Dočítal som sa, že máme len samé ženské témy a nič poriadne mužské, článok, z ktorého priam strieka pot a smrad. Tak si dnes dáme hokejovú tému, a to priamo takú, že diskusné hovnádo sa môže začať.

Dám svoj pohľad na skončenú sezónu papagájov. Áno, sú to papagáje, lebo ten znak je tak otrasný orol, že z toho môže byť len a len papagáj. Pritom tento názor je už roky známy, ale náprava sa nechystá.

Žiaľ ani túto sezónu sa Slovanu nepodarilo postúpiť do play off KHL. Prečo?

 

Chytači

Po minuloročnom úspešnom experimente s dvomi Kanaďanmi sme sa tento rok presvedčili, že nie každý Kanaďan je boh a nie vždy sa mu darí. Barry sa stal miláčikom už minulý rok, mal neskutočné zákroky a celkovo vychytal zopár stratených zápasov. Ťažko ho hodnotiť tento rok a ja sa o to ani nechcem pokúšať. Osobne nie som z neho taký nadšený ako ostatní.

Justin sa snažil, ale chýbala tomu nejaká tá čerešnička, niečo, čím by si priklonil šťastie na svoju stranu. Podľa čísiel dokonca jeho sezóna dopadla dosť zle.

V každom prípade verím, že príde zmena. Keď si človek spočíta, že v čehúnskej lige máme dvoch super brankárov. Áno, dvoch, ja beriem Patrika za slovanistu, keďže jeho tatko tu bol legendou. Vo Zvolene sa predvádza Samo a vo Fínsku zase Denis. Tak prečo ani jeden nie je doma v Bratislave a chytávajú v kvalitatívne horších ligách? Hociktorí z tých chalanov by zastal pozíciu 1B. Kvalitné mužstvo dnes už nemôže mať jedného špičkového brankára a jedného náhradníka. Treba mať dvoch vyrovnaných a práve tým mladším by mohol byť jeden z "našich". Sezóna má 60 zápasov a ak z toho odchytá Patrik či Samo len 20-25, tak je to skvelý základ do budúcnosti. A na tú budúcnosť treba myslieť, preto k ním treba niekoho na pozíciu 1A. Barry to žiaľ byť nemôže. Skúsenejší Švéd či Čech? Ja osobne verím, že Islanders vykúpia Jara spod zmluvy, tým pádom dostane dosť veľký cash na to, aby sa on ako Bratislavčan presťahoval domov. Má tu rodinu a máme ho tu radi. Kto ho nepozná, tak ho môže pokladať za čudáka. Aby bol Jaro hokejový boh, potrebuje len jednu jedinú vec. Garanciu, že je gólman číslo jeden. A to mu Slovan vie dať na začiatok.

 

Brániči

Uff, toto bude ťažké, ako to napísať, aby sa hneď všetci neposrali? No poďme postupne. Číslami o produktivite a plus-mínus štatistikou tu nebudem nikoho zaťažovať. Pohľadajte si sami, ja to dám dnes z celkového pohľadu hry.

Andrejko Kapitán prišiel ako veľká posila a ja som od augusta stále opakoval jednu vetu. Viem, že som s tým otravný, ale kua prečo sme ho nevymenili hneď v septembri do Sparty za Čajkovského? Normálne, že vtedy by ho Pražáci brali, až by si prsty oblízali a my by sme mali ďalšieho Bratislavčana v teame. Verím, že aj on pochopil, že KHL nie je liga pre jeho rýchlosť a obratnosť. V takej Kométe môže hviezdiť ešte pár rokov, ale prosím už viac nie v Slovane.

Ivanko, čo s tebou? Ja si pamätám, ako sa sťažoval v telke, že síce trénuje v Dyname, ale Pokovič ho nedáva hrávať. No a prečo asi? Takže čo vidím ja? Nevie vybojovať ani jeden súboj pri mantineli. Nevie vyhodiť puk z pásma a nevie naopak udržať puk v útočnom pásme. Najhoršie však je, že občas má black out a dostaneme gól. Príklad za všetky, repre zápas a premiéra Denisa v bráne. Vyhrávame, pár minút do konca a bach. Vďaka Ivanovi nemá Denis shoutout. Na ďalšiu sezónu má zmluvu, ale verím v zázrak a teda, že Plastika bude jeho domovom.

