6:05 hod. ráno na plavárni sa úžasne premýšľa... Ja som si napríklad popri plávaní všimla okoloplávajúcich ľudí (sem tam aj podplávajúcich - áno, aj to už sa mi stalo a doteraz premýšľam, čo by sa asi stalo, keby bol ten bazén plytší), ktorých som si pre vlastné potešenie zaradila do rôznych kategórií.

 

Uvedomila som si, že na plavárni sa dostávate do podobných situácií ako na diaľnici v piatok poobede na výpadovke z Bratislavy. Rozdiel je len v tom, že trúbiť sa nedá a nevidíte ŠPZ-ku :) Vyhýbate sa čvachtajúcim ľudom, ktorí sa nedokážu držať vo svojom pruhu alebo tým pomalším, ktorých sa snažíte čo najefektívnejšie predbehnúť a pritom nevraziť do plavca oproti.

 

Tu sú moje kategórie:

 

1. Smelí dôchodcovia

V prvom rade klobúk dole, ak si ja v ich veku budem ešte vedieť zaviazať šnúrky na topánkach. Závidím čiperným dôchodkyniam v slušivých vzorovaných čiapkach, keď predvádzajú rekreačné plavecké kreácie ako na Jadrane v 89-tom. Faktom však zostáva, že v porovnaní so samičkou v mojom veku sú predsa len trošinku pomalé. Nebola by som vôbec proti, keby by mali vymedzený spomaľovací pruh s odpočívadlami na prípadné upokojenie pípajúceho kardiostimulátora.

 

2. Odvážni čvachtači

Ja osobne obdivujem ľudí, ktorí sú snaživí, aj keď sa im nedarí. Napriek tomu, v obmedzenom priestore ako je bazén s ďaľšími xy ľuďmi, ktorí nepotrebujú pri pokuse o svoje tiež nepodarené plavecké výkony prísť o oko, by sa niektorí plavci mali pozrieť do zrkadla, či toto je naozaj ten štýl, ktorým chcú preraziť vo svete vodných športov. Plávať totiž „motýlika“ na štýl potápajúceho sa vorvaňa, ktorý čvachtá vodu 10 metrov všetkými svetovými stranami a vytvára okolo seba pomyselný kruh s priemerom 5 metrov, nie je presne to, s čím chcete ráno o šiestej zápasiť. Má to ale aj svoje pozitíva, keď sa pri nich voda rozvíri, cítite sa ako na dovolenke v Chorvátsku, s tým rozdielom, že to, čo vás štípe v očiach, nie je morská soľ, ale chlór a na dne na vás nečíhajú kontaminovaní ježkovia.

 

3. Klebetnice

Špeciálna kategória do ktorej, podľa môjho pozorovania, patria len ženy, sú klebetné kamošky v bazéne, ktoré si prišli pokecať o novinkách vo svete chlapov, chudnutia a zase chlapov. Samozrejme, ak by plávali za sebou, tak by sa nepočuli, takže zaberajú minimálne dva pruhy a svojím rekreačným štýlom vytáčajú zanietených športovcov k šialenstvu. Keď okolo bazéna prechádza plavčík, hodia na neho zvodný pohľad s rozmazanou maskarou stekajúcou po celej tvári a keď úsmev neopätuje, vracajú sa späť ku konverzácii o tom, akí sú chlapi ignoranti.

 

4. Hecovači

Hmmm, tak toto je moja obľúbená kategória. Pozorovať týpkov, ktorí sa pred plávaním nahecujú do obrích rozmerov a potom sledovať, že to vlastne nestojí až tak za to. Poznávacie znamenie je krikľavá plávajúca čiapka, samozrejme s viditeľnou značkou cez celú hlavu, aby všetci vedeli, že ju nekúpili v Decathlone za €2,50. Musia mať aj plavecké okuliare, v ktorých vyzerajú ako príšera z hlbín, lebo sa v nich cítia ako profi plavci na olympiáde. A, samozrejme, nesmú chýbať technické vychytávky, ako napríklad čierny pás okolo kuracieho hrudníka merajúci... nejakú telesnú funkciu? A vodotesné hodinky s vodotryskom, na ktoré sa treba pozrieť po preplávaní každej dĺžky, aby sa mohli hecnúť k ešte k lepším výkonom.

 

5. Pubertiačky

Na tie narazíte až v šatni, keďže majú v rámci plaveckého krúžku vymedzený pruh, kam ostatný plebs nesmie. Snažiac sa vyhnúť šibrinkujúcim fénom, striekajúcim deodorantom a lakom na vlasy si nechtiac vypočujete nové trendy v líčení násť-ročných a ohováranie nejakej kravy zo 7.B, ktorej už narástli prsia do veku neprislúchajúcich rozmerov. Myslím, že od našich čias sa nič veľmi nezmenilo, dnešné dievčatá si len dávajú o niečo viac make-upu. A hlavne, namiesto ranného fajčenia pred školou chodia na plaváreň, čiže namiesto rakoviny pľúc im hrozí len pleseň na nohách.

 

Ja osobne sa väčšinou snažím neutopiť popri tom, ako sa pokúšam svojím krivoľakým plaveckým štýlom vyplávať svalovicu, poprípade opicu z predchádzajúceho dňa.

 

Samozrejme, na plaváreň chodia aj ľudia, ktorí plávaním nikoho neobmedzujú a vlastne si ani nevšimnete, že tam sú, takže by bolo dosť od veci o nich písať... Koniec-koncov, je krásne, že sme každý iný, pretože keby sme boli všetci rovnakí, bola by to hrozná nuda :) Ak si teda aj vy chcete popremýšľať nad nesmrteľnosťou chrústa, politickou situáciou na Slovensku alebo len vyplávať opicu, choďte na plaváreň, úžasne sa tam premýšľa...