Tak ste sa rozhodli dojebať si život. Ale možno sa vám ešte dá pomôcť.

Tipovanie športových zápasov považuje veľa ľudí za dobrý nápad a za ľahkú, rýchlu cestu k peniazom. Keďže ročné zisky našich stávkových kancelárií sú ale rádovo v státisícoch až miliónoch eur, nepotrebujete byť génius na to, aby ste vedeli, že tu niečo nesedí. Princíp je ale skutočne jednoduchý - máte udalosť, máte kurz, dajte sumu na túto udalosť a ak sa to stane, máte na účte sumu krát kurz. A jednoduché veci vždy ľudí priťahujú.


Rada číslo 1

Úplným základom je pochopiť, ako sa vytvoria kurzy. Nejaký algoritmus vypočíta pravdepodobnosť udalosti, vypočíta z toho kurz, a potom ho stávková kancelária zrazí o nejaké percento, aby mala istý zisk. Jednoduché. Avšak ľudia majú nepochopiteľný zvyk stávkovať najmä na favoritov zápasu. Napríklad, ak hrá Real domáci zápas s posledným tímom španielskej ligy, počítač vypočíta kurz (napríklad) 1,1 na domácich, 8 na remízu a 12 na hostí. Stávková kancelária ale vie, že všetci stavia na Real, pretože si myslia, že Real určite vyhrá, lebo však je to Real. Preto “umelo” upraví kurzy, aby tejto väčšine vyplatili menej, ak sa to stane. Môžu si pokojne dovoliť zvýšiť kurzy na remízu a hostí, pretože ich skoro nikto nestaví, a konečná podoba je tak (napríklad) 1,05-12-16. Výsledok? 99 % ľudí staví na Real aj tak (a Real v tejto sezóne vyhral 18 z 25 ligových zápasov). Rada teda znie: JE OVEĽA LEPŠÍ NÁPAD STAVIŤ NA OUTSIDERA AKO NA FAVORITA. Môže sa tam po úprave znížiť, dokonca aj zmazať "podiel" stávkovej kancelárie. A nič také ako tutovka skutočne neexistuje.


Rada číslo 2

STÁVKUJTE SÓLO ZÁPASY. Nekombinujte. Jednoduchý dôvod - povedzme, že chcete staviť na úplne vyrovnaný zápas, kde je pravdepodobnosť 1:1:1. Máte teda tretinovú šancu na výhru a kurzy sa môžu pohybovať niekde okolo 2,7-2,7-2,7. Stávková kancelária má teda “podiel” 10 %. Hneď, ako tam pridáte nejaký iný zápas, kde by zhodou okolností boli rovnaké kurzy, máte kurz 2,7^2, čo je 7,29. Pravdepodobnosť je jedna devätina, “podiel” stávkovej kancelárie je teda už 19 %. (7,29/9=0,81) Čím viac zápasov tam pridáte, tým viac toto percento rastie.

Rada číslo 3

Ak tipujete niečo, v čom sa nedokážete orientovať, tak bojujete so štatistikou. Môžete vyhrať, ale nemôžete vyhrávať, ak budete stávkovať pravidelne, po nejakej dobe proste pôjdete do mínusu. Vždy. Preto si nájdite nejakú súťaž v športe, čo vás baví sledovať (napríklad NHL) a MAJTE o nej DOSŤ INFORMÁCIÍ. Nemusíte síce nutne vyhrávať, ale aspoň to tam nehádžete naverímboha.


Rada číslo 4

Uvedomte si, že šport je hrozne nevyspytateľná vec a VŽDY SA MÔŽE NIEČO STAŤ, preto nevkladajte veľké peniaze na kurz 1,01; 1,02 a podobne. Ani v live stávkach. Príklad: Slovan - Horná Hrochoť 2:0, 82. minúta, kurz na Slovan 1,01. Čo by sa mohlo stať, poviete si, a stavíte 5000 eur na Slovan s vidinou ľahkých 50 eur. Vtom - Slovanista je brutálne sfaulovaný, rozhodca to nevidel, kapitán sa rozbehne za ním, chvíľu vášnivo diskutujú, kapitán Slovana informuje rozhodcu o svojom včerajšom incidente s jeho mamou, rozhodca tasí červenú, ďalšiemu hráčovi sa to zdá nefér, tak rozhodcu kopne. Horná Hrochoť teda hrá presilovku o dvoch hráčov a napriek tomu, že majú priemerne v krvi 0,4 promile, sa im v strhujúcom finiši podarí vyrovnať. Výsledok? 5000 eur v piči. 


Rada číslo 5

Tipovanie je hrozne návyková vec, preto každý, kto začne, bude mať po chvíli problém so závislosťou. Najlepšia je, ako vždy, prevencia, preto si hneď na začiatku určite HORNÚ HRANICU VKLADU, nad ktorú nepôjdete, a hlavne ju dodržujte bez výnimky, raz ju porušíte a máte sakra veľký problém udržať sa pod kontrolou.


Rada číslo 6

ZAČNITE S MALÝMI STÁVKAMI. Naberiete skúsenosti, napríklad v "modrej" stávkovej kancelárii môžete stokrát prehrať a stále byť v mínuse len 10 eur. Neskôr vždy tipér stávky zvyšuje, pretože to už nebude také vzrúšo ako predtým. Vraciame sa k rade číslo 4. Ak začnete na sto eurách, po chvíli nebudete mať kam stúpať.

Rada číslo 7

Vždy, keď idete staviť vyššiu sumu, rozlúčte sa s tými peniazmi a buďte pripravení na to, že o ne môžete prísť. NESTÁVKUJTE, KEĎ SI TO NEMÔŽETE DOVOLIŤ. Hlavne nevkladajte peniaze na nájom (rada 4), ani ak to považujete za tutovku, ktorá nemôže vyjsť (rada 3), (rada 1).

Rada číslo 8

NEUZATVÁRAJTE STÁVKY NA SVOJ OBĽÚBENÝ TÍM. Alebo proti nenávidenému tímu. Nevidíte to objektívne, pri tipovaní je dôležitá snaha o objektívne videnie zápasu.


Rada číslo 9

Nechcel som to písať, ale tak pre istotu… NEPLAŤTE NIKOMU ZA TIPY, všetky tieto zaručené organizácie, čo sľubujú garantovaný profit, majú v profilovke fotku bankoviek stiahnutú z Googlu, sú ojeb. Do jedného. Ak je nejaký z týchto “garantovaných profitov” reálne ziskový, je to náhoda a nevydrží to večne.

Rada číslo 10

ČÍTAJTE FÓRA A DISKUSIE na weboch stávkových kancelárií. Veľká časť tipérov je podpriemerne inteligentná a tak to aj vyzerá. Kvantum ľudí, čo sú nasraní, pretože prehrali výplatu, tikety s tridsiatimi zápasmi (tzv. plachty) označené ako tutovky (najväčší kurz v nich je 1,2 a áno, nikdy nevyjdú), kvantum ľudí, čo sa zaprisahávajú, že končia a už nebudú tipovať, skrátka nekonečná dávka ľudskej stupidity a teda aj zábavy.

Ale pokiaľ chcete začať tipovať, musíte si uvedomiť jednu vec. Stojíte na strane, ktorá obvykle prehráva. Bojujete proti štatistike. Škodí to psychike, rozmýšľate viac o peniazoch a ste materialistickejší. Najlepšie asi urobíte, ak vôbec nezačnete. Ale na druhú stranu, je to fakt dosť zábava. Choice is yours.

Dočítania niekedy nabudúce.