Niekto nedávno vyprodukoval hejt na sociálnu spravodlivosť, a ja si dovolím odpovedať. Ako príklad súčasnej ľudskej jebnutosti Niekto rozoberal prípad Jamesa Damora, softvérového inžiniera z Googlu, ktorý spísal nejaký manifest, ten unikol do médií a gúgl ho vyrazil. Ťažko povedať, prečo si Niekto potreboval vyliať zlosť na niečom takom abstraktnom a vzdialenom, lebo oproti tejto téme je na Slovensku väčších problémov asi... asi každý jeden. (Mňa napríklad nedávno potešila 61-tka bez klimatizácie, z ktorej som na letisku vystupoval mokrý, jak keby som vyliezal z bazéna.)

Na manifest reagoval asi už každý okrem mňa. Idem to teda napraviť. Dal som si námahu ho prečítať a kliknúť na pár citácií. Moje zhrnutie je, že väčšina textu sú bezobsažné vety, medzi ktorými sa sem-tam mihnú konkrétne tvrdenia, napr. „Google’s left bias has created a politically correct monoculture that maintains its hold by shaming dissenters into silence.“ Tieto tvrdenia však nie sú podložené pádnymi argumentami alebo citáciami na zmysluplné zdroje. Na to, že ide o silné tvrdenia, je citácií dosť málo, nie sú tam, kde by mali byť. Autor sa odkázal na wikipédiu, kde sa mu to hodilo, a zvyšok si vycucal z prsta. Ľudovo povedané, je to chujovina. Prečítajte si aj vy, postačia prvé dve strany.

Nemyslím si, že je správne, že bol týpek vyhodený, ak bol teda tento manifest jediným dôvodom. Avšak ak by sa dalo vyhadzovať za abstraktnejšiu veličinu menom ľudská hlúposť alebo neschopnosť formulovať myšlienky, tak by nebolo o čom. Je pozoruhodné, že človek tak neschopný v syntéze a analýze argumentov nielenže vyštudoval dve top americké univerzity, z ktorých jedna bola Harvard, ale ešte aj prešiel gúgl pohovorom. Nech nám je útechou aspoň fakt, že to možno celé myslel dobre.

O čom teda manifest je? Damore sa snažil povedať, že žien je v IT menej jednoducho preto, že sú od prírody iné a majú nedostatok práve tých vlastností, ktoré potrebuje úspešný sofvérový inžinier, teda bežný zamestnanec Googlu. A preto nemá zmysel tlačiť za každú cenu programy na diverzifikovanie zamestnancov tak, ako sa to robí.

To je zdroj celej hovnobúrky. Dve poznámky k tomu. (Ak ste citlivejšia povaha, postačí vám inteligentná a umiernená reakcia teoretickej fyzičky, ktorá sa autora tak trochu zastáva. Čo ja nebudem.)

1. Damore píše: „Women, on average, have more: Openness directed towards feelings and aesthetics rather than ideas. Women generally also have a stronger interest in people rather than things, relative to men (also interpreted as empathizing vs. systemizing).“ Tvrdí, že práve tieto vlastnosti (a ja dodám, že za predpokladu, že to je naozaj tak, čo naisto stále nevieme) sú dôvodom menšieho počtu žien v IT.

To je, politicky korektne povedané, diskutabilné tvrdenie, a narovinu povedané nezmysel. Ak si niekto predstavuje IT ako osamelého asociála, čo týždeň nejedol, nespal a nemal sprchu, no za ten čas stihol nakódiť revolučný softvér, ktorý mu zajtra niekto kúpi za miliardu, tak smola. IT je do veľkej miery práve o tých ľuďoch na druhej strane počítača: užívateľoch. Pochopeniu, čo tí užívatelia robia a chcú, vás na tom matfyze ani omylom nenaučia, no práve to je tá zlatá baňa. User experience je dôvod, prečo ľudia nadávajú na Mikrosoft a do nebíčka ospevujú Macy a Iphony, a samozrejme, prečo Slovensko.sk je také, aké je. Podľa stereotypov, či už pravdivých alebo nie, je práve toto oblasť, v ktorej by mali vynikať ženy. To je jeden z mnohých argumentov Economistu. Nie je teda skôr záhadou, prečo žien v IT nie je väčšina?

2. Trochu histórie. Ženy bývali v univerzitných IT programoch rovnako zastúpené ako inde, no okolo roku 1985 sa to zvrtlo. Na trh prišli osobné počítače a s nimi reklama, ktorá ich mierila na chlapcov. Vznikol tak dojem, že počítače sú pre chlapcov, a tí začali mať prevahu v programovaní nad dievčatami, ktorým tieto hračky neboli na Vianoce kupované. Po určitom čase sa tejto prevahe prispôsobili univerzitné osnovy, lebo profesori začali predpokladať, že študenti niektoré veci vedia. No vedela ich len polovica populácie, hádajte ktorá. Tak začali dievčatá odpadávať zo systému. Ako príklad z minulosti, tá dáma na fotke sa volá Margaret Hamilton a ten stoh kníh je na papier vytlačený kód, ktorý ona s tímom, ktorému šéfovala, napísala pre projekt Apollo. Presne tak, voľakedy žena šéfovala tímu, ktorý napísal milióny riadkov pre rakety a mesačné moduly, a nikto sa nad tým ani len nepozastavil.

