S príchodom nového roka sa patrí načať novú kapitolu. Každému, kto má pocit, že jeho život je prázdny, nudný a postráda akýkoľvek zmysel, sa na prelome kalendára otvára šanca urobiť zo seba lepšieho človeka. Zahodiť zlozvyky, začať športovať, zdravo sa stravovať a lepšie vychádzať aj s tými rodinnými príslušníkmi, s ktorými vychádzame čím ďalej, tým lepšie. Teda tým lepšie, čím ďalej sme od seba.

 

Písať návod pre začiatočníkov nemá význam, lebo podľa zistenia britských vedcov si predsavzatia dávajú už aj školáci. Štatisticky priemerného čitateľa DM možno teda axiomaticky považovať v tejto oblasti za pokročilého. Preto si stručne popíšme, ako s predsavzatiami správne postupovať.

 

Nech už silvestrovskú noc trávime na chate v horách, v nóbl podniku v centre mesta alebo doma v papučiach pri televízore, v postupujúcom alkoholovom opojení si začneme robiť predstavu o tom, čo v prichádzajúcom roku zmeníme. Keď sa na Nový rok ráno na poludnie preberieme, cez dunenie permoníkov v hlave máme skvelú príležitosť rozpomínať sa na uplynulú noc. Ak si z nej aj vôbec nič nepamätáme, nevadí. Vezmeme si čistý papier a začneme si spisovať zoznam predsavzatí. Nie sme trochári, a tak uvedieme úplne všetko, čo chceme zmeniť. Nevadí, že sme si niektoré predsavzatie dali už pred rokom, dvoma či desiatimi a zakaždým sme ho porušili. Pekne s ním na papier k ostatným. Viac prúžkov, viac adidas, preto treba zoznam urobiť čo najdlhší, aby bol nový rok čo najlepší.

 

Keďže v prvý januárový deň sa z pochopiteľných príčin neoplatí púšťať sa do plnenia všetkých predsavzatí, začíname zvoľna. Ak sme sa rozhodli prestať fajčiť, vydržíme aspoň do popoludnia, kým podľahneme chvejúcim sa rukám a stupňujúcemu sa nutkaniu. V mrazivom vzduchu na balkóne pri spásonosnom klinci do rakvy si povieme, že prestať naraz by bol pre organizmus aj tak priveľký šok, a tak to radšej budeme postupne obmedzovať, až sa dopracujeme k nule. Plnenie ostatných predsavzatí si naplánujeme od druhého januára.

 

Ďalší deň ráno svižne vyskočíme z postele. Vzápätí do nej opäť padneme, lebo sa nám z prudkej zmeny polohy zatočila hlava. Chvíľu predýchavame čierne bodky pred očami a pomaly sa zviechame na nohy. Vezmeme do rúk svoj zoznam predsavzatí a zbežne si ho prečítame. Jedna z prvých položiek je cvičenie, preto otvoríme okno, aby sme do miestnosti pustili trochu čerstvého vzduchu. Pritom si uvedomíme, že na behanie vonku je príliš chladno, a tak si na papier rýchlo dopíšeme poznámku, že hneď v pondelok sa musíme zastaviť v najbližšom fitku a kúpiť si permanentku. Zatiaľ budeme cvičiť doma, veď návodov na tytrúbke je habadej. Okno zabuchneme, lebo nám ťahá na nohy, a začneme hľadať nejaké inšpiratívne video. Po trištvrtehodine si uvedomíme, že namiesto návodov na cvičenie sa už nejaký čas smejeme na videách s mačkami a pritom sme vyhladli. Odchádzame do kuchyne.

 

Pri pohľade do chladničky myslíme na jedno z ďalších svojich predsavzatí, zdravé stravovanie. Hodíme ľútostivý pohľad na kus domácej slaniny a vajíčka od babky a na tanier si nakrájame všetku zeleninu, čo nájdeme. Teda jednu mäknúcu paradajku, kus oschnutej papriky a zabudnutý list hlávkového šalátu ešte od vianočného obeda. Na chlieb si natrieme margarín, ktorý v reklame sľubuje zázračne pozitívny vplyv na naše zdravie, do kávy nalejeme namiesto obľúbenej smotany nízkotučné mlieko a cukor vynecháme úplne. Pri prežúvaní zdravých raňajok si píšeme nákupný zoznam. Nesmie na ňom chýbať celozrnné pečivo, odtučnené jogurty, ovsené vločky a tofu. Na zoznam predsavzatí si dopisujeme poznámku, že potrebujeme na nete vyhľadať nejaké zdravé recepty.

