Ahoj Richard,

tento text mal vyjsť pred tromi týždňami, keď si sa práve hral na historika islamu. No ako dospelý človek som mal lepšie veci na práci. Pýtaš sa, čo už len môže byť lepšie ako vypisovať lacné komentáre na internet? Tak to si tu správne. Čítaj ďalej.

Napriek tomu, že ma ako svojho voliča serieš už dlhé roky, som ochotný ti odpustiť a viac ako inokedy chcem, aby si sa stal premiérom. Dúfam, že čoskoro skončí ten sladký blondiačik, ktorý nemá nič okrem svojich svalov a peknej tváričky aj so svojim sfúkaným bradatým jazvečíkom, a ty ako preceda víťaznej strany budeš môcť poskladať vládu a priviesť túto krajinu do 21. storočia.

V rámci odpúšťania zabudnem, že si bol zachytený na fotke s vypaseným prasaťom z mafiánskych zoznamov. Stáva sa. Tiež prehltnem euroval, napriek tomu, že si sa v hlasovaní o dôvere vláde mýlil, a jej povalením sa napáchala obrovská škoda. Napríklad v ušlom zisku, ktorý súčasná vláda nevytvorila alebo rozjebala, číslo radovo väčšie ako samotný príspevok do eurovalu. (Ak si ešte pamätáš niečo z mainstreamovej matematiky, spočítaj si predraženie diaľnic, obchvat, informacáciu a zdravotníctvo.) Je mi jasné, že máš svoje ego, veľa si pre to obetoval a jednoducho sa tohto názoru nevzdáš. V ideálnom svete by som ťa za to poslal niekde, ale mám zmysel pre realitu.

Ale pozor! Toto je naposledy, čo ťa podporím. Si na hrane. Ak ťa doteraz hrial pri srdiečku pocit, že si kdekomu morálne nadradený, napr. špacírkovi zo Siete, na ktorého prešľapy si sa nedávno sťažoval v Bruseli (aspoň na niečo ti je ten Brusel dobrý okrem tučného platu), tak musím povedať, že si. Ale už len o pičný chlp. Za posledný rok tvoj morálny kredit padol takmer na dno.

Nemienim donekonečna prehĺtať nielen tvoje názory na islam, imigráciu a EÚ, ktoré neviem z akej riti môže človek tvojej inteligencie vyhrabať. Je tu hlavne všeobecný fakt, že príliš často riešiš pičoviny a nevidíš to podstatné. Fundamentálne nepochopenie toho, čo ľudí trápi. Čo asi tak trápi ľudí? Prekvapenie, islam ani Mohamed to nie je. Tvoj životopis Mohameda má pre tento svet nulovú pridanú hodnotu.

Celé davy sa tu predháňajú v snahe vysvetliť ti, že v niektorých svojich názoroch si totálne mimo. Načo teda nosiť drevo do lesa, načo ďalší kriticko-kaviarenský článok?

Po tvojom poslednom (sorry, predposlednom! Posledný bol tento) výplode a prečítaní ešte aj tvojho komentára pod celkom rozumnou reakciou, som si uvedomil, že možno predsa len niečo chýba. Možno len nevieš, čo so sebou, možno ti croissanty a drahá káva v Štrasburgu alebo Bruseli načisto ujebali dekel. Idem ťa teda chytiť za ruku a vyviesť na svetlo. Rovno ti poviem, čo máš robiť, bez dlhého fňukania nad tým, čo všetko robíš zle. To si prečítaš na Denníku N. Idem ti tu napísať, ako robiť politiku.

Sekcie budú len tri: toto rob, toto nerob a za odmenu bonus. Som tvoj volič, tak čítaj kurva pozorne.

Toto rob

Exekutívne zhrnutie: ser na utečencov a islam. Začni sa znova venovať ekonomike.

Prečo? Na ilustráciu si predstav Joža z Horného Výplachu na strednom Slovensku, čo zarába okolo minimálnej mzdy, dajme tomu 400 eur, a na toto číslo sa každý deň narobí jak kôň od siedmej rána do neviemkedy. Čo ho asi tak môže trápiť? Nielen že Mohamed nie, ale dokonca ani utečenci! Veď v živote žiadneho nevidel, teda okrem večerných v správ na Markíze.

Joža omnoho viac trápi, prečo má mesačne len 400 eur, keď priemerný plat v krajine je 900, a prečo si za to nič poriadne nekúpi. Veď jedlo je tu miestami drahšie ako v Nemecku! A prečo vedľa v Rakúsku dostane za tú istú prácu násobok svojej terajšej mzdy? Prečo si v jeho dedine postavil podnikateľ pochybnej povesti krásny nový dom namiesto toho, aby sedel v chládku? Možno Fero nemá vlastné bývanie, a tak je pochopiteľne frustrovaný, že ceny bytov nie sú ako za socíku a netuší, ako si za tých 400 eur niekedy postaví dom. Prečo si jeho príbuzný, ktorého operovali, musel do nemocnice doniesť hajzlák a či by Fera v tej nemocnici vôbec vyliečili, ak by dostal rakovinu ako jeho otec. Mal by vôbec dosť na úplatok? Možno ho serú drobné krádeže a upodozrieva z nich dedinčanov tmavšej pleti. Možno mu dokonca zmizol pes a keď to išiel nahlásiť, polícia ho s tým poslala do prdele. A asi najviac zo všetkého ho trápi, či sa jeho deti budú mať lepšie ako on. Ťažko teraz posúdiť, lebo v škole im do hlavy tlačia nepodstatné nezmysly.

