„Až 90% Slovákov verí, že zo svojich daní a odvodov živí minimálne jedného Róma.“ Toto emotívne podfarbené a alarmujúce tvrdenie odvčera penetruje slovenský internet častejšie, ako pred troma mesiacmi kajšmentke. Dôvodom je nové edukatívno-osvetové video INESSu, ktoré chce toto tvrdenie uviesť na pravú mieru a zboriť tzv. rómsky mýtus.

 

Keďže nikoho v mojom okolí, kto by niečo také tvrdil nepoznám, skúšal som zistiť, ako na toto chaloši z INESSu vôbec prišli. Ide o výstup z posledného sčítania ľudu? Robil sa prieskum? Na koľkých respondentoch? A kde? A akú mali štruktúru? Alebo si to dvaja makroekonomickí analytici povedali o pol jedenástej doobeda pri prvej rannej káve? Fakt neviem a to som si pozeral aj na ich webe sekciu „metodika“. Takže to vyzerá, že si INESS vyrobil poriadne veľkého straw mana. A čo je horšie, potom si naň aj odpovedal a navyše úplne odveci.

 

Predstavte si, že máte les a chcete vedieť, koľko v ňom máte ihličnatých stromov. Zadrbe vám tak veľmi, že si na to zavoláte makroexpertov z INESSu. Po troch mesiach vám prinesú 800-stranový elaborát a povedia:

- Nó takže, tuto to máme. Správa má tri časti: Počet živých organizmov na vašom pozemku, druh lesné porasty; Pôdne podložie na príslušnej parcele a Komparácia hustoty lesného porastu v rámci blízkeho pôdohospodárskeho extravilánu.

- Aha, no... a koľko mám teda ihličnatých stromov?

- Naša metodika to nevie takto exaktne kvantifikovať. Vychádzali sme z predpokladu, že strom je živý organizmus, a preto sme vypracovali podrobný prehľad všetkých živých organizmov na vašom pozemku. A takisto stromy rastú z hliny, preto sme to tam zahrnuli tiež. Na záver sme ešte porovnali počet všetkých stromov na vašom pozemku s okolitými parcelami.

- Kurva, ale koľko mám ihličnanov??? Smrekov, borovíc, ...

- Samozrejme, aby sme to zhrnuli tak máte porovnateľný počet ihličnatých stromov, než je na okolitých parcelách s miernou odchýlkou na severnej strane, kde je počet ihličnatých stromov nad európsky priemer.

- Môj ty kokot, zoberte si tie papiere a vypadnite odtiaľto preč.

- Samozrejme pane, bude to 18 500 Eur bez DPH.

 

Asi takto nejako podľa mňa pracuje INESS, lebo okrem toho, že som sa nedozvedel, odkiaľ zobrali tvrdenie z úvodu článku, tak som sa nedozvedel ani to hlavné, a síce koľko teda cigáňov vlastne živím (keďže jeden to podľa nich nie je).  Hneď prvá veta v metodike totiž hovorí, že etnicita sa pri sociálnych dávkach vôbec neskúma (veď to by nás Brusel hnal, keby áno). Takže INESSákom mohlo už z toho byť jasné, že takto zistia hovno, ale oni nie. Vydali video, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani štáb Siedmeho neba a k nemu podrobnú správu, kde som sa dozvedel, že z mojich daní sa platí napríklad polícia, armáda, poľnohospodárstvo a ešte všeličo iné.  K tomu tri veci:

  1. že platím zo svojich daní rôzne hovadiny som dávno vedel,
  2. porovnanie cigáňov s poľnohospodármi a ozbrojenými zložkami sa mi zdá dosť prijebané nie úplne relevantné,
  3. mnohopočetné rodiny nepovažujem za synonymum cigáňov a keď si to INESS myslí, tak je to od neho... totok... rasizmus.

 

Takže ďakujem za spojenie nepríjemného s neužitočným. Záverom by som dodal, že chápem, že existujú aj inštitúcie, ktorých dennou náplňou práce je vytvárať fikciu, že majú dennú náplň práce. No možno by sa to dalo spraviť aj inak, než že z toho väčšina Slovákov vyjde ako banda zasraných rasistov. Lebo nakoniec by mohli múdre hlavy z INESSu zistiť, že 90% Slovákov si myslí, že organizácie ako INESS sú úplne zbytočné práčky eurofondov. Udeľujem dve neviditeľné podpazušia trhu z desiatich.