Rovno sklamem všetkých, ktorí podľa názvu článku očakávajú reportáž z finálového súboja Cytherea a Sashi Grey na Squirt Olympics 2016. Nie, reč bude naozaj o vodopádoch. (btw. Cytherea by jej to natrela). Keďže sa nám tu množia hejterske články, jeden o prírodných krásach nezaškodí (tu by to vyhrala Krystal Boyd). Neviem prečo ma fascinujú (tie vodopády, vy úchyláci, už na to nemyslite). Mňa pri vodopádoch rozoznáte medzi inostrancami veľmi ľahko. Zdržanlivé komentáre typu - Marvelous! Wunderbar!  神圣! - pretne írečité, priam svojstojné - Tykokóóóót!!! Nodopičííííí!!! Jatojebéééém!!! (fakt, už by si sa mal vrátiť mysľou k článku). Pripravil som pre vás výber z tých dychberúcich vodopádov, ktoré som navštívil. Pôjde o čisto subjektívny pohľad na problematiku. Jednak som ešte nevidel všetky vodopády, a dvak ste sa stali obeťami svojvôle môjho vkusu.*

Vodopád - je príkry až zvislý stupeň v riečnom koryte, cez ktorý prepadá vodný tok. Stretávame sa aj s kaskádou. Tá je miestom v rieke, kde voda prekonáva prekážky v podobe skalných prahov a malých vodopádov, čiže kaskáda je dlhšia a menej strmá. Katarakt je menej strmý vodopád, respektíve súvislý úsek rieky s vysokým spádom. Vodákom známe pereje majú oproti ostatným nižší výškový rozdiel. Vedomostné okienko je za nami, poďme na to.

 

Schaffhausen - Rýnsky vodopád

Najväčší vodopád v kontinentálnej Európe sa nachádza v neutrálnom Švajčiarsku, konfederácii, ktorá má za sebou päťstoročnú históriu mieru a priamej demokracie.

Vodopád je turistom prístupný jednoducho ICE-e vlakom. Pre cépečkárov - ícečko a íceéčko sú dve dramaticky rozdielne veci. Kúsok od vlakovej stanice, na ktorej si v telefónnej búdke položíte na poličku peňaženku a zabudnete ju, vedie chodník pre peších popri pokojnom Rýne. Po asi polhodinovej prechádzke začnete počuť vzdialený hukot a tok sa zrýchľuje. Za posledným meandrom sa vám otvorí čarokrásny výhľad na vodopád, lode s turistami, hrad a železnicu nad tým všetkým. Dlho sa kocháte s otvorenými ústami a  blažene odchádzate tou istou cestou. Po návrate na stanicu zistíte, že nemáte peňaženku, pokúsite sa spomenúť si, kde ste ju mali naposledy. Vojdete do telefónnej búdky, zoberiete si peňaženku a nasadnete na vlak smerom do Spolkovej republiky Nemecko.

 

Island - Hengifoss

Matkou všetkých vodopádov a parlamentej demokracie je určite ostrovný Island. No dobre, sú v NATO, ale v EÚ nie, zato boli jedným zo spúsťačov ekonomickej krízy spred pár rokov.

K vodopádu sa dostanete odbočkou z okružnej islandskej diaľnice. Pod diaľnicou si predstavte aj ucelené úseky utlačenej škváry, na pár miestach pretnuté stužkou vodného toku. Odparkujete Suzuki Jimny, ideálne terénne približovadlo, na ktoré sa chytá tak akurát Niva a Duster. Má jedinú nevýhodu, hever ako zo štandardnej výbavy Felície. Keď som menil koleso, musel som zdvihák podložiť dvoma paletami, aby sa dostal podvozok dosť vysoko na montáž rezervy. Keďže je skorý máj, zababušíte sa do mnohých vrstiev oblečenia, ignorujete vodorovný dážď a začnete sa škriabať do kopca. Keď sa dostanete k polorozpadnutej zdochline ovce, tak ste už takmer na polceste. Skontrolujete, či vám veľmi cvrklo a preklínate zvierač, ktorý pri tom pohľade prestal plniť svoju funkciu. Islanďania to s turistickým ruchom myslia vážne a dbajú na všetky vekové a výkonnostné kategórie. Preto vám po hodinke stúpania ako koštovku podhodia Litlanesfoss. Ten stojí za pozretie sám o sebe. Po ďalšom stúpaní popri propagačných kataraktoch prichádzate pod Hengifoss. Neveriacky civíte na masu vody padajúcu do kotla okolo vás a vychutnávate si pocit samoty. Cestou nadol stretnete príjemný nemecký párik, a to budú na dnešný deň jediní ľudia, ktorých ste videli.

