Začiatok roka sa vždy nesie v znamení pozitívnych zmien a duševného rozvoja. Kým do konca minulého roka ste boli škaredé lenivé hovná, posunom sekundovky na 00:00:00 tohto roka sa z vás automaticky stali krásne a vznešené motýle, ktorým sladký nektár úspechu z pestrofarebných kvetov šťastia a blahobytu prýšti priamo do sosáčikov. To je isté, v opačnom prípade napíšte na reklamacie@novorocnepredsavzatia.com a žiadajte vrátiť peniaze.

 

No a niektorí z vás si v novom roku predsavzali byť úspešnejšími v práci... gňau=p wetg wtíoev waäč=éš... Pardon, začal som sa strašne smiať a spadla mi klávesnica, ale dve hodiny som si od vyčerpania pospal, tak už som okej. Chcel som napísať, že v dobe, kedy je práce o dosť menej ako pracujúcich, 50 % pracovných pozícii je umelých a keby polovica ľudí do práce vôbec neprišla, nestalo by sa vôbec nič, je toto celkom odvážne predsavzatie. Našťastie je na internetoch dosť rôznych návodov typu „8 vecí, ktoré robia produktívni ľudia", „20 vecí, ktoré 20-roční nechápu" alebo „75 vecí, ktoré 75-roční nechápu, lebo trpia stareckou demenciou a nezaberá im už ani Nootropil tisícdvestovka", a tieto nám dávajú tie najlepšie rady ujebané z amerických motivačných brožúrok, ako si správne karbobrúskou zabrúsiť lakte a wd-čkom nalubrikovať hlavu na ceste k úspechu.

 

A keďže aj pre taký etablovaný magazín, akým je dailymale.sk nie je ľahké prežiť v krutom konkurenčnom prostredí medzi všetkými tými refreshermi, dobami a sieťovkami, nemôžeme byť v tomto trende pozadu, preto tu máte prvý a asi aj posledný tohtoročný motivačný článok.

 

 

Nerobte viac vecí naraz!

 

Kým v bežnom živote je multitasking celkom dobre možný a nemusíte byť ani žena (napríklad ja žena nie som a viem pokojne naraz srať a čítať leták z kauflandu), v pracovnom procese sa ale viac vecí naraz robiť neoplatí, lebo ich robíte nedôsledne a polovičato. Nerobte teda dve veci naraz polovičato, ale vyberte si vždy len jednu vec a robte polovičato tú. Viď. napríklad tento článok – keby som ho urobil poriadne, bolo by pri každom bode nejaké od veci gifko alebo zle použitý mém, ale môžem to jejať, takže tu je len text.

 

 

Talent sa preceňuje!

 

No presne, načo vám je superschopnosť nakresliť koňa v kluse, tancovať jive alebo vygrgať „Na kráľovej holi", keď celý deň sedíte v open space a preklikávate sa medzi excelmi a internetmi, podľa toho, či ide niekto okolo alebo nie. Napriek tomu, že tým posledným talentom možno zaujmete na vianočnej firemnej chlastačke, je vám to v podstate na nič. Každý profi-motivátor vám potvrdí, že dôležité sú totiž výsledky. A to najmä hodnoty cholesterolu, glukózy a lipidov. Lebo pamätajte, talent mať môžete, ale kvalitné betablokátory od Mercku si zaň nekúpite.

 

 

Nájdite si mentora!

 

Najprestížnejší (podľa magazínu Fórbz) americký ekonomický magazín Fórbz radí nájsť si ľudí, čo už úspech dosiahli a skopírovať presne to, čo robili*. Môžeme sa teda napríklad vrátiť v čase do minulosti, narodiť sa fotrovi, ktorý vytuneloval IRB-čku a potom sa ním nechať dosadiť do predstavenstva alebo uzavrieť hranice a potom pašovať na Slovensko staré počítače a predávať ich za desaťnásobok ceny, možnosti sú nekonečné, závisí len od vás, ktorého úspešného Slováka si vyberiete. V prípade, že máte prízemnejšie ciele a vašou predstavou úspechu je ukazovať sa v Smotánke a inseminovať botoxové zombie s BMI indexom a IQ 19 a menej, tak sa ozvite napríklad nemenovanému slovenskému milionárovi a spýtajte sa jaknato. Je ale dosť dobre možné, že na vás nebude mať toľko času a najmä chuti, aby vám zveril celú svoju mágiu, preto ho hneď pri prvom stretnutí zabite a presne o polnoci vypite jeho krv. Tým pádom na vás prejdú všetky jeho znalosti a vlastnosti.

 

*Fórbz radí nájsť si mentorov aspoň troch, no my sa v súlade s prvým bodom tohto článku uspokojíme len s jedným.

 

 

Riskujte!

 

„Risk je zisk", hovorí známy frazeologizmus, ktorý ale vznikol len preto, lebo slovo zisk sa rýmuje s risk oveľa viac než smrť, zmrzačenie, pohlavná choroba, rozbité manželstvo alebo trest odňatia slobody. Preto riskujte, ale s mierou. Napríklad si neoznačte v MHD lístok, ale len ak máte električenku; po zazvonení budíka si ešte na chvíľu ľahnite, ale nezabudnite si večer predtým nastaviť ďalšie budenie; na obed v motrokárni si dajte maďarský guláš, no len ak máte so sebou náhradnú košeľu a skutoční hartkoráci, ktorí holdujú hazardu, nech stavia polovicu žetónov na červenú a polovicu na čiernu a v prípade, že padne nula, predstierajte infarkt (ak ste ho naozaj nedostali) a zvaľte sa na ruletový stôl.

 

 

Šetrite!

 

Fórbz radí odložiť si z každej výplaty 25 %. Čo je fajn, lebo zhruba toľko vám z vašej astronomickej trojcifernej výplaty ostane po odrátaní hypo, účtov, cestovného, poistného a ostatnej réžie, takže ak budete celý mesiac piť vodu z vodovodu a kradnúť kolegom obedy z korporátnej chladničky, ste v tomto smere totál fpoho a na konci roka si môžete kúpiť topánky, dva svetre a lístok na Hobbita 3. Alebo to robte ako ja – vlezte do nejakého nepotravinového obchodu, chyťte do ruky jednu vec, tvárte sa, že by ste si ju možno aj kúpili, potom sa pozrite na cenovku, vráťte tovar na miesto, pomaly vycúvajte a s hrejivým pocitom hrdosti, že túto sumu ste práve ušetrili, sa poberte do preč.

 

No ale čo je najdôležitejšie a čo vám žiadny Fórbs, ani absolventi dvojdňového kurzu life koučingu v hoteli Partizán na Táľoch, neprezradia je, že medzi tri hlavné veci, čo ľudia ľutujú na smrteľnej posteli patrí to, že veľa pracovali. Preto nebuďte aj vy takíto trapáci a od roboty sa netrhajte a radšej pred smrťou ľutujte, že ste nestihli ochutnať novú edíciu tatračajov, neviete, ako dopadnú Hry o tróny alebo že ste nešli s tou hrčkou na gulách k lekárovi skôr. Per daewoo espero ad opel astra!