Opäť som raz pocítil nutnosť ukojiť svoj bullshit-hunterský inštinkt. A tak som jeden novembrový večer vymenil pivo a koncert za vymakanú dvojhodinovú prezentáciu ultimátneho „medicínskeho“ prístroja. Keď už nič iné, aspoň som získal novú inšpiráciu na článok pre miestne osadenstvo. Dozvedel som sa totiž, že tento prístroj predstavuje dve veci:

  1. Ultimátnu medicínsku pomôcku na rýchlu liečbu širokého spektra chorôb bez vedľajších účinkov pre každého
  2. Unikátnu multi-level-marketingovú príležitosť pre tých správnych ľudí

Už vám to dochádza? Výborne. Tak poďme na to...

 

Príchod na miesto činu

Prichádzame do nemenovaného hotela (jeho názov má čosi spoločné s hradom nad sútokom Dunaja a Moravy. Whoops!) a nachádzame prednáškovú sálu, kde nás usmievavé tetušky upozornia, že vstup je síce bezplatný, ale musíme sa zaregistrovať a uviesť telefón a mail. Bez mihnutia oka improvizujem a nové meno sa mi aj celkom páči. Sadáme si za stôl a ja sa zvedavo obzerám. Pomaly sa zväčšujúce osadenstvo je variabilné a nachádza sa tu asi každá veková kategória. Od mladučkých čučoriedok cez dvadsiatnických wannabe MLM-marketérov v pokrčenom saku z maturity a ľudí v strednom veku, až po obľúbenú skupinu všetkých šmejdov a šarlatánov – dôchodcov.

 

Začiatok prednášky

Bez dlhých cavykov sa začína program. Pred spustené plátno s prezentáciou vychádzajú dvaja ľudia, jeden sa predstavuje ako László z Dunajskej stredy (alebo tak nejako), ktorý bude slúžiť ako tlmočník prednášajúceho. Ten je totiž šéfom maďarskej zložky spoločnosti v Budapešti, slovenská filiálka sa asi ešte len rozbieha. Prednášajúci sa hneď v úvode snaží dávať otázky a všemožne zapájať publikum, ako sa na MLM prednáškach sluší a patrí. Cez simultánny preklad mu to však asi nejde podľa jeho predstáv (aj keď László sa snaží o dušu spasenú), tak to po prvej päťminútovke vzdáva. Škodoradostne sa chechcem a pripravujem si pero a papier na poznámky (a na pripomienky).

 

O čom to celé je – fyziologické okienko

Konečne sa dostávame k jadru problému – na čo celý ten prístroj vlastne je. Prechádzame si vedomosti zo základnej školy, že každý človek má nejaké tie žily a tepny, nejaké to šercko. Potom prednášajúci Lászlovým prostredníctvom pritvrdí a blysne sa hlbšími znalosťami fyziológie. Dozvedáme sa, že väčšinu krvného obehu reálne tvoria nejaké tie drobné až miniatúrne arterioly zanorené v tkanivách, prinášajúce kyslík a živiny k jednotlivým bunkám a následne odnášajúce splodiny ich metabolizmu. Krv v týchto drobných cievach už nie je hnaná srdcom, ale pohybom ciev samotných, takzvanou vazomóciou. A práve porucha alebo spomalenie tejto činnosti vraj spôsobuje vznik alebo napomáha vzniku mnohých typov chorôb, lebo bunky v rôznych častiach sú slabšie vyživované a netvoria si toľko ATP energie, koľko by mali.

So far so good, myslím si ticho, základné princípy v podstate sedia, uvidíme, čo bude ďalej. Pretože tu prichádza na scénu náš úžasný prístroj, ktorý vie problémy vazomócie neuveriteľne univerzálne vyriešiť a vyliečiť toľko rôznych chorôb, až by sa z toho človeku zatmelo pred očami (keby ho nepoužíval). Dámy a páni...

 


Bemer

Tak sa tento prístroj volá. A takto vyzerá. Fungovanie v skratke – pôsobením elektromagnetických pulzov rozhýbe cirkuláciu drobných ciev, a tým zlepší obeh krvi v tkanivách. Pravidelná terapia vraj pomôže skoro so všetkým. Bemer si môžete zaobstarať v rôznych podobách – ako lampičku na lokálne použitie, bemer pad na... ehm, nadlokálne (asi) použitie a taktiež rôzne podložky na celoplošný účinok. Dokonca ho môžete použiť aj na svojho koňa!

Na drobné artérie údajne nemôžu vplývať žiadne lieky, lebo nemajú receptory (aké receptory a ako to spolu súvisí, som sa nedozvedel), takže ich vazomóciu zlepší jedine bemer! Tak neváhajte a kúpte si ho hneď, a to len za pouhých 3488 eur, alebo si ho od niektorého bemer marketéra prenajmite za smiešnych 300 éčok na mesiac. Nesplácajte hypotéku, splácajte svoje zdravie! (Tento slogan som vymyslel ja, takže za prípadné použitie chcem buď 1200 € alebo bemer na 4 mesiace. Hmm... vezmem tie prachy.)

