Keďže peoplemetre umiestnené na rôznych miestach v diskusii k prvému dielu jemne naznačujú, že seriál si našiel miestečko v srdci vás, milých našich divákov, rozhodol som sa s celým produkčným tímom zamakať na ďalších dieloch. Nebudeme to naťahovať, púšťame úvodnú znelku.

4. diel

Prítmie v kancelárii Banky, záber nám ukazuje plagát na poslednú Bankovú kampaň, kedy po predložení zákazníckej kartičky DM drogérie a vytvorení sporenia pre dieťa dostane klient vedenie účtu zdarma. What a deal! Do záberu sa ozve zúfalý ženský hlas, silno rozrušený so slzami na krajíčku. "Kedy to už bude, ja už viac nemôžem." Odpovedá Ričiho hlas "Robím čo môžem, ale dnes to asi rýchlejšie nepôjde, obyčajne som o takejto dobe už hotový." 

Záber sa presunie na tento párik, a vidíme, že obidvaja, Riči aj sexi ryšavá kolegyňa z oddlenia Treasury sedia za počítačom a čakajú na doinštalovanie updatov na PC. Riči sa podvolil a zaskočil za kolegu starajúceho sa o užívateľské počítače, a pod vidinou zblíženia sa sľúbil, že pomôže tejto fešande s jej problémami. Už tu ale sedí moc dlho a konverzácia vôbec nesmeruje tam, kam by mohla, a horko-ťažko sa snaží oddialiť príchod trápneho ticha. Našťastie mu zapípa na telefóne pripomienka, že musí ísť na míting s Vladom. Zatvári sa, že ho mítingy znechucujú, vstáva a ospravedlňuje sa, ale v duchu sa raduje, že mohol zmiznúť. "Len to nechaj dobehnúť, potom by to malo ísť," zahlási ešte vo dverách a už ho niet. Strih.

Vladova tvár je usmiata a plná odhodlania. "Mám pre vás dve veci," povie rozhodným hlasom a odhryzne si z muffinu, ktoré pekne na tácke pred mítingom na stôl umiestnila Lena. "Vlastne vám musím povedať tri veci. Po prvé, tieto muffiny su ozaj dobré." Pri tejto vete sa Lena spokojne usmiala a s nádychom sa hrdo vyprsila ku kolektívu. Pristalo jej to. "Ako viete, cez víkend máme naplánovanú inštaláciu releasu. Frantíci ale nestíhajú všetko dodať načas. To znamená, že v piatok večer o ôsmej po zotmení sme pripravení zatiaľ podľa plánu, ale na poslednú chvíľu sa to môže celé odložiť o týždeň." Zasadačkou sa ozve nespokojné mrmlanie, dokonca aj Robo, na mítingoch vždy nosom zaborený do mobilu, zdvihne svoj zrak. "Zase tu niekto nasľuboval nemožné, programátori to nestihnú dodať, a ak aj hej, tak sa to poriadne neotestuje". Vlado rázne zakročí, že s tým my nič neurobíme a na záver mítingu vytiahne tému na odľahčenie. "HR konečne schválilo budget na teambuilding, takže si môžeme ísť trošku vyhodiť z kopýtka. Možnosti sú rovnaké ako minulý rok, čiže bowling, lasertag a motokáry." Riči ako zarytý petrolhead okamžite pretláča možnosť ísť si zajazdiť na motokárach a všetči nadšene súhlasia. Nechcú totiž pri žiadnej aktivite počuť ten rehot tlstého Jozefa. Keď bude mať na hlave helmu a naokolo budú vrčať motory, nikto nezačuje ani tón toho jeho kačacieho chichotu. Strih.

Divákom sa zjaví záber na firemný kalendár Banky, kde sa postupne veľkými červenými krížikmi škrtajú dni od pondelka až do štvrtka, záber sa sústredí na zostávajúci piatok, prelínačkou sa záber prenesie do kancelárie. Vlado sa nervózne pýta, ako je na tom inštalácia poslednej dodanej verzie na testovacie prostredia. Riči práve otvára štvrtú plechovku energeťáku a vyzerá, že mu každú chvíľu vyletí dekel až na mesiac. "Už sa s tým trápim 3 hodiny. Mailujem si s frantíkmi, a konečne mi poslali správny postup inštalácie. Za 15 minút to mám nasadené a funkčné." Vlado ešte počká, kým zbehne komplet inštalácia a beží to hneď zvestovať na veľký míting s CTO a bankovou manažérskou elitou. Aplikácia je funkčná a testeri môžu skontrolovať posledné chyby, ktoré bolo treba odstrániť. Situácia je zachránená a osadenstvo zasadačky spokojne pokyvkáva hlavami.