Btw Plastino. Nemyslel som si, ale dobre zahral. Síce na Cama ani zďaleka nemal, ale zase nebál som sa, keď mal puk na hokejke. Netuším, ako je na tom platovo, no pokiaľ môžeme, nechajme si ho.

Miša beriem ako odchovanca, lebo predsa len od mladšieho dorastu je už dlhá doba. Bál som sa, ako na tom bude po zranení, či tam nebude nadváha a pomalosť. Bol to však opak a zahral parádne. Hlavne, že je on kapitánom, predsa len mám pocit, že aj chalani ho viac berú. Určite keď sa nezraní, by mal ísť na majstrovstvá.

Marek prišiel ako veľká voda. Ľudia mu tlieskali na predstavovačke a aj po prvom zápase. Miloš ho potom trochu stiahol, a hoci občas Marek uletel, zahral si svoje. Jeho budúcnosť by mala byť práve v KHL a tak by Slovan mal zostať jeho domovom na pár rokov.

Tomáša mám rád, je to poctivec a dríč, ide aj cez bolesť a napriek veku by som chcel, aby potiahol ešte jednu sezónu. Spojil by som ho práve s Marekom, ktorý vládze veľa ukorčuľovať a Tomáš by tomu dával pokoj a rozvahu.

Český Tomáš mal byť asi najväčšou hviezdou obrany a občas aj bol. No občas bol priemerný. Na druhej strane si nepamätám, že by mal vyslovene nejaký tragicky výkon. Je taký, ehm, Injury prone, ale myslím si, že skôr pôjde od nás preč. Nejaký bohatý sibírsky klub si ho kúpi, a on si tie peniaze zaslúži. Ale radšej by som samozrejme bol, keby zostal.

Matej je ten, ktorého zmienim ako prvého z mladých. Prečo ho Ernest nezobral na dvadsiatky? To mi vážne chce povedať, že mladý Chvojka či mladý Alica (Grman a Hain pre nie tak informovaných) sú lepší ako Matej? Keď nastúpil, tak zahral presne toľko, čo od mlaďasa očakávame.

Chlapci Patrikovci, ako vás rozlíšiť? No začnem tým starším. Patrik L. je asi ten, na koho Miloš nakladá viac, ako on dokáže zniesť. Chcelo by to lepšie poznať jeho hru z tréningov, ale zatiaľ mám pocit, že ten zápasový stres ho ničí. Potreboval by sa v pokoji niekde vyhrať, kde mu budú dôverovať a vyrastie z neho fakt skvelý obranca. Má silu, má prehľad a vie to prečítať. Len často také zajebe, že nechápeš, ale to má vždy zo stresu. Sezóna nemastná-neslaná, mal by ísť preč od Miloša.

Patrik B. je veľmi príjemné prekvapenie pre mňa osobne. Nerozumiem tomu, ale normálne si ho nepamätám z juniorských čias. No chalan sa ukázal tento rok ako objav. Vypracovať silu a anticipáciu a máme obrancu na pár rokov. Veď sa úspešne pokúšal tvoriť a to je na mlaďasa čo povedať.

Keď sme pri rozohrávke, tak dajme Mislava. Prirovnávajú ho k Višňoví, ale to nie je správne. Nech si len Mislav zahrá rok v našej sranda lige, lebo to potrebuje. On vidí a vie, čo má urobiť, ale ešte stále tam má tu polsekundu, kým tak urobí. Akonáhle zvládne timing, tak máme v Slovane pokračovateľa tradície menších korčuľujúcich konštruktívnych obrancov.

Ostatné osoby z obrany nehodnotím. Ale dám radšej, ako by som si vedel obranu Slovana predstaviť v ďalšej sezóne:

 

Kundratek - Sersen

Ďaloga - Starosta

Gernát - Plastino

zahraničný kvalitný veľký bek - Trška

Báčik, Pokorný, Rosandič

 

Keďže článok nemá byť dlhý, na útočníkov mi nezostáva priestor. Dám ich nabudúce do dvojky a dnes sa vo zvyšku povenujem trénerskému a funkcionárskemu staffu.

