Posledné dva týždne som strávila doma na PN a keďže diazepam aktivít, ktorým som sa kvôli rekonvalescenčným obmedzeniam mohla venovať, by sa dal spočítať na prstoch jednej ruky a mozog je nymfomanka, ktorá si žiada neprestajnú stimuláciu, musela som si nájsť aktivitu, ktorú by som mohla vykonávať v ľahu na chrbte a s minimálnym rozsahom pohybu rúk. Nie, sex by vhodný nebol, pri ňom mám totiž tendencie zapájať aj ruky, čo by v tomto prípade bolo nežiaduce. Určite si teraz hovoríte „hm, tak teda knihu!“. Lenže ja som mentálne plochá osoba a povedala som si, že tých cca 500 kníh, ktoré som doposiaľ zkonzumovala, je tak akurát. Čítanie kníh vedie k nadmernému premýšľaniu a to spôsobuje predčasné starnutie, ktoré si ja nemôžem dovoliť. A tak som sa rozhodla, že začnem pozerať televízor. Áno, mám televízor.

 

Péen-nepéen, vstávam skoro, často už okolo piatej, šiestej. Do takej siedmej som sa ešte zabavila pitím kávy a ranným prehľadom internetov, ale potom mi telo nemilosrdne dáva signály, že je čas ísť sa zhorizontálniť na náš 300 kilový gauč. Urobím si čo najväčšie pohodlie a uistím sa, že mám v dosahu tri najdôležitejšie veci: mobil, teplomer a diaľkový ovládač, v našom domácom žargóne vysielačku. Zapínam teľku a spanilá jazda po 186 televíznych staniciach, ktoré mi veľkoryso ponúka môj poskytovateľ, môže začať.

 

Na úvod jeden zásadný disclaimer: to, že som pekná, z Košíc a mám kozmetický blog, neznamená, že som schopná pozerať Teleráno. To teda ani omylom. Feťákov ešte znesiem, ale na premotivovaných, energeticky predimenzovaných a vypatlaných jedincov typu Šóošová, Bukovský & stuff mám skutočnú alergiu. Našťastie, Teleráno nie je jediný spôsob, ako začať nový deň. To len tak Lubo, keby si náhodou nevedel.

 

Surfujem teda na vlne rannej programovej ponuky a moje zraky i sociálne cítenie zaujme relácia Svokra v hlavnej úlohe s Gizkou Oňovou čoby láskavou, empatickou, ale keď treba aj ráznou a akčnou spasiteľkou slovenských rodín low lajfového typu. Ľudí, ktorí si nevedia vyriešiť vlastné problémy, sú na svete milióny a ja sa k nim rátam, ale vždy ma fascinovala otázka, prečo si niektorí z nich myslia, že ich problémy sa najlepšie vyriešia za asistencie televíznych kamier. Pretože honorár? Asi. Ono tých pár stoviek (odhadom) od produkcie na cigy, chlast a nový kradnutý smartfón zo záložne sa hodí. Deti zas poteší návšteva aquaparku a úbohú, životom bitú mater nové zuby. Gizka Oňová alias Svokra je vlastne taký Vilo Rozboril na hormonálnej substitučnej liečbe a s inkontinenčnou vložkou v gatiach. Akurát si k tomu stále spieva. Dávam 8 pri domácom násilí vybitých zubov z 10.

 

Poďme ďalej. Dopoludnie je dlhé a okrem nekonečných repríz nekonečných seriálov typu Kobra 11, Monk, Kosti, NCIS a podobných výplňových materiálov, ktoré idú tak často, že už ani Boh Kristus nevie, koľko to má sérií a o čom to vlastne je, naše televízie opäť brnkajú na vďačnú strunku pošramotených medziľudských vzťahov sériami ako Súdna sieň, Rodinné prípadyOchrancovia. Vcelku neškodné relácie, až na Súrnu sneť, ktorá v niektorých právnym povedomím nedotknutých jedincoch typu moja mama vzbudzuje dojem, že tak, ako to ukazujú v telke, funguje naše súdnictvo aj naozaj a ja som ju potom rok musela presviedčať, že nie, 350 eur mesačne mi na malého nepriklepnú.

 

Tá pravá televízna zábava ale začína až večer v hlavnom vysielacom čase, kedy na obrazovkách zúri ľúty boj o diváka a sledovanosť. RTVS bojuje exhumovaným Nikto nie je dokonalý a širokými bokmi Kataríny Brychtovej. Markíza obligátnou Farmou a najnovšie masterpiecom zvaným Tvoja tvár znie povedome. To je licencovaný formát s originálnym názvom Your Face Sounds Familiar a „zárukou kvalitnej adaptácie formátu je renomovaný tvorivý tím s dlhoročnými skúsenosťami s produkciou výpravných šou ako SuperStar či Hlas Česko Slovenska, na čele ktorého stojí režisér Pepe Majeský.“ Teraz si asi pohnevám niektorých mojich FB friends, ktorí tento skvost televíznej zábavy lajkujú o dušu spasenú, ale nemôžem inak. Renomovaný tvorivý tím a účinkujúci ako Bičan, Skrúcaný, Čobejová, spolu s Kulym a Danglom v porote údajne spôsobujú multiorgazmy diváckeho nadšenia. Mne spôsobili akurát starý známy pocit zdieľanej trápnosti. Nedá sa svietiť. Skrúcaný, napodobňujúci Lennyho Krawitza v telke mi príde rovnako trápny, ako Skrúcaný, napodobňujúci opilca na poľovníckom plese v Kalnej Roztoke. Dávam maximálne dve Bičanove chlpaté pazuchy.

 

Ak máte radi psíkov a máte Animal Planet, pozrite si Dog TV, televízne vysielanie pre psov a ich majiteľov, ktoré vraj vedci zostavili tak, aby stimulovalo osamelých domácich miláčikov, čakajúcich na svojho pána. Môj pes bude zrejme náročný divák ako ja, lebo celý televízor má v hlboko v zadnej labe a počas Dog TV ani hlavu nezodvihol. Na druhej strane, mne sa pri tom vynikajúco zaspávalo. A to si pacient ako ja cení najviac.