Nič nové na svete, dáme si repete. Pamätáte si na článok #Rhodes must fall? Že nie? Keď nevďační potomkovia otrokov hulákali, že (ne)chcú študovať na Oxforde za prachy otrokára? Alebo keď vám veci znalý Kňour prízvukuje, kam smeruje spoločnosť determinovaná politickou korektnosťou? Tak nedávno v slovenskej mediálnej žumpe prebehla kritika primátora Trnavy od slečny, čo študovala na ESADE, že legitimizuje Vaského, Daňa a ostatných pablbov, lebo im dovolí slobodne rečniť. Cenzúra ako vyšitá, ale to sa na manažmente neučia. Čo tým chcem povedať? Podobný vývoj sa obnažil minulý rok taktiež na americkej pôde, ale prekvapujúco reakcia na tento posun vyzerá úplne inak. Ako? Tak prosím.

The University of Chicago, založená jedným z robber barrons (dnešní oligarchovia - veď viete ktorí) – Rockefellerom, rozposlala list dekana univerzity žiakom s obsahom, že príchodom na univerzitu nemajú očakávať nijaké „safe spaces“ a „trigger warnings“. To znamená, že sa majú zmieriť s tým, že nástupom na univerzitu, kam sa v amerických reáliách počíta aj college, budú vystavení názorom, ktoré si protirečia, priamo sa vyvracajú, resp. spôsobujú diskomfort osoby, ktorá im čelí. Hlavne však budú čeliť iným ideám, poznatkom, ktoré sú v priamom rozpore, kontradikcii alebo budú úplne obskúrne – ako napríklad spomenutých slovenských exotov a bude len na nich, ako sa s tým vyrovnajú. Daný list sa stretol v spoločnosti s obrovským potleskom. Pretože Amíci si začali uvedomovať, že progresívna degeneratívna liberálna ideológia sa začína na univerzitách – veď kuk doma, idiota typu Blaha nechajú produkovať také výplody, že ani sám Slavoj Žižek by ich neobhájil. Samozrejme neobišlo sa to bez peripetií, kde sa osoby prezentujúce ako liberálne v konečnom dôsledku ukázali ako totalitné – z podoby nesúhlasím s tvojím názorom, ale urobím všetko pre to, aby si ho mohol vysloviť, prešli do podoby tvoj názor ma uráža a nie je rovnaký s mojím, tak prídeš o prácu a pôjdeš do basy. Ty hajzel™. Ako hovorí stará pravda – v duši každého liberála sa skrýva totalitarista. A to sa v krajine 1. dodatku nenosí.

Aby toho ešte nebolo málo, pridal sa k uvedenému postoju aj rektor Wesleyan s poznatkom, že nech si vážení adepti uvedomia, že pôda, na ktorú sa chystajú nastúpiť, je univerzita a nie materská škôlka. Tak majú dospieť a namiesto schovávania sa pod sukňu mamičky majú argumentovať, rozmýšľať, učiť sa nové pohľady a poznatky na svet, a hlavne a teraz pozor – tolerovať. A tak univerzita prízvukuje, že nemajú ani očakávať také veci, že protestami alebo akokoľvek dosiahnu napríklad to, že niektorý hosť nebude pozvaný, resp. že jeho pozvánka bude stiahnutá, pretože by sa niektoré osoby mohli cítiť ukrivdene, resp. urazene. Komentár k tomuto počinu bol jednoduchý a veľmi rezonoval – závan zdravého rozumu. Tak jednoduchý a zároveň tak ťažko polapiteľný poryv vetra, ktorý sa v časoch všeobecnej lži vyskytuje ako šafrán. Holt, stále sa máme čo učiť.

A ako tento post ukončiť? V Kocúrkove, kde poslednou baštou je kráľovstvo dokonalosti, by som si to dovolil nasledovne, ako je uvedené v úvode ku Komunistickému právu v Československu: „Vezmi závisť sestru nenávisti, pridaj odpor ku každej odlišnosti, okoreň menejcennosťou z pohodlnej, či zámernej nevedomosti a neschopnosti, odpíš si od Lenina, aby to malo ten správny ráz a k tomu primysli, že najlepšia a najbezohľadnejšia je nenávisť surová a že jediné, čo je horšie než triedny boj, je triedna vojna a máš pred sebou definíciu komunizmu...“