 

Madeira - 25 Fontes

Madeira patrí Portugalsku, hrdému členovi neformálneho združenia PIGS. Známa je letiskom s jednou z najkratších pristávacích dráh. Pochádza  odtiaľ Cristiano Ronaldo a v hlavnom meste má dokonca sochu, na ktorej chrbát  vždy niekto nasprejuje menovku Messi.

K vodpádom sa predierate cez vegetáciu s nádychom džungle. Prechádzate popri levádach, umelých vodných cestách, ktorým sa prepravovala a prepravuje voda z daždivého severu na juh ostrova. Celý systém fungoval dovtedy, kým patrili kanály súkromným majiteľom, a takmer sa zrútilo zásobovanie vodou, akonáhle bol zoštátnený. Levády vedú aj cez tunely, v ktorých ste vďačný za podšitú kapucňu, keďže aj niekoľko sto metrov prechádzate prihrbený v tme, ktorú pretína len úzky lúč baterky. Pri každom čudesnom zvuku ste vďační za Islandom a Jordánskom  zocelený análny zvierač (v púšti voľne porozhadzované kostry somárov). Po dvoch hodinách chôdze sa džungľa rozostúpi a dá vyniknúť vodopádu 25 Fontes. Kvôli neustálemu mrholeniu sa ťažko pozerá nahor a aj hmlistý opar zahaľuje jeho vrch. Spočítate všetky vodopádiky, účtovnícky vám to sadne na 25 a môžete sa vydať na spiatočnú cestu.

 

Plitvice - Veliki slap

Plitvický národný park patrí najmladšej krajine Európskej Únie, Chorvátsku. Jednej z mála krajín, ktorá pozná pojem občianska vojna. Vodopád nájdete niekde v trojuholníku medzi mestečkom Eldor, Butlerovou farmou a územím utahov.

Vraciate sa zo Salsa Silvester Festivalu v Splite a ukecáte posádku auta na zachádzku na jazerá. Opustíte diaľnicu a začne sa sypať sneh. Počet odhŕňačov až po Karlovac je rovnaký ako v Bratiške. Žiaden. Prídete na Plitvice a čaká Vás zážitok, aký väčšina letných návštevníkov nemá, jazerá so snehovou pokrývkou naokolo, ľad a zamrznuté kaskády. Z bezpečnostného hľadiska je prístup k jazerám "uzavretý". Otvorený je len okruh ponad jazerá, čo skupina kórejských cestovateľov aj dodrží. Ako nebojácny snehu znalí Slováci zídete dole, prechádzate po drevených plošinách a intuitívne si vytvárate vlastné chodníčky. Po polhodine prídete k Veľkému vodopádu, ale keďže je zima, najmä dámskej posádke, užívate si pohľad na vodu valiacu sa po kameňoch a ľade len pár minút. Potom sa nasmerujete k jaskyni s pokladom. Na zľadovatelých schodoch sa nikto nezabije, vydýchnete si. Pri odchode si zahulákate smerom k jaskyni ako trampové na Cornela. Predstavíte si, ako by to na brehu dopadlo s Fredom a mladou Pattersonovou ak by prišlo na "jeho pověste, s ní si delějte, co chcete". Ofučíte sa, lebo v zime Papilio Polinestur Parinda nelieta, zvažujete refundáciu vstupného a vrátite sa.

 

Slovensko - Zúgov

Slovensko je krajina v srdci Európy, hraničiaca s Austráliou, ktorá zvažuje výstavbu plotu. Asi vedia, prečo. Hlavným exportným artiklom sú... veď viete, autá.

Na rieke Nitra, kúsok za Novými Zámkami, sa nachádza vodopád Zúgov. Dostanete sa tam prechádzkou po  chodníku priamo z centra mesta, alebo nasadnete na gondolu a tá vás za pár eur dovezie. Z preplnenej vyhliadkovej plošinky si užívate hlavne hukot, ktorý dokáže tento katarakt vylúdiť a dumáte nad krásami rodnej hrudy a hrudníkov okolostojacich dievčat. Teda nie som si už istý, či tam nejaký vodopád bol.

-

Toľko estetična na dnešok vám musí stačiť. Námety kam zájsť nabudúce očakávam v komentároch. V diskusii poďakujem aj každému prispievateľovi, a to menovite, tak ako Kolesík všetkým 663 členom svojej rodiny. 

 

* článok obsahuje vulgarizmy, zato neobsahuje prepočty na PHP, nie sú v ňom umiestňované produkty, pri písaní článku nebolo ublížené žiadnemu zvieraťu