Tak od Nového roku máme pekných pár týždňov za sebou, čo je presne ten čas, kedy už môžeme všetci sumarizovať, aké predsavzatia nám opäť raz nevyšli. Tí, ktorí plánujú zahrať divadielko, že oni si predsavzatia nedávajú a bla bla bla, tým neveríme. Prečo? Lebo všetci sme leniví, lakomí, sebeckí a škaredí a chceme byť lepšími a čo už len môže byt vhodnejším časom na začiatok zmeny ako Nový rok. To ja napríklad pod ťarchou sviatkovej prežratosti a prechlastanosti, som si naplánovala novoročný „detox” vo forme nejedenia múky a cukru. Vydržalo mi to presne dva týždne, až do chvíle, keď som objavila zabudnutý balíček vianočných oplátok. Detox bol úspešne ukončený 14. januára. Aj tak slušný výkon.

 

Dovolím si tvrdiť, že najtypickejším predsavzatím je chudnutie. Týchto nadšencov pozná každý trochu pravidelný návštevník fitness centier. V januári sa niet kam pohnúť, všetky stroje sú obsadené odfukujúcimi nadšencami vo firemných tričkách veľkosti XXL, ktorí záhadné zmiznú prvý februárový týždeň. Potom je opäť fitko voľné, až do júna, kedy si hlavne dámy skúšajú sukne a plánujú dovolenky v Chorvátsku a uvedomia si, že urýchlene musia schudnúť do plaviek, najlepšie zo desať kíl za dva týždne. No problem. Nemusím nikomu hovoriť, že takéto odhodlania nefungujú a jediné čo ľudia týmito plánmi dosiahnu sú spokojní majitelia fit centier, ktorí predali celoročné permanentky hlboko uložené v peňaženkách frustrovaných cvičencov. Btw., keby mal niekto záujem o naozaj zaručenú radu ako schudnúť, citujem svoju kamarátku: “Nežer a makaj”... Nič lepšie sa ešte nikdy nevymyslelo.

 

A čo tak fajčenie? Fantastická príležitosť na ďalší fail v predsavzatiach. Poznám dva typy týchto ľudí. Prvý reprezentuje kamarát, ktorý sa rozhodol prestať na Silvestra o polnoci fajčiť, tak radšej šiel už 00.12 spať, aby to nejak prežil a ráno sa zobudil s hlásením: "Dámy a páni, je 9.15 a ja stále nefajčím!" Potom zjedol tri mrkvy, mrte orieškov, zhučal frajerku, že on nechce cukríky (!) a o 10.45 nám všetkým slávnostne oznámil, že si dáva svoju prvú novoročnú cigaretku. Všetci mu ale srdečne gratulujeme, 10 hodín a 45 minút je doteraz jeho osobný rekord. Druhou skupinou sú ľudia, ktorí prestanú fajčiť, naozaj to dlho vydržia a potom nepochopiteľne po roku, dvoch opäť začnú. Sorry, ako veľký antitabakista toto nepochopím a nemienim im venovať už ani slovíčko navyše. Bodka.

 

Budem lepším človekom. Krásne predsavzatie. Sem sa zahŕňajú predstavy o podporovaní nadácii, sirôt, detí z detských domovov, šteniatok a týraných nosorožcov. Vskutku povznášajúce, ale žiaľ často úplne nereálne. Sme raz egocentrici, čo si budeme nahovárať, zaujímame sa len o svoje dobro a pokiaľ nemienime vyhrať Miss World, reči o svetovom mieri sú viac než nudným klišé.

 

Budem väčším sebcom. Áno! Konečne múdra reč. Osobne som si to sľúbila do nového roku a usilovne pracujem na tom, aby som zistila ako sa to robí. Keď na to prídem, podám správu. Za všetky vaše tipy a návody už vopred ďakujem.

 

Naučím sa variť/korčuľovať/lyžovať. Nie, nenaučíte. A už sa na to vykašlite, toto naozaj nemá zmysel. Ak ste sa to nenaučili doteraz a nemáte práve osem rokov, už sa to nenaučíte a prestaňte otravovať svoje okolie neustálymi rečami ako si zaplatíte trénera a že tento rok to naozaj dáte!

 

Nájdem si konečne prácu, ktorá ma bude baviť, s dobrým šéfom, ktorý ocení moje kvality a osobnosť. Muhaha. Stále nič, že? Je február a ešte ste neposlali ani jednu žiadosť a vlastne ani neviete, čo s tým životopisom. Nič si z toho nerobte, vaša pozícia bude aj tak čoskoro outsourcovaná do Indie, takže napriek tomu, že vlastne neviete ako, budete si musieť novú prácu hľadať a v podstate vám bude úplne jedno čo to bude, lebo hypotéku platiť musíte a banke sa ťažko potreba sebarealizácie vysvetľuje.

 

Tak si myslím, že plány na lepší rok 2013 nám opäť raz nevyšli, nič si z toho ale netreba robiť, aj tak bude tento rok lepší ako minulý. Prečo? Lebo už v marci máme v BA parádnu Hospitality party a potom nám zatrasie prdelou Beyoncé a nakoniec nám zaspieva o našom osobnom Ježišovi Dave Gahan. A potom príde leto a v lete je život krajší a hlavne, v júli si už nikto nespomenie na zabudnuté silvestrovské plány na zlepšenie svojho biedneho života.