Aby som to zhrnul, hlavné tvrdenie manifestu je ďaleko od pravdy. Je zrejmé, že fyzické rozdiely medzi mužmi a ženami sú, napr. vzpierači zdvihnú v priemere viac ako vzpieračky. No v mentálnych oblastiach dodnes nie je jasné, za čo je zodpovedná výchova a za čo príroda. Nedostatok žien v IT je preto pozoruhodný problém.

Ak vami tieto argumenty nepohli ani o milimeter a stále si myslíte, že Damore je nepochopený velikán a martýr kdesi na úrovni Ježiša Krista, tak čerešnička na záver. Medzi „návrhmi“ (na zlepšenie asi) autor manifestu skryl hotový klenot: „Stop alienating conservatives.“ Voľne preložené: Nerobte si prdel z konzervatívcov. Presne tak! Prestaňte sa smiať okrem iného z ľudí, čo neveria v evolúciu a myslia si, že svet vznikol za šesť či koľko dní, a hlavne pozor na homoloby, čo kradne deti a šíri kultúru smrti. Anton Chromík a Štefan Kuffa by sa určite podpísali.

Ale seriózne. Damore tvrdí, že konzervatívci sú viac svedomití, čo je pre veľkú korporáciu želané: „Alienating conservatives is both non-inclusive and generally bad business because conservatives tend to be higher in conscientiousness.“ Citácia pri tomto texte viedla na nejaké americké médium, ktoré odkazovalo na vedeckú štúdiu. Už v jej abstrakte sa však jasne píše, že to tak jednoznačné nie je: „Conscientiousness was also a valid predictor, although its effect was less robust and replicable.“ Avšak keby to aj bolo jednoznačné, ako sa už len taká svedomitosť dá merať? No predsa cez „Self-report questionnaires“! Proste sa ľudí opýtate, či si myslia, že sú svedomití. V takom prípade vám zjavne konzervatívnejšie ladení ľudia častejšie odpovedia, že sú svedomití. Ironický komentár nech si každý doplní podľa svojho vkusu.

Aké plynie ponaučenie z tohto cirkusu? Ak niečo znie radikálne a ľúbivo, neznamená to ešte, že to nie je totálna chujovina. A to aj v prípade, že autor vyštudoval Harvard a rôzni trtkovia všade naokolo kričia, ako dlho utajovaná pravda práve vyšla na svetlo. Aj keď je Damore asi múdrejší ako čitateľ Zemaveku, na Slovensku tiež vieme, pod čo všetko sa dokáže podpísať taký dekan matfyzu, inak vedec roka 2009. Ak neveríte protokolom sionských mudrcov, nemuseli by ste veriť ani tomuto manifestu.

 

Edit

[Toto som chcel pôvodone zakomponovať do článku, no vyšiel skôr, ako som predpokladal.] Posledný týždeň som si v rámci dodatočného pátrania pozrel rozhovor s Damorom. Z jeho vystupovania a odpovedí mi je zrejmé, že tento chalan je pokorný, dobrosrdečný a tiež vysoko inteligentný matfyzák, ktorý by asi nikomu cielene neublížil. Teda som sa zjavne pomýlil vo svojom úsudku o ňom, čo ma mrzí.

Vo videu Damore hovorí o spôsobe, ktorým ho Google na minútu vyhodil (telefonát, žiadna osobná konverzácia) napriek tomu, že mal perfektné pracovné hodnotenie; o vyhrážkach, ktorých sa mu v práci dostalo po rozoslaní manifestu na mailinglist a HR ich neriešilo („si hrozná osoba a budem ťa prenasledovať, dokiaľ jedného z nás nevyhodia“); ako Google vyhodil zamestnanca za to, že odmietol ísť na Gay Pride. A tiež na meno „Damore“ Google vypol autocomplete (fakt, skúste to).

Z tohto mi vyplynulo, že v Googli niekomu dosť jebcuje, a ak je to, čo Damore hovorí pravda, tak sa to naozaj ponáša na diktatúru. Voči Damorovi sa táto firma zachovala mimoriadne svinsky. Je to hanba, a nielen to. Keďže ide v podstate o monopol na produkt každodenného použitia, je to problém nás všetkých. Nemyslím si, že ide o globálny svetový problém (zatiaľ), no je dosť veľký na to, aby sa o tom diskutovalo a pohoršovalo. V tom som sa tiež mýlil.

Nezávisle na tom si však stále myslím, že Damorov manifest mal nízku kvalitu argumentov, a že do svojho mini-výskumu mohol vložiť viac snahy. Bez ohľadu na zavádzanie v mene politickej korektnosti platí, že väčšinou stále nie je jasné, čo je príroda a čo výchova, pokiaľ nehráte basketbal alebo nedvíhate železá, alebo na druhej strane nie ste baletka. Či už máte silný názor na to, či a ako kvótovať pomery žien v rôznych povolaniach (čo ja nemám), otázka, prečo ich je tak málo v Googli a iných tech firmách je minimálne teoreticky zaujímavá.

====

 

[LINK] https://www.youtube.com/watch?v=6NOSD0XK0r8

Vyhrážka: 12:40

Gay pride: 17:00