Kokoti.

Rudolf Vaský, 16.03.2016, FB

 

Vonku všetko zakvitlo, vtáčiky spievajú, je teplo. Človek sa potí, baby vyťahujú na svetlo sveta kozy, jednoducho leto. Leto znamená uhorková sezóna, a to zase znamená, že niet do čoho pichnúť. A tým sme sa krásne premostili k tomu, o čom bude dnešný edukatívny článok pojednávať – ženská obriezka.

Už je to 10 rokov, čo hlavné vydavateľstvo nevkusnej literatúry Ikar vydalo na náš trh knihu Biela masajka (v origináli Eine grosse schwarze klobáse). Long story short – znudená švajčiarska piča sa vyberie do Afriky pozorovať slony a černochov, porovná svojho frajera s miestnym úprimným a vysokým plejbojom s kockami na bruchu, po návrate domov zažije pár mokrých nocí, a následne zdrhne späť za čmoudom, vydá sa zaňho, povije mu decko a následne zistí, že Kotleba o imigrantoch nekecal. Kniha okrem jebnutého príbehu priniesla aj ďalší benefit – sériu inšpiratívnych článkov o „úžasnej“ masajskej kultúre pre ďalšie retardované ženy, veď opakovanie je matka múdrosti. A keďže chazarské médiá sa ničoho neštítia, v oslavnom článku sa neraz vyskytne aj zmienka o ženskej obriezke, typickej pre tento kút afrického kontinentu. Aj pre náš server je to isto lákavá téma, veď mať v jednom článku spojených Arabov, skalpel a vagínu predstavuje hodenú rukavicu nejednému investigatívcovi.

O čo teda vlastne ide? Navzdory modernému presvedčeniu, že obriezka je výlučne doménou našich nosatých sponzorov, imigrantov s uterákmi na hlave a tmavých dlhocikulníkov, vo všeobecnosti je rozšírená všade, kde je teplo. Čiže aj u Aboridžincov v Austrálii. Vo všeobecnosti ide o dlhotrvajúcu tradíciu, najstaršie zmienky spadajú až do starého Egypta (cca 23. storočie pred Kristom). Prirodzene sa teraz bavíme o mužskej obriezke, k dátumu ženskej varianty sa rozumne dopátrať nedá, isté je len to, že nevznikla ako podnet emancipácie. Skôr by som to videl ako pomstu mužov v zmysle keď mne ochorela koza, tebe nech skape. Obriezka ako taká je teda aproximáciou historických skúseností s tradičnou rodinou poznačenou nedostatkom hygieny a nadmerným potením. Veď ako hovorí Rolincovej frajer :

Cítiš ma na sto honov smrdzím jak pavián
za mojou predkožkou mám najebaný encián
keď mám isť kúrovať som čistejši jak Evián.

OK, dôvod obriezky už ako tak chápeme, poďme sa teda pozrieť, čím momentálne zdôvodňuje ženskú obriezku najpriateľskejšie náboženstvo. Internetový vykladač tvrdí na svojich stránkach v prvej časti textu o klitoridektomii, že islamské texty fungovali aj ako „učebnica všetkého“ a teda obriezka patrí medzi 5 základných hygienických návykov v oblasti a čase, kde a kedy islam vznikol, patrí tam aj holenie sa pod pazuchami a medzi nohami, strihanie nechtov a fúzov. V ďalšej časti už prichádzajú typické náboženské dôvody: šuška s kliťákom môže smrdieť (Canesten bol v siedmom storočí značne nedostatkový tovar), mladá žena má furt chuť, aj keď starý chlap už nechce (čo je veľmi rozumný argument v kultúre, kde je akceptovateľné, že si 50-ročný chlap berie školopovinné dievča), nadrozmerné kusy šunky medzi žemlicami môžu spôsobovať zbytočné dráždenie, zápaly a kŕče pri jazdení na ťave, pri styku sa klitoris môže zväčšiť, a tým blížiť partnerovi (what?). Čiže odkaz na extrémne prípady na okraji gaussovej krivky, nevadí, že máme 21. storočie a tieto veci sa dajú v pohode liečiť. Aha, a ešte že je to tradícia, čo je jednoznačne najdôležitejší argument. Aby sme ten islam zase nedémonizovali, výskyt ženskej obriezky je v moslimských komunitách cca 80-85%, čiže úplná nutnosť to nie je dokonca ani u wahábistov.

No a nakoniec si poďme povedať to najzaujímavejšie, teda ako sa taká obriezka robí. Navzdory článkom v slovenských (zväčša ženských) časopisoch, tradičný úkon vyrezania dotyčných orgánov tupým črepom od pivovej fľaše Zlatý Bažant ´73 sa vykonáva naozaj už len mimo civilizácie, t.j. v odľahlejších osadách rovníkovej Afriky. V akej-takej civilizácii sa to robí normálne prostredníctvom profesionálok v domácnostiach v relatívne čistých podmienkach (niečo ako keď u nás hipsterky rodia doma do vane s babicou) a v oficiálnych nemocniciach. Tam, kde je to ilegálne, ale napriek tomu ticho tolerované, v špecializovaných klinikách. Na opis detailov nemám žalúdok, dôležité je, že poznáme 3 typy obriezky, z ktorých je najhoršia takzvaná faraónska obriezka, kde sa ponechá len malý otvor na cikanie a odvod menštruačnej krvi. Viď obrázok ukradnutý z Wikipédie:

Čo dodať na záver? Asi iba pripomenutie faktu, že samotný zákrok vykonávajú zásadne ženy na ženách, čiže aj ony participujú na pokračovaní tejto chorej tradície. Na druhej strane, v drvivej väčšine ide o najmiernejšiu formu, resp. len o odstránenie špičky klitorisu. Aj napriek tomu si môžeme z toho zobrať nasledovné ponaučenie: Ľuďom fakt jebe.