Mám rád lajfstajlové články. Zriedkakedy sú zdrojom relevantných informácií, no o to častejšie sú prudko zábavné. Medzi moje najobľúbenejšie patria rady, ako sa správať v rôznych spoločenských situáciách a potom pravdivé a overené informácie o druhom pohlaví (paradoxne najviac o mužoch vedia ženské magazíny a informácie o ženách zase nájdeme v magazínoch pánskych). Ideálne je, keď taký článok začína číslovkou, napríklad „10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o erekcii“, „7 zaručených rád, ako zbalíte boháča“ alebo „5 vecí, ktoré sa pri análnom sexe nehovoria“. V úplne novej rubrike si teda niektoré z nich postupne rozoberieme, a to len preto, aby sme zistili, že väčšina z nich sú buď nezmysly, polopravdy, zovšeobecnenia, klišé alebo všetko dokopy. Takmer ako Mythbusters, síce bez výbuchov a tej príťažlivej ryšavej pseudovedkyne, ale aj bez reklamy. A to sa oplatí.

 

Tak napríklad článok s názvom „Čo dokážu muži urobiť len kvôli ženám...“ znie výživne, lebo veľmi exaktne a vedecky popisuje sociálno-behaviorálne dopady spolužitia so ženami na mužov v priebehu evolúcie. Hej, robím si srandu, sú to hovadiny. Ale pekne poporiadku:

 

1. Muž by si nikdy nekúpil koberec

(blbosť)

  

Wow, len prvý bod a hneď takáto zásadná vec. Ako sa v článku tvrdí, tak:

 

 „Naozaj, žiadneho single žijúceho chlapa nenapadne, že by sa mu pod stolík do obývačky hodil koberec. Ak nejaký má, tak buď preto, lebo mu ho darovala mama alebo ho kúpil kvôli tomu, aby urobil dojem na ženu, ktorá k nemu príde na večeru.“

 

Jasné, chlapi majú z kobercov fóbiu, ktorá zrejme vyplýva z toho, že koberec pripomína neoholené ženské prirodzenie, a nikto nechce mať na zemi dvojmetrovú chlpatú vagínu. Teda to by povedali možno Freud s Jungom po vzájomnom handjobe, ja tvrdím, že koberec je super vec (samozrejme nie na celej podlahe), najmä taký ten so špagetovitými vlasmi, ktorý sa volá Shaggy. Chápete, už ten názov – shaggy... Ale oceňujem to odôvodnenie, že si chlapi kupujú koberce len preto, aby urobili dojem na ženy. Hej, koberec, to je najväčší interiérový kundolap. Už si ani nepamätám, koľko žien som zbalil na vetu: „Nechceš ísť ku mne pozrieť sa na nový jekor?“

  

 

2. Muž by si nikdy nekúpil malého „kabelkového“ psa

(pravda, ale...)

  

Jasné, že upišťaný roztrasený dlhosrstý potkan nie je vysneným domácim zvieraťom žiadneho chlapa, teda pokiaľ nie je kaderník alebo módny návrhár. Na druhej strane si myslím, že ani väčšina žien takú potvoru nechce. Navyše článok spomína čarovné klišé:

 

Dámy, vedzte, že chlapi by mali radšej po svojom boku nemeckého ovčiaka alebo buldoga, ako takúto chlpatú prachovku.“

 

Hej, presne tak, buldoga alebo nemeckého ovčiaka, prípadne ich kríženca chce každý chlap, aspoň to tvrdí psychologická štúdia „Vlastníctvo domáceho zvieraťa ako faktor kompenzácie osamelosti a malého sebavedomia u dospelej mužskej populácie“ (kolektív autorov, vydavateľstvo Obzor, Banská Bystrica 1996, 852 strán). Podľa môjho názoru, väčšina chlapov nechce psa vôbec, lebo je úplne zbytočný – nevie variť, vypĺňať daňové priznanie a rozprávať vtipy. Navyše po ňom treba upratovať a koberec shaggy sa vysáva extrémne zle.

 

 

3. Muž by nikdy nepozeral romantickú komédiu s Hughom Grantom

(blbosť, ale...)

  

Hugh Grant, ani žáner filmu nie je kritériom toho, čo by si chlap chcel alebo nechcel pozrieť, aj keď článok sa ma snaží presvedčiť o tom, že by som Granta mal vlastne nenávidieť, lebo:

 

 „muži... neznášajú, keď sa ženy rozplývajú nad tým, aké má krásne oči, aký je zlatý, ako nežne sa správa k svojej láske, neznášajú jeho vtipy ani jeho britský prízvuk – a vôbec všetko na ňom ich irituje.“

 

Asi som divný, ale viac mi vadí napríklad Ryan Gosling s tým výrazom dvanásťročného delikventa zo súkromného gymnázia. Hugh Grant musí byť vpoho, veď si chcel nechať preblafnúť na parkovisku od škaredej prostitútky. Takže žiaden romantický krémeš. Okrem toho, v romantických komédiách hrajú často pekné herečky a niektoré filmy z tejto kategórie sú celkom dobré, napríklad Friends With Benefits alebo Lethal Weapon 4.

