Všetci sme sa radovali, že konečne niekto priťahuje pozornosť k problémom so súkromím a k faktu, že vedomky, alebo nevedomky darujete jediný permanentný produkt vašej existencie (informácie) veľkej korporácii, ktorá ich potom predáva ďalej.



Facebook samozrejme sa bráni, že všetky vaše dáta - napríklad dáta z vášho telefónu- zbiera s vaším súhlasom, ale ruku na srdce, kto z vás tie podmienky čítal? Zbytok užívateľov si nevie reálne uvedomiť čo všetko s vašimi súkromnými dátami dokážu urobiť vlastníci stránok, ktoré lajkujete (ako napríklad "Zachráňte šteniatka ..." alebo " Bratislavčania sem, zistíme koľko nás tu je")



Správy o Operácii Facebook, sa rozšírili ako oheň, ale väčšina sa skôr zhrozila, ako potešila. Veď čo by robili v robote, keby nemali facebook, ako by sa dostali na farmu, aby sebe a svojim kamarátom poliali políčka? Google plus je predsa ďaleko od implementácie hier, či aplikácií a Google dokumenty sú stále len v oblakoch.



Môžete si vydýchnuť, Anonymous dementovalo správu o Operácii Facebook (OpFB). Je pochopiteľné, že v anarchistickej štruktúre bez vodcov sa nejaká tá chybička vpletie. Tento krát sa jednalo o príliš aktívneho člena, alebo členov ktorý tejto akcii dali potrebný dramatický spin. Či si tým pomohli alebo nechtiac šťali proti vetru posúďte sami.


Z pohľadu dramatizovanej verzie (zničenia facebook), by to asi bola taktická chyba (ohlasovať dátum útoku wtf ?). Ak však pozrieme na originálne znenie OpFB, kde bol primárny cieľ upovedomiť o problémoch so súkromím a rozšíriť záujem verejnosti o to, čo sa s ich súkromnými dátami deje, zistíme že to sa celkom podarilo a táto téma bola slušne medializovaná (krásny husársky kúsok PR).


Druhý reálny cieľ bol prísť s alternatívnou sociálnou sieťou, ktorá problémy s únikom a predajom súkromných dát mať nebude (a to by efektívne zrýchlilo exodus z FB.) Nech je to ako chce, zopár útokov typu WikiLeak, by určite verejnosti neuškodilo, veď ako ináč by sme si všimli, že facebook chcelo najať PR firmu na očiernenie praktík Googlu týkajúcich sa súkromných dát.

Návod na zmazanie vášho profilu nájdete tu (neručíme za 100% funkčnosť), snáď dostatočný exodus to povedie k zmenám v Zuckovom zmýšľaní a lepším  sociálnym sieťam.

 

Foto

Zdroj