V starej dobrej Európe nedávno vypukol škandál s konským mäsom prítomným v určitých potravinách. Je však tento problém skutočne natoľko vážny? V globálnom meradle to, v našom tradičnom ponímaní kvalitnej žranice, nie je až tak mimo hrnca. Totiž, či už máte vo svojich  čerstvo rozmrazených lasagniach anglického plnokrvníka alebo steroidmi nadopovaného štajeráka (sorry Arnie), vedzte, že svetová gastronómia ponúka oveľa zaujímavejšie skvosty, sľubujúce nevšedné chuťové zážitky. Poďme si predstaviť aspoň niektoré z nich:
 
 
Casu marzu - sardínske potešenie
Chod života a zvyky ľudí žijúcich na ostrovoch bývajú často pomerne autonómne a odlišné od tých, ktoré máme možnosť sledovať na pevninskom kontinente. Asi tak by sa dala  zjednodušene vysvetliť záľuba Sardínčanov v konzumácii syra Casu marzu. Ide o rýdzo regionálny produkt (podobne ako na Slovensku poľský oštiepok), ktorý sa vyznačuje tým, že poskytuje ideálny domov a útočisko larvám Piophila casei. Casu marzu v preklade znamená zhnitý syr a skutočne robí česť svojmu menu. Konzumuje sa v značnom štádiu rozkladu spolu s už spomenutými larvami. Len si to predstavte: krásny letný večer, vy sediac s pohárom vína v ruke, pozorujúc morský horizont zaplavený poslednými lúčmi slnka, v ktorých sa pred vami na stole mihotajú telíčka drobných lariev  v bochníku toho skvelého miestneho syra - vašej večere. Dokonalý záver dňa. Jednoducho nádhera.
 
 
Surströmming - energia Vikingov zbalená na cesty
Ide v podstate o zhnité konzervované slede majúce svoj pôvod pravdepodobne u švédskych námorníkov. Škandinávski majstri vyvinuli tento spôsob konzervácie rýb z dôvodu nedostatku soli (tá býva niekedy skutočne nad zlato). Výsledkom procesu fermentácie pôvodne čerstvých rýb je prirodzene smrad. A to nie hocijaký, ale pomerne silný a pomerne nechutný (prečo to tí Švédi vlastne jedia). Neviem to opísať, nakoľko osobnú skúsenosť s touto akiste jedinečnou arómou nemám, ale vraj je to fakt sila. Pre svoju schopnosť vyvolať takmer okamžitý odstrašujúci čuchový vnem, bol surströmming úspešne použitý spoločnosťou IKEA pri nácviku hromadnej evakuácie z jednej zo svojich prevádzok.
 
 
Crêtes de coq - skalpy galských šampiónov
Je jedno, ako sa to pripravuje. Sú to kohútie hrebienky, a to stačí.
 
Toľko k reprezentatívnej vzorke  skutočne vyberaných jedál z nášho milého domáceho kontinentu. Naša cesta za najlepšími chuťovkami planéty sa tým však zďaleka nekončí. Ak chcete skutočne potrýzniť svoje chuťové poháriky, namierte si to do Ázie.
 
 
Balut - skutočné surprise egg
V krátkosti: oplodnené uvarené kačacie vajce, samozrejme obsahujúce kačací zárodok, filipínska špecialita a zrejme skutočný dôvod dobrovoľného ukrižovania miestnych kresťanov.
 
 
Hasma - k tomuto sa asi nedá vymyslieť nijaký prívlastok
V podstate to je dezert, ktorý je pripravovaný zo žabích vajcovodov. Krajina pôvodu: Čína. Ešte stále sa vám hnusí konské mäso?
 
 
Bat paste - skutočný koniec temného rytiera
Základom tohto jedla je netopier ponorený do nádoby s vriacim mliekom, ktorý sa po uvarení do mäkka rozdrví, spolu s bylinkami a korením, na kašu. Dať si to môžete v Thajsku (ale to radšej popravu obesením za pašovanie narkotík).
 
 
A to bol náš stručný prehľad výnimočných svetových špecialít. Dúfam, že vám pomôže pozrieť sa na škandál s konským mäsom z trochu iného uhla.
 
 
P.S. Na situáciu vzniknutú okolo prípadu konského mäsa pohotovo zareagovala aj umelecká obec. Podľa najnovších informácií sa pripravuje remake známej americkej drámy s názvom Zakáľač koní. Malo by ísť o príbeh neúspešného majiteľa dostihovej stajne Johna, ktorého ťaživá finančná situácia dohnala k neľahkému rozhodnutiu posielať svoje kone nezákonne na jatky. Po tom, čo sú jeho dlhy takmer splatené, je John náhle odhalený a musí za svoje konanie pykať. Je postavený pred veľkú porotu a hrozí mu dlhodobý pobyt za mrežami a koniec všetkých nádejí. Obhajobu však vedie mladý talentovaný právnik, ktorý za Johnovým odhalením nachádza konšpiráciu veľkých potravinárskych firiem. Uvedenie filmu o statočnosti, zrade a druhej šanci sa očakáva na jar budúceho roka. 
 
 
Pic by Floriandra