Možno ste si všimli, možno nie, ale včera vyzerali internety tak trochu odlišne ako obvykle. Napríklad gúgeľ mal cez nápis gúgeľ čiernu pásku, mozilla mala výstražný banner a napríklad taká wikipedia (a mnohé iné stránky) nezobrazovali svoj obsah vôbec.

 

A to všetko kvôli kokotine, ktorá sa volá Stop Online Piracy Act (SOPA), ktorý do snemovne reprezentantov amerického kongresu predložil nejaký texaský farmár, ktorý síce o internetoch vie akurát, že je tam porno s kravami a dá sa tam objednať prevodovka na traktor, no je na výplatnej listine kopyrajtových lobistov.

 

Veľmi stručne: ak to prejde, dá to vlastníkom autorských práv možnosť osloviť hostingové spoločnosti (alebo napríklad aj platobné systémy ako paypal alebo vyhľadávače ako google), aby odstrihli weby, ktoré obsahujú autorským právom chránený materiál od poskytovania služieb, t.j. napríklad aj vymazať z prehliadača. Tie majú 5 dní na rozhodnutie, inak im hrozí, že sa to vyhodnotí ako napomáhanie trestnému činu. A to všetko bez rozhodnutia súdu alebo inej autority. Ak to nespravia, hrozí súd, ktorý im môže udeliť sankciu a nariadiť zablokovať stránky natrvalo (jediný spôsob, ako sa k nim dostať, bude tukať ich IP adresu priamo do prehliadača). A to už sa netýka iba stránok hosťovaných v ú-es-á, ale hocikde. Prúser.

 

No a teraz konšpiračná teória. Potrebujem sa zbaviť webu, ktorý je v tomto kontexte úplne nezávadný, no mne nevyhovuje (lebo mi napríklad konkuruje). Tak sa prihlásim do diskusie, hodím link na torrent s epizódou Anal Teen Tryouts a už mi zostáva iba čakať. Viete si predstaviť jednoduchšiu a efektívnejšiu formu cenzúry? A pochopiteľne, vzniklo to v US and A – land of the mothafuckin‘ free!

 

Na obrázku: zamestnanci hardvérovej firmy Razer dávajú najavo svoj názor.

 

Viac napríklad tu.

 

A ešte si neodpustím jednu starú klasiku:

 

internety