Internet, ako všetci vieme, je miesto, kde stretnete zaujímavých ľudí a môžete si vypočuť ich názory na všetko možné. V poslednom čase sa rozmohli rôzne vedecké fanpage, či už oficiálne rôznych inštitúcií alebo neoficiálne, kde sú len publikované zaujímavosti. Ľudia sa sem chodia pokochať alebo zo zvedavosti pozrieť na najnovšie výdobytky vedy a techniky. No všetko má svojich kritikov a na pár najbežnejších typov sa dneska pozrieme:

1. Financmajster
Financmajster vie lepšie, ako využiť prostriedky, ktoré sa vrazili na ten či onen výskum. Medzi populárne spôsoby použitia týchto financií patrí rozdať ich chudobným (lebo všetci vieme, že miliarda rozdaná dvom miliardám má dobrý dlhodobý efekt), nakúpiť jedlo do Afriky, alebo na niečo iné užitočné. Akékoľvek z výsledkov výskumu, na ktorom pracovalo pár stoviek alebo tisícok ľudí z celého sveta, ktoré vedome alebo nevedome Financmajster využíva každý deň (a aj ľudia, ktorým to chce rozdať) by prišli samé od seba tak či onak, bez verejných financií a bezpochýb v lepšej forme. Nevadí, že tieto objavy nemali na prvý pohľad žiadne komerčné aplikácie a vyžadovali neuveriteľnú znalostnú úroveň na zužitkovanie. Financmajster je zväčša tvor plný paradoxov - na jednej strane každý cent spláchnutý do záchoda vedy je premrhaný, na druhej strane nejako hlasno sa neozve, keď všetok rozpočet za posledných desať rokov jednej vedeckej inštitúcie minie armáda za pár hodín existencie (reálne čísla).  

2. Pakistanský študent
Pakistanský (alebo indický, alebo akýkoľvek) študent je tvor, ktorý sa vyskytuje všade, nie len na facebooku, ale aj na fórach, youtube a tak ďalej. Študent sa o veci zaujíma. Chce vedieť viac. Ale nejako mu to nejde. Spytovanie sa je začiatkom poznania, tak ide na to. Konkrétny citát, ktorým to možno popísať je: "sir pls explain quntum physis?", ktorý sa nachádzal pod youtube videom, ktoré pojednávalo o niečom vzdialene príbuznom. A často sa nájde aj nejaký dobrý samaritán, ktorý sa podujme na to mu dať dvojstranový príspevok na túto tému. Odpovede sú väčšinou: "thnx!" alebo "but i tought" + veľa nezmyslov. Linky na vysvetlenia na Internetoch, odporúčania kníh sú ignorované alebo "tl;dr", predsa čokoľvek, čo sa nedá nasúkať do desiatich viet, je zjavne zlé. Na elektrotechnických fórach často nájdete príspevok "how can i built amplifer?" alebo podobne. 

3. Tiežgénius
Tiežgénius má teóriu. O fungovaní vesmíru, matematiky, človeka, histórie, budúcnosti, základnej fyziky, duše, a to často všetko naraz. Vie, že je správna. Je dokonca taká správna a on je taký geniálny, že ju nemusí publikovať cez tradičné publikačné kanály, on použije niečo lepšie - menovite bude spamovať každú diskusiu pod ktorýmkoľvek príspevkom linkami na jeho teórie, asi v očakávaní, že znudený uznávaný vedecký pracovník, ktorý zjavne celý deň nič nerobí, na chvíľku vystrčí prst z nosa, klikne na facebook na tú konkrétnu diskusiu, otvorí ústa v ohromení a úžase a už mu beží dať jeho Nobelovku, lebo si ju zaslúži za svoj ezoterický mix, v ktorom akosi skombinoval farby, vedomie, gravitáciu, rýchlosť svetla a štvrtú čakru (I shit you not!) na základe logiky, lebo to tak dáva jemu zmysel. Teórie sú prezentované formou youtube prednášky s podivnou hudbou, slideshow alebo čistý text. Je samozrejme neslušné hádzať všetkých do jedného vreca, určite tam bude mať niekto aj nejakú rozumnú teóriu, ktorú sa len rozhodol publikovať a propagovať najmenej vhodným spôsobom. Z pohľadu klasickej vedy je takáto propagácia približne na takej úrovni, ako keď sa postavíte pred vchod vedeckej inštitúcie s pastelkami namaľovanou tabuľou a začnete vykrikovať na plné pľúca svoje múdrosti, až kým nepríde polícia. Ak ste pri tom nahý, máte za to bonusové body!

