Hovorí vám niečo firma SERCO? Nie? No vidíte. A pritom je to jedna z najväčších svetových korporácií.

 

Serco pôsobí v oblasti služieb verejnosti, čo znamená, že zabezpečuje na komerčnej báze pre štáty služby, o ktoré sa nevie efektívne postarať štát sám (pravdepodobne najmä pre to, ako sa v štátnych službách odjakživa kradlo). Serco na rôznych miestach sveta obhospodaruje 17 500 kilometrov ciest, poskytuje softvér a počítačovú bezpečnosť pre všetkých 66 britských bezpečnostných agentúr a manažuje 429 940 kilometrov štvorcových vzdušného priestoru. (Serco je najväčším operátorom letiskových riadiacich veží – len v USA ich majú 54 a manažujú napríklad aj bagdadské letisko.) Firma denne prepraví na svojej železnici Docklands Ligh Railway 275 000 ľudí a zamestnáva napríklad aj 5000 vlastných vedcov.

 

Spoločnosť Serco má 70 000 zamestnancov a objednávky na jej služby, ktoré sa chystá realizovať v najbližších mesiacoch, sú v hodnote 16.3 miliardy libier.

 

Spoločnosť vznikla v roku 1929 a roku 1960 získala zákazku na varovný balistický systém vo Veľkej Británii. Následne získala zákazky na technickú podporu britského letectva a odvtedy išla už len hore. Od roku 1994 dodnes zaznamenala rast až neuveriteľných 1200 (!) percent.

 

A mimochodom, Serco má kontrakt napríklad aj na udávanie Greenwichského štandardného času... a čudoval by som sa, ak by sa do pár rokov nerozhodli skúsiť prevziať armádnu kontrolu nad svetom.

 

Chcete vedieť o Serco viac? Pozrite si ich webstránku www.serco.com, alebo toto infovideo (v angličtine):