 

Po raňajkách si povieme, že cvičiť s plným žalúdkom nie je dobré, preto sa pustíme do plnenia ďalšieho bodu z nášho zoznamu: urobiť poriadok v skrini a vyradiť nepotrebné veci. Začneme pekne zostra, všetky veci zo skrine vyložíme na posteľ a s úľubou sa dívame na prázdny priestor. Potom si vysúkame rukávy a pustíme sa do triedenia. Najprv uložíme do skrine obľúbené veci, u ktorých nemáme žiadne pochybnosti. S nemilým prekvapením zisťujeme, že na posteli ostávajú ešte dobré dve tretiny pôvodného obsahu skrine. Postupne berieme každú vec do rúk a hodnotíme. OK, táto košeľa ešte môže byť. Tieto nohavice sú nám tesné, ale od Nového roka predsa cvičíme, takže sa do nich onedlho určite zase zapneme. Šup s nimi do skrine. Na tejto košeli chýba gombík, odkladáme ju nabok, že ho neskôr prišijeme. Tento sveter má už najlepšie časy za sebou, ale je taký pohodlný a teplý, že ho nedokážeme vyhodiť. Končí pekne späť v skrini.

 

Po dvoch hodinách je na posteli stále prinajmenšom polovica nášho šatníka a už toho máme plné zuby. Rozhodneme sa, že je čas konečne si zacvičiť. Na motivačné videá sa tentoraz vykašleme, aby to nedopadlo ako ráno. Zaspomíname si na sladké školácke časy a hodiny telocviku a cvičíme, ako nám napadne. Zahrievame sa behom na mieste, potom si dáme nejaké kliky, drepy, brušáky, výskoky znožmo (pri ktorých nás susedia pod nami určite milujú) a keď si už nevieme spomenúť na nič iné, opakujeme od začiatku. Prestaneme vtedy, keď už ledva lapáme po dychu a pot sa z nás leje cícerkom. S pocitom dobre vykonanej práce ideme pod sprchu.

 

Ako je známe, cvičenie zrýchľuje metabolizmus, preto sa vyberieme von najesť. V obľúbenej pizzerii si namiesto obvyklej extra veľkej pizze s pollitrovou colou objednáme šalát s grilovaným kuracím mäsom a bylinkový čaj. Známa čašníčka sa chápavo usmieva a náš výber nekomentuje, za čo sme vďační. Po obede sa vyberieme na nákup. V hypermarkete je nátresk skoro ako pred Vianocami, ale statočne sa s vozíkom prepletáme pomedzi regály. V uličke so zdravou výživou strávime niekoľko zádumčivých minút, počas ktorých sa nám košík zaplní produktami od výmyslu sveta. Nechýba quinoa, semienka chia a pohánková múka. Síce nevieme, čo s tým všetkým budeme robiť, ale sme si istí, že v receptoch, ktoré sme si naplánovali neskôr vyhľadať, sa určite nejaké využitie nájde. Pri platení nám zmrzne úsmev, keď pokladníčka zahlási záverečnú sumu. Ale povieme si, že zvyšok vianočných odmien, ktorý sme neminuli na darčeky, by sme aj tak boli bezcieľne rozhajdákali a toto má aspoň zmysel.

 

Doma vybalíme nákup a znova skontrolujeme zoznam predsavzatí. Jedným z bodov je naučiť sa konečne po španielsky, nech cez letnú dovolenku v Barcelone môžeme konverzovať s domorodcami bez prehnaného mávania rukami a nohami. Založíme si účet na Duolingu a začíname sa vzdelávať. Keď sa úspešne prepracujeme úvodnou lekciou, je čas na krátku prestávku, a tak sa ideme pozrieť na Facebook. Začítame sa do článku, čo zdieľal kamoš, lajkneme zopár silvestrovských fotiek, ktoré zavesila osoba, čo sa nám páči, odignorujeme generické priania všetkého dobrého v novom roku, až zistíme, že sa vonku zotmelo. Sakra, a na posteli ešte leží nedotriedené šatstvo! No nič, ďalšia lekcia španielčiny sa odkladá na zajtra, ide sa na dokončenie úlohy z rána.

 

Práve berieme do rúk vyblednuté tričko z hudobného festivalu spred desiatich rokov, keď zazvoní telefón. Kamoš, s ktorým sme sa už zopár mesiacov nevideli, nás volá na jedno novoročné. Chvíľu váhame, potom vyhlásime, že teda dobre, ale iba na chvíľu a pri nealku. Kamošov úškrn počujeme aj cez telefón, ale našťastie to necháva bez komentára. V obľúbenej krčme je ako vždy atmosféra hustá od cigaretového dymu, ale statočne odolávame. Kamoš sa tentoraz už nezdrží ironickej poznámky, keď si objednáme nealko pivo, ale výhovorku na ťažké novoročné ráno akceptuje. Čas pri klábosení príjemne plynie. So zvláštnym pocitom odchádzať z krčmy trápne triezvy sa krátko po polnoci vraciame domov. Z postele zhadzujeme zvyšný obsah skrine a s pocitom príjemne stráveného dňa sa ukladáme spať.

 

Tretieho januára sa budíme na to, že nás od včerajšieho cvičenia pekelne bolia všetky svaly. S nadľudským výkonom sa vyhrabeme z postele a z domácej lekárničky lovíme spásonosnú ružovú tabletku. Plnenie predsavzatí dnes môže vziať čert, zoznam strkáme do šuflíka a na obed si objednáme pizzu. Deň strávime v posteli a ďakujeme nebesiam, že je nedeľa.