Dnes je tu čas na zhodnotenie tej atraktívnejšej časti hokejového Slovana z Bubliny. Pozrieme sa na jednotlivých napádajúcich.

A začneme kráľom. Jonathan je neskutočný človek. Nemyslím tým hráč, ale vážne človek. Niekoľkokrát som ho stretol a nikdy som nemal pocit, že by ho fans obťažovali. Najviac ma dostal, keď som ho poprosil o fotku s mojím malým synom. A on si k nemu čupol, aby mali hlavy v jednej výške a ukázal nám, že nie je niečo viac. Po hokejovej stránke som rád, že tu bol. Dávam mu 10 drevených hokejok z desiatych. Najlepší príklad jeho prínosu je gól z prvej polovice sezóny. Hrali niekde v Rusku a domáci vyrovnali pár minút do konca. Mali jednoznačne navrch a už sa videli, ako nás v predĺžení zvalcujú. Jonathan si zobral puk a zaviezol ho do pásma, ubránil si ho a posunul na Jeffa, ktorý pár sekúnd pred koncom dal víťazný gól. Boli to neskutočne emócie, ktoré dokázal vyvolať tento pán Hráč.

Jeff, jeho parťák, sa stal najproduktívnejším hráčikom, a teda by mal byť ocenený. Rešpekt odo mňa má, ale predsa z neho mám pocit, že do toho nedal celých 100%. Body nie sú všetko a asi si žiada spoznať ho lepšie, vidieť ho na tréningoch a potom si urobiť názor, či tam je všetko, čo tam má byť. Btw som sa teraz dočítal, že práve Jeff bol súčasťou trejdu, keď menili Handzuša s Nagym za Tkatchuka, čím rozbili Slovak Line.

Miško, považujú ho za mladíka, hoci už má vek na to, aby prevzal zodpovednosť. Čo mňa irituje, sú jeho korčuliarske nedostatky, špeciálne, keď si spomeniem, aký korčuliar bol jeho otec, a hlavne keď vidím strýka Jardu aj dnes v Sparte. Zastal si svoje ako náhrada v prvej lajne, no jeho budúcnosť vidím v trojke-štvorke, energising line. On nemá v sebe tú hokejovosť, aby mohol pravidelne bodovať, a teda byť partnerom v prvom útoku.

Radek mal neuveriteľnú smolu na zranenia v tejto sezóne, a tak dokopy nič neodohral s Jonathanom a Jeffom. No z toho mála ukázal, že ho jednoznačne chceme ďalšiu sezónu v Slovane. Pôsobí ako neskutočný team leader a burcujúci element, možno práve tá iskrička, ktorá by zapálila Jeffa. A plus mne osobne zaimponovalo, keď som sa dočítal, že cestoval s mužstvom na trip do Ruska počas rekonvalescencie. Iného takého nepoznám.

Marek, Marek, si myslíš, že keď sa voláš ako môj syn, budem k tebe zhovievavejší? Nemôžem, jednoducho ťa nevidím ako centra prvej druhej lajny. Máš už vek, kedy by si mal byť vyhratý, ale stále sa tam opakujú začiatočnícke chyby. Vážne by má zaujímalo, akú si mal myšlienku v okamihu, keď sa ti stalo to zranenie? Striedali ste, nemal si veľkú rýchlosť a bol si za modrou? Čo si chcel urobiť? Za nastrelenie by ti nikto hlavu neodtrhol, kým takto ti Rusák odtrhol koleno.

Venco je chlapík, ktorému by pomohla zmena. On mal nastúpiť namiesto Miša Vondrku, ale zastal na polceste. Určite bez tých faulov v útočnom pásme by to bolo oveľa lepšie, takto udeľujem štyri sandále s ponožkami zo šiestich. Má všetko, čo treba a možno mu treba len poriadneho centra. V každom prípade za ten icetime, čo dostáva, by mal mať dvojnásobok bodov. On je príklad toho, čo Kanaďania volajú All Tools, No Toolbox.

Žiga bez parťáka to mal ťažšie a žiaľ sa to aj ukázalo. Môj dojem na začiatku sezóny z neho bol, akoby bol nedostatočne fyzicky pripravený. Ku koncu sezóny to už išlo fajn a na nájazdy stále macher. Akoby nedôveroval spočiatku svojim spoluhráčom, neskoro ich nachádzal prihrávkami. Posledné dva mesiace to bol starý dobrý Žiga.

Vedeli ste o tom, že najlepšia gymnastka v histórii má za manžela hráča Slovana? Igor má doma takú hviezdu a mne splnil želanie mať v teame poriadneho Rusa. Ako človek, ktorý fandil Pankovovi s Iljinom, našiel som v Igorovi náhradu. Ten záver mal parádne silný a každého z nás presvedčil, že ďalšiu sezónu ho chceme vidieť na našom drese. Zaslúži si priestor v druhom útoku.

Kyle neprišiel ako hviezda a odchádza ako hviezda. Neverím však, že ďalšiu sezónu bude hrať u nás, každý, kto sa len trochu rozumie hokeju, videl, čo tento chlapík znamená pre team. Či ho dáš na RW jednotky, LW trojky alebo C štvorky, všade si svoje zastane a hlavne bez chýb. Môj tip je moskovské Dynamo, tam zapadne neskutočne. Dúfam však, že jeho pôsobenie zanechalo v našich mladých nejaké to ponaučenie, ako sa pripravovať a ako hrať každý večer na sto percent.

