Tak takto asi neznie kľúč k dlhovekosti, a vôbec ku zdraviu...

 

Všade to vidíme, pomaly polovicu obalu cigaretovej škatuľky nám už roky hyzdia nelichotivé varovania. Všade vidíme štatistiky o koľko minút denne a koľko rokov celkovo nám jedna cigareta skracuje život. A o alkohole radšej ani nehovorme. Čo však životu nesmierne prospieva to je do nás z rôznych médií pchané ešte viac, ako to čo nám škodí. Všade vidíme, ako sa zdravo stravovať, ako cvičiť, aká skvelá je zelenina a joga, prípadne pás doktora Levina pre aktívny život. Teda vo všeobecnosti je za kľúč ku zdraviu považované neprirodzene a zbytočne namáhať a naťahovať svoje telo, konzumovať absolútne nezmysly a odoprieť si pôžitky ako alkohol a cigarety. Potom sa však naskytá otázka, či stojí za to žiť o pár rokov dlhšie a takto sa za to týrať.

 

Vráťme sa však k nadpisu, nadpis článku je vlastne citát Sira Winstona Churchilla a práve o ňom to celé malo byť, aj keď tomu prvý odsek akosi nenasvedčoval. Prečo  by sme spájali meno veľkého politika a významného činiteľa v porážke Nemecka s návykovými látkami?  Pretože práve tu je ten paradox, čo v živote škodí a vplýva na to ako dlho bude človek žiť. Sir Winston, veľmi inteligentný a vtipný človek, známy aj vďaka svojim bonmotom bol totižto (pre niekoho možno neslávne) známy aj svojím vzťahom k alkoholu a cigarám. Naozaj len ťažko si môžeme predstaviť jeho podobizeň bez cigary v ústach. Fajčiť cigary sa vraj naučil za Prvej svetovej na Kube a odvtedy si tento pôžitok nedokázal odoprieť. Ako aj sám priznal, fajčil jednu od druhej. Niekto si teraz možno povie, že predsa cigary neškodia tak ako cigarety, pretože sa nezvyknú ťahať do pľúc, odborníci by vám však povedali, že ťahať celý život niečo takéto, hoci nie do pľúc vedie k mnohým nepekným chorobám. A za druhé, je tu jeho vzťah k alkoholu, Churchill zvykol vypiť fľašku whisky denne, síce ju riedil so sódou a pil pomaly, dané množstvo alkoholu tak či tak jeho telo muselo prijať. A nezabudnime i na to, že  Sir nikdy v živote nešportoval. Spomeňme niektoré jeho citáty:

 

„Môj denný režim je : do jedenástej úradovať v posteli, potom celý deň whisky a cigary... tak som porazil Hitlera“

či

„Zobral som si z alkoholu viac, ako si alkohol zobral zo mňa“.

 

Známa je aj príhoda, keď bol na akejsi noblesnej návšteve, konajúcej sa vo veľkej sále. Jeho hostiteľ vtedy povedal ostatným prítomným : „Sir Winston vypil v živote také množstvo vína, že keby sa naleje do tejto sály, siahalo by mi až po hlavu“. 

Na to Churchill ukázal na vysoký strop a smutne poznamenal „Koľko miesta ešte a aký je ten život krátky“...

 

Aj takýto bol veľký štátnik a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, napriek všetkým týmto nerestiam, a z odborného hľadiska asi ukážkovo nezdravému životnému štýlu, Sir Winston Churchill žil 91 rokov.