4. Hlboko Veriaci Človek
Hlboko Veriaci Človek (je jedno, v čo konkrétne verí, ale väčšinou je to dáka forma kresťana, možno s prímesou ezoteriky alebo jeho vlastný kompilát múdrosti) vidí vedu ako nepriateľa. Často dokonca aj ako Nepriateľa s veľkým N. Spoznáte ho podľa toho, že má zásadne zapnutý caps lock, cituje bibliu a/alebo iný super svätý text asi raz za štyri vety. Vedcov (a kohokoľvek iného, kto s ním nesúhlasí) vníma ako božích nepriateľov z jednoduchého dôvodu: majú na niečo iný názor než on. Veda je jednoducho Zlo, kvôli ktorému sú zrazu rozdielne (a určite nesprávne) odpovede na veľké otázky, na ktoré náboženstvo malo monopol. Všetkým by bolo lepšie bez nej, všetci vieme, že dobrá modlitba vyženie každý neduh tela. Jeden z ďalších zaručených poznávacích znakov je, že zbožňuje predpovedanie konca sveta. Predpovedanie konca sveta je taká zábavka, ktorou sa veriaci celého sveta zaoberajú po storočia. A aj sa im darí - je to veľmi nudný rok, pokiaľ je menej než trojo zaručených predpovedí konca sveta. Rekord roku 2000 zatiaľ prekonaný nebol, ale blížime sa k tomu. Nie preto, že by sa napĺňali biblické proroctvá častejšie, ale preto, lebo sa tejto vznešenej zábavke venuje čoraz viac ľudí. Hlboko Veriaci Človek našiel skutočnú pravdu - keď zrátate písmená v bulharskom preklade Biblie, vynásobíte ich týmto budúcim rokom, vydelíte 4856 (lebo dôvody, ktoré boli zjavené len jemu) dostanete náhodné číslo, z čoho vyplýva, že budúci rok bude posledný, because the Bible, Gejza 5:64. Preto sa netreba venovať tak nezmyselne materialistickým veciam ako je veda, ale treba nasledovať Boha, boha, bohov a/alebo bohyne a prosiť ho o odpustenie, síce neviem za čo, ale pre istotu. Odpustenie sa vždy asi zíde. 

5. Konšpirátor
Nie všetky vedecké projekty získajú cennú pozornosť konšpirátorov - obyčajná matematika, klasická biológia alebo bežná fyzika len občas dostanú vynadané, prečo sa nezaoberajú viacej spismi Teslu, prečo pred svetom taja Voľnú Energiu, ktorú ako všetci vieme (naozaj, všetci, úplne, každý jeden z nás) už dávno poznáme a máme, alebo sa nad nimi zasmejú, ako ďaleko sú pozadu, pričom postnú link na "publikácie" Tiežgénia, ktoré síce nedávajú zmysel, nesedia s empiricky získanými údajmi, ale sú geniálne a za bonusové body dokážu (rozumej: postnú link na video, kde to dokázané nie je, ale je to tvrdené o to viac), že pristátie na mesiaci je blud a NASA tají, že zem je plochá a všetci, čo tvrdia opak sú sprosté ovce. No projekty, ktoré túto pozornosť získajú, sa majú na čo tešiť. Príkladom budiž CERN, ktorý bol obvinený z otvárania portálov do iných svetov, do Pekla, vyvolávania zemetrasení, cieleného vytvárania čiernych dier, uctievania Satana, Molocha a kto vie čo ešte. HAARP má tiež na svedomí snáď všetko od topenia mačiatok, až po povolávanie toho Santanu. NASA, ako inak, tají skutočný tvar Zeme, vypúšťa/tají chemtrails, mimozemšťanov, chupacabru a Elvisa. Toto všetko a viac máte často posplietané v jednom príspevku, bez bodiek, čiarok a iných oddeľovacích znakov, asi aby si to reptiliáni v strede plochej Zeme nemohli prečítať, lebo všetci (naozaj, všetci, úplne, každý jeden z nás) vieme, že ak reptilián prečíta pridlhú vetu, exploduje mu hlava. Bežný človek len stratí ďalší malý kúsok viery v ľudstvo. 

6. Vystrašený a uvedomelý občan
Chudák bežný človek je znepokojený, keď je toľko ľudí, možno aj tridsať, znepokojených, tak na tom predsa niečo bude. Čo má chudák robiť? Veriť podozrivým vedcom s ich zvláštnymi pridlhými titulmi a ich PR, ktorých vlastne ani nikdy nevidel alebo Janovi, ktorý je sveta znalý a veľa číta? Jediná rozumná cesta je jasná: ísť na vec, hystericky búšiť do klávesnice, pozbierať všetky (aj tie protichodné a už neaktuálne) linky od Jana, Konšpirátora a Hlboko Veriaceho Človeka, vtlačiť to do jedného diskusného príspevku o tom, ako má zovretý kakáč z možnosti, že HAARP prinesie kanibalistického Satana z Pekla, ktorý na satelite pretiahne Killary Killtonovú a týmto príspevkom vytapetovať všetko, čo vidí. Konverzia na kategóriu 1, 3 a/alebo 4 často nasleduje. 