Po mítingu ešte CTO pošle mail sršiaci motiváciou na pozdvihnutie morálky celého bankového tímu, ale Riči po prebdenej noci a náročnom dni ho len označí ako prečítaný a otvára si ďalší energeťák v plechovke. V zábere sa znova objaví kalendár, diváci sledujú, ako sa počas napínavej hudby škrtajú piatok so sobotou a nedeľou. Záber sa sústredí na pondelok a ocitáme sa v zasadačke.

Všetci spokojne prežúvajú čokoládové muffiny s nuttelovou plnkou, Riči oduševnene rozpráva, ako v piatok nasadil aplikáciu, ale frantíci zabudli poupratovať po vývoji, a v produkcii sa aplikácia po nasadení dobíjala na databázu so zlým heslom natvrdo zadrôtovaným v kóde. Nič, čo by nezvládol. Robo prehodí "Ja som od začiatku tušil, že to nebude funkčné na prvý pokus?". Na to Riči odvetí "Vôbec nie, akonáhle som vedel, že sa inštalovať bude, utekal som vybrať nejaké peniaze na víkend do bankomatu. Viež ako, bolo to príliš riskantné." Lena pritakáva a dodáva "Odkedy robím v Banke a vidím, ako to tu funguje, mám doma vždy cash aspoň 300 EUR." Na to sa všetci rozosmiali. Titulky. 

5. diel

Začíname záberom na malú párty, ktorú pre zamestnancov ako odmenu za úspešný release dal zorganizovať sám dobrotivý CTO. Náchádzame sa v centre mesta, v podniku s modernou výzdobou v industriálnom štýle, príjemnom osvetlení naplnenom nevtieravou ambientnou hudbou. Kolegovia a kolegyne z Banky toporne postávajú pri stolíkoch, snažia sa nezáväzne konverzovať a kŕčovito držia v rukách poháriky so šumivým vínom. V tom vstupuje do podniku naša partička z IT. Ak ich aj ľudia nepoznajú, hneď je každému jasné, kto práve vstúpil. Robo v kraťasoch a najlepšom tričku, aké doma má, Vlado klasicky v polokošeli, sieťar Jozef v čiernom, aby nepôsobil až takým tlstým dojmom, Riči jediný nahodený, aby zapadol do večerného podniku. Čiže vo svetlej košeli s jemným vzorom, rukávy fešácky vyhrnuté k lakťom. Lena je už tam a veselo klábosí s kolegyňami, hneď príchodivším máva na privítanie a ukazuje smerom k stolíkom s welcome drinkami. Riči ochutná a zafrfle na lacné víno s bublinkami. Na tekéto by on určite nijakú v piatok večer nezbalil.

V tomto momente hudba stíchne, záber sa presúva na pódium a o slovo sa hláci CTO s príhovorom. Má pripravenú aj prezentáciu v powerpointe, v ktorej zamestnancom referuje nablýskané featurky novej verzie bankovej aplikácie, koľko riadkov kódu nakódili kóderi, koľko káv sa vypilo pri príprave na release a koľko krabíc s pizzou bolo objednaných pre všetkých projekťákov a participantov. Celé je to ladené v priateľskom duchu a poprepletané turbomotivačnými výrazmi. Darmo, CTO je majster slova, v korporáte sa našiel. Záber sa pomaly presunie späť k našim hrdinom, ktorí spolu rozoberajú, že CTO vôbec nespomína tie stresy s meškaním dodávky od francúzov, ktoré ohrozilo celú inštaláciu. Z rozhovoru ich vytrhne potlesk, pohľad na prezentáciu im napovie, že si majú teraz všetci navzájom zatlieskať za skvelo odvedenú prácu. Ani ich nehne, len Lena tlieska s nadšením a úsmevom na perách. "Ešte šťastie, že pre nás zorganizoval tento večierok, pred nasadením mi veru nebolo všetko jedno," zahlásil Vlado a pohľadom skontroloval, či majú všetci čo piť. Už je totiž zvyknutý, že keď sa minie prvotný prídel alkoholu od organizátorov, ďalšie je už treba kupovať za vlastné. Rokmi strávenými v Banke sa uňho vyvinul cit na nenápadnú kontrolu zostávajúceho dostupného alkoholu. 
Riči hodí do pléna otázku, čo s načatým večerom, na čo zbadá medzi kolegami sexi ryšavku, ktorej inštaloval updaty, a s vetou "Musím si niečo vybaviť." sa vzdialil. Otázky sa chytil Vlado - "Dáme dnes zápas?". Robovi zasvietili oči - "Zápas už dlho nebol, ja som za". "OK, idem to vybaviť u chalanov z computer supportu, dám vedieť." Následuje záber na náramkové hodinky, kde sa v zrýchlenom režime za zvuku hlasného tikania presunie čas z 18:20 na 20:00, nasleduje strih naspäť na stolík v podniku.

