Už sme sa raz bradám venovali tu. A teraz sa pozrieme na názor z pera opačného pohlavia.

 

Pogonofil – človek, ktorý obdivuje alebo skúma brady.

 

Priznám sa, že nerozumiem, prečo sa iným ženám nepáčia chlpy na hrudi a strnisko. Som ochotná pochopiť (hoci ju nezdieľam) averziu voči fúzom, keďže sa väčšine ľudí asociujú s filmovými fešákmi z 80. rokov vo fialových sakách s plecnými vypchávkami. Trvám na tom, že táto oblasť je tragicky podceňovaná, a preto som sa pokúsila preskúmať problematiku brady, morálne vás podporiť v jej pestovaní a priniesť v tomto článku informácie o jej duchovnom a spoločenskom význame.

 

Každý muž by si mal aspoň raz za život skúsiť nechať narásť bradu a identifikovať tak svoje možnosti a hranice v tejto oblasti. Veľa žien vníma mužskú bradu ako niečo, čomu samotný muž neprikladá veľkú pozornosť –  ako niečo, čo mu mimovoľne rastie na tvári, čo však absolútne nie je pravda. Muži si pritom na bradách zakladajú, navzájom si ich všímajú, túžia ich mať pekné, starajú sa o ne a skúmajú svoj potenciál rastu. Prvou fázou je tzv. študentský fúz, ktorému sa zásadne nesmejeme, pretože pokus pestovať si ho patrí medzi staroveké rituály mužského vstupu do dospelosti a vzhľadom k tomu, že pre svojho majiteľa môže byť dosť dôležitý, zaslúži si trochu pochopenia a rešpektu. Ani v dospelosti každému mužovi poriadna brada nerastie, a keď mu teda nerastie alebo mu rastie prerušovaná alebo riedka, tak to môže vnímať ako ranu osudu a v žiadnom prípade na to netreba poukazovať a už vôbec nie je vhodné si ho preto doberať, pretože sa tým pravdepodobne trápi aj bez nás. Dalo by sa to možno prirovnať k žene s extrémne malými prsami. Tiež sa jej nie je vhodné pýtať, či si niekedy nenechá narásť väčšie. 

 

Nechce vám rásť brada?

 

Asi najväčšou nevýhodou brady je, že sa do nej zachytáva jedlo a v počiatočnej fáze rastu svrbí.  Krása je však málokedy zadarmo a to, že si taká brada vyžaduje starostlivosť, hádam nie je žiadnym prekvapením. Bradorastiči-začiatočníci sa však potýkajú aj s ďalšími ťažkosťami. Napríklad si nevedia  definovať jej hranicu (začínať by mimochodom mala dva prsty nad ohryzkom) a robia rôzne chyby pri jej úprave. Laické oko ženy si to nemusí všimnúť, ale trénované oko skúseného bradorastiča-seniora áno, a status mladého bradatého samca je v kýbli. Vedeli ste, že minimálne prvé štyri týždne by ste sa pri pestovaní brady vôbec nemali holiť? Naozaj nie, ani keď si nechávate narásť iba koziu briadku, aby ste sa pri predčasnom pokuse o jej vytvarovanie nesekli.

 

 

Pre každého sa nájde štýl.

 

Pomocou brady/strniska sa dajú korigovať rôzne nedostatky. Dá sa ňou napríklad opticky meniť tvar sánky a zakrývať chybičky krásy. Celkovo pridáva na mužnosti, no škála dojmov, ktoré sa pomocou brady dajú vytvoriť, je obmedzená prakticky iba individuálnou kvalitou ochlpenia. S bradou môžete byť lesným mužom, drsným motorkárom aj nežným romantikom. Brada pôsobí mužne. Vysielate ňou k žene signál, že ste potentný alfasamec, ktorý má dosť testosterónu, aby ju nakladal celú noc. Okrem toho je brada príjemná na dotyk a keď sa v nej prehŕňate, vydáva príjemný chrastivý zvuk. A keď hovorím, že je príjemná na dotyk, tak nemyslím iba na tvári.

 

 

Brada je jednoducho nadčasový módny doplnok a symbol mužnej krásy. Nedajte sa odradiť komentármi ľudí, ktorí tomu nerozumejú, využite možnosti, ktoré vám príroda nadelila, zapustite a nebojte sa experimentovať so svojou vizážou. Vedzte, že nie všetkým ženám sa páčia vymydlení metráči.