Takých Jožov sú na Slovensku státisíce, venovať sa týmto témam preto nie je zabitý čas. Keď to začneš robiť a prinesieš výsledky, budeš sa môcť stať premiérom. Jožo z Horného Výplachu si to všimne a pri najbližších voľbách ti dá svoj hlas. Nestačí, že to teraz za teba robia ostatní členovia strany!

Toto nerob

Exekutívny sumár: nevypisuj životopisy Mohameda ani iných vrchných náboženských bytostí. A netrep pičoviny o Trumpovi a mainstreamových médiách bez akýchkoľvek argumentov.

Možno ťa na univerzite učili o koncepte opportunity cost (ak si neprespal prednášky). Opýtam sa na rovinu, koľko času ti zabralo napísať ten tvoj životopis Mohameda? Hodinu, dve? Spravil si to večer alebo počas svojho pracovného času? V pripade druhej možnosti, prečo kurva míňaš peniaze európskych daňových poplatníkov na svoje zábavky?

Len si predstav, do čoho všetkého iného si mohol tieto dve hodiny investovať. Ak nie do rodiny, tak napríklad do poriadneho zamyslenia sa nad jedným z vyššie uvedených problémov. V konečnom dôsledku to mohlo mať pre Slovensko stomiliónovú hodnotu. Namiesto zmysluplnej debaty si však vyrobil toto.

Ak ti to doteraz z každodenného pozorovania ľudu nebolo jasné, tak Mohamed, Ježiš ani iní proroci nikoho nezaujímajú, možno s výnimkou pár bradatých klerikov. A ešte kreténov, ktorí si týmito postavami potrebujú ospravedlniť nejaké svinstvo, zvyčajne, keď chcú ostatným ľuďom dojebať život. Napríklad Chromík, Kuffa, rôzni milovníci nášho medzivojnového klerofašistického štátu, a samozrejme Posledný Križiak.

Inšpirovať ťa (v dobrom aj zlom) v živote môže kdekto, rodič, kamarát, učiteľ, charizmatický kňaz v kostole, no ťažko 2000 rokov mŕtva postava. Je to, ako keby si chcel byť malou morskou pannou z Andersenovej rozprávky.

Aj v moslimských krajinách, a to dokonca aj v náboženských diktatúrach ako Irán alebo Saudská Arábia, je plno ľudí, ktorí majú Mohameda aj s celým islamom hlboko v piči. Len to nemôžu verejne demonštrovať, lebo tam nefrčí sloboda slova a teda by im za to mohli useknúť hlavu. Čo ich asi tak môže trápiť? Rovnaké kokotiny ako nás – selfíčka, opačné (alebo aj rovnaké) pohlavie a tiež, kam pôjdu dnes večer von. Je to príliš ťažké na pochopenie?

Bonus: čo s tými utečencami

Každý, kto má v riti dieru, sa vie vyjadriť k tomu, kto by mal žiť v krajine, kde dotyčného nejakou kozmickou náhodou doniesol zblúdený bocian do pôrodnice. Keďže si (ešte stále, ale už len tesne) myslím, že máš na viac, vypracoval som pre teba domácu úlohu pre toto volebné obdobie. Na úvod, prečítaj si tento ľahký facebookový úvod do problematiky.

O migrantoch sa už popísali tony, tak preskočím úvod a prejdem k meritu veci. Ako mienkotvorný poslanec, ktorý sa vyjadruje k téme imigrácie, by si si mohol ujasniť nasledujúce body predtým, ako začneš tliachať kraviny do vetra. Konkrétne:

* Koľko migrantov je Slovensko schopné prijať a ako si prišiel k tomuto číslu? Tisíc, päťtisíc, desaťtisíc?

* Aké by boli náklady na túto integráciu? Jedno vyargumentované číslo aj s odchýlkou.

* Aké sú rozdiely medzi migrantmi z jednotlivých krajín? Napr. vo vzdelaní, základných hygienických návykoch alebo predstavách o šťastnom živote.

* Do akej miery im povoliť ich kultúru a do akej miery ich prinútiť k našej? Ako riešiť nosenie šatiek u žien, modlenie sa počas pracovnej doby a čo so vzorcami vo výchove detí.

* Aké nedodržiavanie pravidiel konkrétne hrozí? Príklad: bitie žien, ženská obriezka u členov rodiny, posielanie peňazí pochybným (alebo priamo teroristickým) skupinám. Rozviesť!

* Za akých podmienok by mala nastať deportácia alebo podobný terminálny trest? Ako ju technicky vykonať?

Bolo by treba naštudovať si rôzne dokumenty vydané krajinami, ktoré majú dlhoročné skúsenosti s migráciou, teda Británia, USA, Nemecko, Francúzsko, Švédsko alebo aj Rusko, a ideálne sa veľa rozprávať s kompetentnými ľuďmi z týchto krajín. Je to ťažká úloha, asi aj na samostatný think tank. Ale práve za to ťa platíme.

Záverom, ak tebou nepohol ani tento apel a stále by si chcel zostať pri svojich pičovinách, ocenil by som, keby si sa odpratal z postu precedu na smetisko dejín a uvoľnil svoj flek napr. Mihálovi.

Nebuď naivný a nemysli si, že som jediný volič s týmto názorom. Pri posledných voľbách si muselo množsvo ľudí zapchať nos, aby ti to tam zvládlo hodiť.