"... a potom mu vravím, že keď ma naštve, nainštalujem mu vyššiu verziu office a bude v tom dva dni stratený," dokončil práve svoju story Marián, vedúci computer supportu. Všetci sa na tom zducha zasmejú, lebo hlavnou postavou bol všetkým známy hlavný firemný prudič, ktorý sa im stále sťažuje, že mu nič nefunguje, pritom si ani nevie poriadne prepnúť jazyk na klávesnici. "No čo, páni, sme pripravení?". Riči odpovie "Sme ready, slečna sa sľúbila na obed, dnes viac z toho nebude, môžeme vyraziť." Vlado uznal, že alkohol sa pomaly míňa, takže ich tu už nič nedrží a zavolal dva taxíky. V ďalšom zábere vidíme, ako osemčlenná skupinka nastúpila do taxíkov. Strih na auto idúce po nočnom vysvietenom meste, záber sa cez bočné okienko priblíži na sedadlo spolujazdca vedľa šoféra, vidíme, ako Robo napoly komunikuje s osadenstvom vzadu, napoly pozerá do smartfónu, záber sa plynulo presúva na obsah auta za zadným okienkom. Tu vidíme usmiaty zvyšok tímu, ako sa hecuje pred večerným zápasom. Strih.

Záber na chalanov v kancelárii, všetci sú nalepení na svojich monitoroch, z reproduktorov sa ozýva pípanie, ktoré sa postupne zrýchľuje, keď sa spojí do súvislého tónu, ozve sa veľký rachot a do toho vysielačkový hlas "Terrorists win". Vlado hrdo zahlási "Ja som vedel, že tým amatérom od kopíriek natrhneme v counterstrike riť." Kanceláriu zaplaví uprimný a veselý smiech. Titulky. 

6. diel

Pred recepciou v Banke sa zjavia tri postavy, drsný výzor, nablýskané manžetové gombíky, plášte skoro po zem. Každý v ruke ozdobenej drahými hodinkami zvieral mohutnú aktovku. Podišli k recepčnej, ktorá práve debatovala s Lenou, či je krajší červený Citroen Cactus, alebo žltý Citroen Cactus. Akurát sa zhodli, že žltý. Podivný návštevník podíde bližšie k pultu a podáva recepčnej vizitku s veľkými písmenami BMI. "Zdravím, sme z firmy BMI a máme dohodnutú stretávku s CTO." Recepčná zdvíha telefón a ohlasuje príchodziu návštevu. Lena, keďže už uzatvorila debatu o najvhodnejšej farbe auta, si berie svoj notebook a ide do kancelárie. Tu sa pochváli kolegom a oboznámi ich s príchodom návštevníkov za CTO. "A je to tu zas," zahlási Robo. "Každý rok to skúšajú, chlapci, pripravme sa na prezentáciu." V kancelárii zvoní telefón, CTO volá osadenstvo na míting. Ako prichádzajú do zasadačky, akurát sú svedkami toho, ako sa CTO familiárne víta s chlapíkom z BMI. Všetci vedia, že boli spolužiakmi na výške, a odvtedy si dohadzujú kšefty. Vladov pohľad sa na chvíľu stretne s pohľadom BMI sales managera, a obidvaja pochopia, že to bude boj. Že návštevníci sú síce na našom území, ale doniesli si naleštené kopije, aby nám s nimi vypichli oči. Rozsvieti sa projektor a spúšťa sa prezentácia umne ladená do korporátnych farieb BMI a Banky.

"Vítam vás na tejto prezentácii, kde by sme vám radi predostreli našu víziu vášho ešte lepšieho biznisu, ktorý vám vieme výhodne poskytnúť. Prechodom z vašich aplikačných serverov na náš produkt WebCube nielenže ušetríte množstvo prostriedkov, ale budete aj efektívnejší v predaji produktov vďaka...." A takto nejako sa to do IT hláv hrnulo skoro celú hodinu a pol. CTO bol z prezentácie nadšený, v očiach sa mu už točili doláriky a už si predstavoval, koľko dostane všimné od kámoša z BMI za sprosredkovanie tohoto obchodu. Chlapci sú silno zarmútení, lebo tušia, že ak by tento vizionársky plán ozaj dostal zelenú, celú migráciu si odmakajú oni, a navyše môžu zahodiť polku certifikátov z minulých školení, keďže technológie tam spomínané by už boli minulosťou. Strih.