 

Miloš prišiel ako veľká trénerská hviezda. Raz som čítal, ale fakt si nepamätám, kto to povedal, myslím, že Mourinho, ale mohol to byť aj Pukalovič, že tak ako hráči aj trenéri majú svoju formu. Raz im ide karta a mužstvo šliape a inokedy by nepostúpili do play off, ani keby koučovali Chicago Black Hawks. A žiaľ u Miloša mám pocit, že vlna je dnes vo spodnej časti. Neviem, čo viac môže mužstvu dať. Presilovky moc nešli, ale kondička bola taká normálna. Hádky s rozhodcami sa zmiernili, ale čo bola tá pridaná hodnota? Horšie však je, že náhrada mi nenapadá. Pokovič asi nepríde do Slovana, Ozimák ešte potrebuje rok na poste hlavného, Oremus nemá skúsenosti z ligy. Takže Miloš by mal cez leto poriadne oddychovať, má ešte 5 mesiacov, kým začne s teamom, nech naberie energiu a načerpá nápady. Napríklad nejaký workshop v NHL na týždeň by bol super.

Zmena na asistentských postoch tiež nie je potrebná. Sú zohratí s Milošom a môže to byť len lepšie.

 

Kde však zemetrasenie musí nastať, je manažérske poschodie. Oldo ako športový riaditeľ mal byť preč už dávno, resp. nemal sa tu ani nikdy ukázať. Nebudeme sa teraz špárať v tých podvodoch a odsúdeniach za Vsetín. Ale pozerajúc sa len a len na športové hľadisko hráčskeho kádra, za ktorý je zodpovedný. On bol vždy tak nejaký sústredený na hráčov, čo už boli hore, a potom sa nám tu objavili v tejto sezóne hráči ako Válsky, Kubalík, Kopecký, Novák a nezabudnuteľný Surový. Tomáša spomínam preto, že vymeniť Ziga (center budúcnosti) za 8 zápasov Surového je ťah hodný Bélu Bugára, aka kategória "Naseriem si do vlastného hniezda". Hociktorý štamgast od piva by to zmenežoval rovnako. Dám príklad aby bolo jasné, kto je to športový manažér. Teda nájdete hráča, čo je dole, ale vy v ňom vidíte niečo viac, dáte mu šancu, podmienky a on boduje. Sparta je super príklad, vždy nájdu hráčov, ktorých vychovajú a predajú do KHL (Ďaloga, Čajkovský, Polášek či Gernát). Koho sme my v Slovane objavili a umožnili mu rast a posun? Zatiaľ vidím len Tičara, ale aj ten bol už preverený reprezentant. Skôr mám pocit, že k nám vždy prídu akože veľké hviezdy a odchádzajú ako obyčajní hráči. Za tých 5 rokov sme nemali ani jedného hráča, z ktorého by sa z nuly stala hviezda. Oldo nikoho proste nenašiel.

No a na záver Maroš. Mám k tomu ešte niečo povedať? Kto nečítal jeho reakciu na Citróna?

Ak má byť on tá osoba, ktorá zháňa peniaze pre klub, čudujem sa, kde zoberú tie milióny doteraz. Jeho povesť a spôsoby sú známe. Vážne si ani len na milisekundu nedokážem predstaviť, ako on príde do nejakej finančnej korporácie a presviedča ich o výhodnosti sponzoringu. Aké čísla im odprezentuje? Pokiaľ má Slovan fungovať v KHL, pokiaľ má mať serióznych obchodných partnerov, vzťahy postavené na dôvere ale aj emócii, musí mať na svojom čele niekoho, kto perfektne hovorí po rusky aj po anglicky. Kto pozná základy korporátneho biznisu, ale aj obchodné daňové tipy. Niekoho, kto si vybuduje kontakty aj mimo golfu. Prečo vlastne Penta či Arca, ktoré majú veľké skyboxy, nesponzorujú Slovan? Biznis z úrovne, že volal Široký a máte mi dať milión, je použiteľný akurát tak na Sibíri.

 

Ozaj, a ja chcem byť obchodným manažérom HC Slovan Bratislava. A tento článok je môj motivačný list.