7. Ezoterik
Ezoterik týmto vedcom neverí, ved ich čakry nie sú zjavne v poriadku a feng shui fúzneho reaktora Wendelstein je zjavne v nesúhlade so Saturnom. Ezoterik vie, ako to funguje v skutočnosti. Je na to dokonca expert, keďže má prečítaných veľa článkov. Niektoré sú protichodné, niektoré nedávajú zmysel a väčšina sa dá zhrnúť do "banda ľudí použila zakázané rastliny a diskutovali o filozofii, vydali to knižne, aby zarobili na ďalšie rastliny", ale znejú hlboko a to je to dôležité. Keď sa ezoterika spýtate na to, prečo sa nič z jeho teórie/linku nezhoduje s pozorovanou realitou, tak vám položí múdru, hlbokú protiotázku "A veda má snáď všetky odpovede?", čím vyhral diskusiu. Ezoterik často vníma seba ako povznesenú vyššiu bytosť a smúti nad ostatnými, ktorí sa len predierajú životom, on už len čaká, kedy previbruje do vyšších frekvencií (presne toto naozaj niekto povedal). O svoje múdrosti sa rád podelí všade, kde sa preberajú hlboké myšlienky, napríklad pri objave novej častice si povzdychne nad vedcami, ktorí tápu v tme a že dušu, čo je to jediné dôležité, nie je možné zmerať. Oblúbené slová ezoterikov sú frekvencia, kvantové, dimenzia a energia. Síce pre nich neznamenajú to, čo pre zvyšok sveta (a často ani pre iných ezoterikov), ale to nie dôležité, dôležité je, že vibračná frekvencia týchto slov odkrýva ich skutočný potenciál. Nech už to znamená čokoľvek. 

8. Výskumník... inde!
Výskumník je za výskum, ale nie akýkoľvek, on je za ten jeden konkrétny. Akýkoľvek iný výskum vidí ako plytvanie časom, prostriedkami a energiou. Často je tento výskum medicína. Intenzita presvedčenia týchto ľudí je od nízkej, kde si len povzdychnú, že miesto X mohli použiť tieto prostriedky na Y, až po to, že hystericky obviňuje výskumníkov z oblasti X z toho, že berú chleba od úst výskumníkom študujúcich oblasť Y. Zväčša je oblasť Y nejaká oblasť medicíny. Padajú argumenty, že keby sa všetky peniaze, čo sa naliali napríklad do ISS napchali do výskumu zápchy, tak človek už nikdy neuvidí nespokojnú riť! Aby bolo jasné: medicínsky výskum je samozrejme dôležitý - ale neexistuje len tak osamotený, nevisí len tak sám vo vesmíre. Pokrok v časticovej fyzike pomohol zostrojeniu nových detektorov, ktoré umožňujú nové pohľady do pacienta s ohromným rozlíšením. Pokroky v matematike a informatike umožňujú simulovať čoraz presnejšie vplyvy na človeka, lepšiu a rýchlejšiu analýzu zmeraných dát. Pokrok v metalurgii umožňuje vytvárať implantáty a chirurgické pomôcky, o ktorých mali chirurgovia minulosti mokré sny. Ale vysvetlovať toto nemá zmysel, Výskumník Inde vie, že keby sa ľudstvo vrhlo na problém a ignorovalo všetko ostatné, tak to CTčko by sa dalo poháňať aj zapriahnutým koňom a výsledky by si prečítali pri svetle sviečky. Parou poháňaný rektoskop radšej nespomínajú. 

Ľudia sú často vo viacerých skupinách naraz, populárna kombinácia je 4+5, to jest konšpirátor, ktorý ide hladať spiknutie reptiliánov a židomurárov, keď mu dôjde hajzlák o niečo skôr, než by čakal, no nemá problém s organizáciou, resp. sadou tvrdení, ktorých hlavnou správou sa dá zhrnúť do "Buďte dobré* a poslušné* ovečky, inak vás zlý neviditeľný bubák potrestá. * - pre definície dobra a poslušnosti sa, prosím, obráťte na nášho najbližšieho zástupcu a jeho výklad tu prítomného kompilátu mýtov."

Tak, dúfam, že ste sa niečo nové dozvedeli, milé deti, lebo ak nie, tak to znamená, že ste s týmito ľuďmi už mali dočinenia, za čo vás môžem len ľutovať.