Riči sedí na obede s Ryšavkou, zistil, že jej nemusí tlačiť do hlavy kaleráby, ale môže sa s ňou celkom úspešne baviť o bežných veciach. Teraz jej vysvetľuje, aká návšteva sa objavila v Banke a čo to pre nich znamená. Keď tému uzatvoria v súhlasnom duchu odmietnutia celého WebCube, ona sa ho opýta "Počuj, zoberieš ma do serverovne?". Riči sa na ňu najprv prekvapene pozrel, lebo nechápe, prečo by tam šla. Je tam zima a hluk, ale keď chce dievča vidieť, nech sa páči. "Jasné, po obede tam môžeme skočiť." Strih.

Párik stojí pred mohutnými dverami, Riči prikladá svoju čipovú kartu k čítačke a do klávesničky zadáva svoj prístupový kód. Obidvaja vstúpia do chladnej miestnosti, ktorej strop je jeden veľký, ale organizovaný spletenec káblov a vedenia vzduchotechniky. Riči sa pozrie na ryšavku a vidí, ako sa jej cez tričko hlásia kvôli zime o slovo bradavky. "Tak ukážem ti server, na ktorom mi bežia aplikácie." Párik podíde k čiernemu racku plnému odhora až dole zúrivo blikajúcimi krabičkami a Riči začne vysvetľovať, akoby bol sprievodcom v múzeu. Strih. Párik stojí mierne premrznutý pred výťahom, obidvaja majú hlavy ponorené medzi plecami. Ryšavka sa Ričiho pýta, ako tam môžu vydržať v takej zime viac ako 5 minút, on odpovedá, že si vždy na tieto návštevy berie mikinu. "No ak budete migrovať na ten WebCube, určite dostaneš od nich nejakú peknú novú mikinu." Hmm, celkom je vtipná. "A ďakujem za exkurziu, už mám budovu skoro celú pochodenú, už mi chýba len kancelária vrchného riaditeľa, trezor s peniazmi a pánske záchody." Mrcha jedna, do trezora sa jej zachcelo, pomyslel si Riči a vystrúhal na tvári premrznutý úsmev. Strih.

Kancelária. "Robo, stíhaš mi za 3 dni pripraviť tie podklady? Budem ich potrebovať na to stretnutie s predstavenstvom," pýta sa Vlado. "Jasné, ale grafy si sprav radšej sám". Lena práve polieva kancelársku flóru a ponúkne sa, že s grafmi rada pomôže. Ako excel-manažérka je na túto úlohu najvhodnejšia. Vlado jej vysvetlí, aký výstup od nej potrebuje, záber sa končí pohľadom na Vlada, neskrývane prejavujúceho hrdosť na svoj team. Strih.

Deň D prišiel, Riči sedí pri počítači trošku rozospatý s plechovkou Redbullu, Vlado dopíja v kancelárii kávu, berie notebook s prezentáciou, Lena mu naznačí, že mu drží palce, a odchádza na stretnutie konateľov. Strih. V zasadačke CTO práve ukončil svojú víziu zmeny platformy, nastupuje Vlado so svojou víziou. Naštartuje powerpoint a začne všetkých zasypávať argumentami, aká by bola zmena náročná, nová platforma moc výhod neprinesie, a hlavne bude to celé čertovsky drahé. Vymenuje, čo všetko bude treba zaplatiť a bolo to zamlčané v prezentácii od CTO. Na záver hodí poznámku, koľko by stál opakovaný vývoj všetkých nástrojov, čo spravil Robo počas svojho pôsobenia v Banke. Účastníci len vyvaľovali oči a Vlado videl, ako získava podporu na zamietnutie tejto akcie. Strih.
Spoločný obed. Vlado s úsmevom oznamuje, že kríza je zažehnaná a opisuje, ako sa tvárili konatelia po skončení jeho prezentácie. Na kolektíve vidno, ako im odľahlo, a bavia sa v dobrej nálade. Ričimu zapípa telefón, prišla mu správa, Ryšavka mu píše, či sa zastaví aj dnes večer. "Zase sa nevyspím," pomyslí si a odpíše "Jasne, veľmi rád, víno prinesiem." Titulky.