 

 

4. Muži by sa nikdy neospravedlňovali

(blbosť, ale...)

  

„Muži nepotrebujú počuť slovo “Prepáč”. Sú schopní v jednu noc sa s niekým pobiť a na druhý deň ísť s tým istým človekom na pivo alebo na futbal a nadviazať dobrý kamarátsky vzťah.“

 

Fascinujúce premostenie, to sa musí uznať. Napríklad mne sa toto stáva pomaly každý druhý deň a moji najlepší kamaráti sú osoby, voči ktorým som spáchal akt fyzického násilia. Nechápem, prečo to nefunguje aj na ženy – večer štyri facky, ráno sex, o mesiac svadba... Ok, irony off. Muži nemajú problém sa ospravedlniť, ale spravidla to spravia raz, a tým je to pre nich vybavené. A s jednou vecou sa dá súhlasiť:

 

„Nikdy nevyťahujú niečo, čo sa stalo v minulosti – nevracajú sa do histórie.“

 

Presne tak – to, čo sa nevyriešilo vtedy, keď sa to stalo, sa efektívne už nevyrieši teraz, ani v budúcnosti.

 

 

5. Muži by nikdy netelefonovali dlhšie ako 5 minút

(pravda, ale...)

  

Je pravda, že chlap s chlapom telefonuje oveľa kratšie ako chlap so ženou. Ale čo preboha znamená veta: 

 

„Do telefónu nikdy nehovoria svoje pocity ani myšlienky.“?

 

A čo teda hovoria do telefónu? Abecedu? A ďalší blud:

 

„Radšej pošlú smsku v niekoľkými slovami, kde napíšu len to najdôležitejšie – napríklad kde a o koľkej sa stretnú na pive.“

 

V prvom rade, nepoznám chlapa, ktorý by uprednostňoval sms-ky pred telefonátmi (najmä teraz v dobe otravných touchscreenových telefónov). To možno platilo pre desiatimi rokmi, keď minúta hovoru stála dvanásť korún. V druhom rade – asi to bude fascinujúce zistenie, ale chlapi sa vedia telefonicky baviť aj o iných veciach ako o tom, kde a kedy dajú pivo. Napríklad o tom, kde a dokedy včera boli na pive a koľko ich mali.

 

 

6. Muž by nikdy nešiel na prechádzku, ak je v telke futbal

(blbosť)

  

Jasné, ako hovorí encyklopédia stereotypov, tak každý Aziat ovláda bojové umenia, každý černoch rapuje a každý chlap pozerá futbal. Hocijaký a hocikedy, lebo veď:

 

 „Keby svet vyzeral podľa chlapských predstáv, futbal by dávali každý deň a muži by sa nemuseli ani prezliekať z pyžama – pozerali by ho rovno z postele, pokojne aj celý deň. Pritom by, samozrejme, jedli pizzu.“

 

No a keby svet vyzeral inak, ako podľa zaprdených predstáv autorov lajfstajlových článkov o mužských predstavách, tak by v prvom rade neexistovali pyžamá a najmä nočné košele. A v strede postele by bola hajzlová misa. A pizza by bola rolovaná a napichnutá na špajli, aby sa dala jesť jednou rukou a človek sa nezamastil. Takže na prechádzky by sa nechodilo vôbec, lebo by na ne ani nebol dôvod.

 

 

7. Muž by nikdy nepozeral ani jediný diel Vašej obľúbenej telenovely

(pravda, ale...)

  

Pravdivé tvrdenie, ale zlyháva v argumentácii. Žiadny človek s dostatočným sebarešpektom a vážiaci si svoj čas jednoducho obľúbenú telenovelu mať nemôže. Lebo by to znamenalo, že tých telenoviel pozerá viac, a taký človek môže byť len single. Takže nie je možné žiadnym empirickým spôsobom prísť k takémuto záveru. Lawyered!

 

 

8. Muž by z baru nikdy neodišiel pred polnocou

(blbosť)

  

Podľa autora článku, jediným dôvodom, prečo muž odíde z baru pred polnocou je, že ho doma čaká priateľka. Taká naivita. A navyše by sme vraj do baru pokojne chodili viackrát do týždňa! Odhliadnuc od toho, že aj (zadané) ženy chodia do baru a nie vždy so svojim amantom, je asi tak milión dôvodov opustiť bar ešte pred polnocou. Napríklad:

 

  • nemáme peniaze,
  • ideme do iného baru,
  • ideme do bankomatu po peniaze,
  • v bare vypukol požiar,
  • v bare došiel chľast,
  • slopeme už tretí deň a sme unavení,
  • pobili sme sa,
  • ideme sa biť von,
  • bar je na hovno,
  • nechcú nám dovoliť sa biť,
  • ideme súložiť,
  • čašník je sprostý a nechce sa biť,
  • ideme si kúpiť koberec,
  • ideme do roboty,
  • je to denný bar.

 

pic via