Po preflámovanej noci si matne uvedomujete, že ste stretli ženu svojich budúcich detí, ale kvôli extrémnym množstvám absintu si neviete spomenúť na jej meno. Čo je horšie, číslo čo vám napísala na zápästie je nečitateľne rozmazané. Čo v takomto prípade robiť? Najlepšie asi bude nepiť alebo sa aspoň kontrolovať - no tu zas hrozí, že bez príslušnej hladinky by ste sa jej v prvom rade v živote neprihovorili. Našťastie existujú aj iné alternatívy. Slabšie povahy si môžu najdôležitejšie informácie ihneď zaznačiť do telefónu, no pritom riskujú, že budú vyzerať ako asociálny idiotko a geek.

Extrémnejší, ale veľmi účinný prístup je nechať si voperovať do mozgu elektródy. Stlačením gombíka a následnou simuláciou elektrickej aktivity v hipokampe, ktorá bola zaznamenaná pri učení, je totiž možné prelomiť bariéru zabudnutia spôsobenú látkami meniacimi vedomie. Vedci chcú použiť túto metódu na zlepšenie stavu pacientov po mozgových príhodách (a zlepšiť budúcnosť pre nás ostatných čo si mozog poškodzujeme príhodami piatkových a sobotných večerov). 

Vedci tiež plánujú vytvoriť "knižnicu" základných zručností, ktoré pacientom elektródami nainštalujú do mozgu a zaručia im tak aspoň aký-taký normálny život po úraze či chorobe. Odtiaľ je už je len malý krôčik (rozumej desať až dvadsať rokov hovadsky drahého výskumu) k učeniu ako vystrihnutému z Matrixu.

zdroj: https://www.newscientist.com/article/dn20590-rat-memory-restored-by-installing-replay-electronics.html