Toho času mám už zapísanú asi polovicu A4-ky, napísaných asi osem otázok a zakrúžkované dve slová „štúdie“ a „placebo“. V ďalšom momente však ostávam veľmi prekvapený a polovicu vecí rovno škrtám.

 

Plot twist

László totiž po pánovi z Budapešti prekladá nasledovné vety: „Terapiu máme samozrejme overenú na základe vedeckých poznatkov, a to lekárskymi randomizovanými štúdiami s placebo-kontrolnou skupinou a dvojitým zaslepením. Pani doktorka Ildikó (alebo tak) vám teraz ukáže konkrétne účinky bémeru a výsledky výskumov, ktoré ich potvrdzujú.“

To ma dosť uzemňuje – bol som ti totiž istý, že presne takýmto niečím disponovať nebudú. Čakal som skôr dojímavé videjká s uzdravenými pacientmi (aj na to príde). László začína tlmočiť príchodivšiu Ildikó, postaršiu územčistú pani (vraj bývalá pediatrička), ktorá sa rozhovorí (resp. rozmondokuje) o konkrétnych účinkoch na jednotlivé problémy.

Dozvedáme sa, že za väčšinou výskumu je akýsi profesor Klopp z Inštitútu pre mikrocirkuláciu v Berlíne. Popri grafoch a percentuálnych úspechoch terapie (samozrejme, bezkonkurenčných) sa objavujú aj citácie. Dostávam sa zo šoku, zapínam smartfón a zúrivo gúglim. Prvá citácia je vlastne len odkaz na knižku, ktorú tento profesor napísal, vydal a predáva za slabých 290 evri. Teda žiadna vedecká publikácia. Samotný inštitút nie je výskumný ústav žiadnej univerzity ani nič podobné. Je to proste súkromná firma, ktorá si dala takýto názov. Opäť sa dostávam do pohody, lenže... Lenže niektoré citácie sú naozaj odborné články vo vedeckých časopisoch. A je ich vcelku dosť.

Prechádzame na konkrétne ukážky účinkovania. Objavujú sa krátke videá z mikroskopu, kde sa krvinky v drobných kapilárach najprv lenivo hýbu, aby si to následne (na konci terapie) fičali skrz cievu ako Cinkota na piku. Časomiera alebo údaje o zväčšení chýbajú, taktiež nie je celkom jasné, na čo sa to vlastne dívame a otázna je aj metodika. Ako sa dá pri pacientovi ležiacom na magnetickej poduške získať takýto podrobný mikroskopický obraz si dosť dobre neviem predstaviť, pokiaľ teda pacient nesúhlasil s hĺbkovou vivisekciou. Aj keď, u Nemcov človek nikdy nevie.

 

A klasika...

Nasleduje dlho očakávaná klasika v podobe fotiek a videí s dojímavou hudbou, na ktorých sa pacienti najprv ledva tmolia, no na konci terapie už veselo klušú, zdolávajú schodiská a podávajú uchádzajúce športové výkony. Celé to má úroveň telešopingu z 90-tych rokov, chýba už len Horst Fuchs. Dusím v sebe smiech a MLM-boys sa pohoršene obzerajú.

 

Prestávka a nepríjemné otázky

Prednáška zrazu končí bez priestoru na diskusiu (čo nie je prekvapivé, ale dosť ma to naserie), máme si oddýchnuť a budeme pokračovať prednáškou o „obchodných príležitostiach, ktoré bemer ponúka“. Konfrontácia behom prestávky nie je uspokojivá, pretože slovensky hovoriaca časť predstavenstva rozhodne nie je spôsobilá na moje pripomienky reagovať a zbabelo ma prenechávajú svojim maďarským kápom, ktorí mi zase nerozumejú (nou ingliš, sori mistr).

Simultánne prekladaná diskusia je nízkej kvality, tak aspoň ukorisťujem zoznam publikácií, narýchlo žeriem koláčik, nech im tu urobím nejakú škodu, a potom už miesto činu opúšťame, pretože na poslednú tému večera – jedinečnú biznis oportunity, už fakt nemám náladu.

 

Čo z toho vyplýva?

Aby som zachoval zdanie objektivity, zatiaľ neviem povedať. Niektoré články vyzerali na prvý pohľad celkom solídne, časáky mali dokonca miestami slušný impact factor. Na druhej strane, ak je to také ultimátne, prečo to nie je v každom rehabilitačnom centre a nepredpisuje nás na to doktorka? Prečo si to človek má za nekresťanské (či nemoslimské, aby som bol korektný) peniaze kupovať alebo prenajímať na pochybných stretnutiach u MLM šmelinárov?

S kolegom v zbrani zatiaľ ďalej pátrame a čakáme na odpovede na naše pripomienky. Môj momentálny pocit je, že sú síce sofistikovanejší a prešpekulovanejší, ale aj tak šmejdi. Keď zistíme viac, napíšem pokračovanie, ak bude záujem. Zatiaľ sa majte, a nie že zožeriete ten adventný kalendár ešte pred najbližšou nedeľou!

Durgas