz nepochopili.

Nebude to jednoduché, ale Fínov chceme poraziť, hovorí Tatar

 

8. Na porazenie iného tímu vraj treba prekvapiť. Nevedno však, ako presne, možno sa dočítate v článku. Možno bude striptíz!

Slováci musia prekvapiť, ak chcú pomýšľať na postup

 

7. Pre pokročilých, ak už viete, čo je to hokej a že to je šport, tak keby ste nevedeli, že sa hrajú majstrovstvá sveta, tak tu sa to tiež dozviete. Ak ste si náhodou nevšimli predošlých 47 článkov na titulke webu. Takže hrajú sa majstrovstvá sveta, kde všetky tímy začínajú v základných skupinách. Alebo nie? Slovenský tím si ide svoje a už od začiatku hrá play off.

My hráme play-off už od začiatku šampionátu, tvrdí brankár Laco

 

6. V hokeji sa hrá na góly a tie góly treba streliť do brán. Čím viackrát vystrelíte, tým vyššia šanca, že to tam padne. Aspoň tak naznačuje jeden z dvorných štatistikov Ďaloga. Ale ako sa „to vzadu zatvára“ určite netušíte ani vy, drahí pokročilí čitatelia! Mali by ste si prečítať tento článok.

Proti Rusom to Slováci vzadu zatvoria, Ďaloga nabáda k častej streľbe

 

5. Keď je zle, určite treba napísať desať dôvodov, prečo je zle. Keď ste leniví, stačí aj päť.

Päť dôvodov, prečo majú slovenskí hokejisti problémy s postupom do štvrťfinále

 

4. A tento z kategórie „Som novinár cool nezávislého denníka a práve som dopísal nový článok, pozrite sa!“

Olympiádu máme blízko, pozrite sa, kedy na ňu postúpime (tabuľka)

 

3. Prichádza prvá trojka! Keď je tak zle, že dôjdu Tatarovia aj Lacovia, treba vojsť do egyptskej pyramídy a zobudiť múmiu. Dúfajme, že čoskoro bude pre denník sme kritizovať aj slávny Vinco.

Golonka kritizuje: Chýba nám sebavedomie

 

2. Ale toto ste určite nevedeli! Veda dospela k ďalšiemu šokujúcemu záveru: hokejový tréner občas spí. A ja som si myslel, že... fakt netuším, čo som si myslel, ale už si to rozhodne nemyslím, lebo tento nadpis nabúral môj pohľad na problémy ľudstva.

Vladimír Vůjtek si na chvíľu odskočil domov a zaspal

 

1. Niektorým nadčasovým aforizmom nemožno učiniť zadosť žiadnou recenziou, hocijaký pokus by bol nevyhnutne plytký a nezachytávajúci podstatu a veľkosť. Možno si len zobrať ponaučenie: keď už fakt nie je o čom, povedzte „Ide o všetko, ale aj o nič“, alebo niečo podobné podľa šablóny „áno, ale aj nie“. Slovensko je veľká, ale aj malá krajina. Slovenský hokejový tím je silný, ale aj slabý. Cítite to? Pôsobí to strašne múdro a povznášajúco, razom budete v kolektíve pôsobiť inteligentnejšie. (Keby bol toto o niečo serióznejší článok, rozpracoval by som esej na tému výskytu citátov z Orwella: „War is peace“, „Freedom is slavery“ v slovenských, ehm, médiách.)

V zápase proti Američanom môže ísť o všetko, ale aj o nič