Ako mi bolo vysvetlené na stretku, keďže mi už skončila skúšobná doba v práci, mám čas sa zadrbávať písaním agresívnych výlevov pre toto kráľovstvo (Ľubovej) dokonalosti. A po zbežnom preštudovaní článkov mi chýba jedna veľmi podstatná téma, ktorá silne polarizuje našu spoločnosť a ovplyvňuje cenu chleba. Referendum. Čaká nás prieskum trhu za 6 mega (na výplatných páskach si môžete vypočítať svoj podiel), kde môžeme vyjadriť svoje znepokojenie, uspokojenie a iné kojenia (©Gregor) ohľadom spolužitia rôznych entít (aby som neurazil niekoho, kto sa rozhodol, že nie je človek).

 

V tejto úvahe si rozoberiem svoj vlastný názor, za ktorý ma, predpokladám, kvalitne zdrbete. Aby sme vedeli, o čom sa ideme baviť, prinášam zoznam otázok, ktoré boli pôvodne zaradené, ale po nejasnosti ústavného údu bola otázka č.3 vyradená, keďže je nejasná či ako.

Ja osobne sa asi zúčastním, pokiaľ ma teda Chromík neochromí nejakými špeci debilitami.

(Upozornenie: ako praktizujúci katolík môžem mať názory, ktoré odporujú logike a zdravému rozumu:) )

 

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré  sú  právnymi normami k 1.3.2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä  uznanie,  registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?

4. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho  správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

 

  1. WTF ??? Sme predsa sekulárny štát. Máme síce nejakú kresťanskú tradíciu, ale to, ako si pomenujeme zväzok medzi 2 (alebo viac) entitami, je úplne jedno. Otázka je úplne nezmyselná. Keďže by sa dala určite urobiť právna úprava (v diskusii ma opravte), kde sa definuje partnerstvo entít a preberú všetky práva a povinnosti podľa definície manželského zväzku. Šup, a sme vybavení. A AZR si môže lízať labu.
     
  2. Neviem. Asi dám nie. Som toho názoru, že ak sú deti v domove, je to jedno z najhorších možných riešení pre ich vývin. A teda by bolo ideálne, keby sa umiestnili do rodiny. Podľa súčasného usporiadania spoločnosti by som, samozrejme, preferoval hetero pár (je mi úplne jedno, či sú zobratí), ale pokiaľ to bude zväzok 2 iných ľudí (tu by som entitám neustúpil) a zvládnu celý ten proces okolo a bude tam skutočný záujem, tak dobre. Pokiaľ si niekto z AZR myslí, ako hromadne sa začnú u nás adoptovať deti, tak im odporúčam návštevu DD.
     
  3. NIE. Toto je podľa mňa bič aj na súčasné hetero páry, ktoré nežijú v manželstve (štátnom či cirkevnom). Štát by mal jednoznačne urobiť všetko preto, aby tí, ktorí vychovávajú deti, pracujú a platia dane, mali život rovnakej kvality. Bez ohľadu na to, či sa rozhodli mať papier alebo nie. Nemyslím si však, že to je ústavný problém. Skôr by som zjednodušil právne postupy. (Argumentácia AZR o notárovi je scestná, kto videl notársky sadzobník, vie, o čom hovorím). Pre kieho elementa nemôžem dostať na miestnom (mestskom) úrade kartičku, že sme partneri a mám práva ako rodina? Z koho by ubudlo? Prečo by nemal mať druhý rodič právo na daňovo odpočítateľnú položku? Jeden jediný dokument by predsa mohol vyriešiť všetky tieto problémy. Som presvedčený, že to niekde aj funguje. Ale nechce sa mi hľadať. 
  4. ÁNO. V tomto som veľmi silná konzerva. Ale sexuálna výchova mojich detí by mala ostať mojím rozhodnutim. Vopred chcem upozorniť všetkých liberálnych hejterov s horúcou klávesnicou: NECHCEM ZRUŠIŤ SEXUÁLNU VÝCHOVU!!! Chcem len vidieť osnovy a pokiaľ tam budú veci, o ktorých usúdim, že moje dieťa ich nepotrebuje vedieť, nezúčastní sa. Ako praktizujúci katolík mám na niektoré veci iný morálny názor a je podľa mňa mojím legitímnym právom ako rodiča, odovzdať ho dieťaťu. Napr. sex až po svadbe :). Ono my na to máme aj manuál, ktorý sa dá vysvetliť aj 15-ročnému dieťaťu a pokiaľ je človek veriaci (myslím, že skutočne verí, nie tých 80% či koľko ich bolo), tak to dieťa v tom aj vidí zmysel. Celé je to proces dlhodobej výchovy. Mám totiž problém, aby mi súdružka O.P. (veď viete kto) formovala dieťa. To sa už radšej skutočne odsťahujem.

 

 

Celá tá diskusia okolo referenda je debilná. Na jednej strane fanatici z AZR a na druhej fanatici z Dúhového Spektra. Ani jeden nemá pravdu. Pravda asi je, že by sme mali byť tolerantní a mať rešpekt voči všetkým ľuďom. Mne je úplne jedno, či je niekto 4% alebo evanjelik, či moslim. Pokiaľ ma nenúti, aby som konal proti svojim morálnym zásadám, rešpektujem ho ako človeka.

 

Kto som, aby som posudzoval iných. (© by Ferko the pope) .

 

 

Nabudúce: Odluka cirkvi od štátu, alebo prispejte, prosím, na chod kostola.