Patrik má rodinné zázemie, ktoré mu umožnilo aj s minimom talent, ale s veľkou pracovitosťou dostať sa na slušnú úroveň. Snažím sa nemiešať sem emócie, lebo by to nebolo objektívne hodnotenie. Pravdou však je, že jeho body a hlavne veľa odkorčuľovaných oslaboviek sú pre mužstvo prínosom. Síce viac mínusiek, ako je zdravé, to si myslím je tiež ovplyvnené častou rotáciou spoluhráčov, nie dostatočnej kvality. Teraz vo ZV prevyšuje ostatných o level.

Pavol, spišská veža, mal pomalý rozbeh a celkovo by som povedal, že oproti minulej sezóne je to z jeho strany ústup. Hlavný problém vidím v premieňaní šancí, keďže sa dokáže dostať až do šance, len to zakončenie hapruje. Od neho sa nedá čakať viac prihrávok ako gólov, takže ďalšiu sezónu mu prajem lepšiu mušku, a potom má na dvadsaťgólovú sezónu. Hlava robí hokej a góly jeho hlavu naštartujú tým správnym spôsobom.

No a o hlave by mohol rozprávať Andrej. Do vlaku naskakoval po zranení z repre. Chcel byť hneď tam, kde minulú sezónu končil. Lenže ono to nešlo. Do toho druhé zranenie a opäť naháňať pohybujúci sa vlak. Dal by som to za vinu manažmentu, že s ním nepracovali, ako sa žiada. Najlepšie to opísal Peťo Budaj pri svojom návrate: musíš sa sústrediť na jednoduché malé kroky. Prihrať do jazdy. Zachytiť prihrávku. Vystreliť na bránu. A až potom pridávať zložitejšie veci, ako nájazd do dvoch, prestrikovať sa cez obranu a trafiť vinkel. Lebo ak ti to dvakrát nevyjde, hlava sa pokazí a návrat trvá veľmi dlho. Žiaľ, stalo sa, ale všetci vieme, čo dokáže a bude lepšie.

Poďme na Bystričanov, najskôr ten mladší Tomáš. Niečo podobné ako u Lušňáka, musím byť trošku objektívnejší, ako to cítim, tentoraz však v opačnom garde. Priznávam, že mám pre neho menej kritické oko, no myslím si, že chalanisko má potenciál a môže nám z neho vyrásť veľmi dobrý spoľahlivý center pre repre. Je vlastne kombináciou vysokého silného Marcinka a technicky spoľahlivého Cingela. Neviem ako znie jeho zmluva na ďalšiu sezónu, no tých 30 odohraných zápasov ukázalo, že Slovan môže byť pokojne jeho domovom.

Starší Tomáš sa ukázal na pár zápasov, tak ho Barani požičali na vianočné sviatky. Ďakujem za tých osem odohraných stretov a verím, že to bola jeho rozlúčka. Tá liga je už trošku moc na jeho ochotu každý zápas sa obetovať. Kým vládze, tak je super.

Bratia Česi nám poslali tohto roku až troch nováčikov. Jakub prišiel ako hviezda a najlepší strelec ich sranda ligy. Nemám mu čo vytknúť, on korčuľoval ako drak, on bojoval ako Bartovič. Ale holt, keď to nejde, tak to nejde. Pokiaľ prídeš s nálepkou strelca a nedávaš góly, nečuduješ sa, že sa musíš zbaliť počas sezóny. Mohol si potom odpustiť to retrospektívne negatívne hodnotenie, príležitostí od Miloša dostal viac, ako bolo treba. Zlyhal len on sám, nikto iný.

Mlaďas Lukáš vždy za tých pár minút príležitosti ukázal viac ako naši slovenskí mladíci. Je hokejový a treba mu len čas na vyhratie sa. Mňa na ňom upútala schopnosť prečítať hru, a tým pádom často získaval puky v útočnom pásme pri napádaní. Povedal by som, že jeho prejav stresu sa ku koncu sezóny značne znížil, čo znamená jeho etablovanie na nároky ligy a mužstva.

Dominik v rozhovoroch tvrdí, že jeho starší brat Tomáš je jeho vzorom a ukázal mu cestu. Tak ako je kurňa možné, že Dominik je opäť najlepší strelec českej ligy a jeho starší brat by sa neuplatnil ani v našej sranda lige. Toto bol veľmi zlý kauf od športového menežerisa, nemal sa tu chalan vôbec ukázať, určite mu to totiž neprospelo.

Keď prišiel minulý rok z juniorky Juraj do mužstva, priniesol korčuľovanie, energiu a dravosť. Túto sezónu akoby si povedal, že už nie je mladý. Ako sophomore chcel byť hokejovejší, čo určite nie je na škodu. Je vysoký a silný, a pre mňa ten najlepší príklad, prečo Slovan potrebuje team v našej sranda lige. Aby sa mali naši mlaďasi s potenciálom kde vyhrať. Takto nám túto sezónu nič nedal.

Mladý Samo robí stále tú istú chybu, fauluje pri mantineli. Ale vlastne to je jedno, naši mladíci sa objavili tento rok v takých počtoch, a naopak v minimálnych minutážach, že to už nebudem viac rozpisovať. Stačí, keď poviem, že budúcnosť nášho hokeja a náhradu za Skalického či Dana tam nevidím.

Som lenivý skontrolovať, či som nezabudol na niektorého z našich útočníkov. Ak áno, tak sorry.

 

Takže ako to zložiť na budúcu sezónu?

Potrebujeme dvoch konštruktívnych centrov, jedným by mohol zostať Taffe. Druhého treba nájsť, ja by som skúsil pritiahnuť Cingela. Tým pádom ďalší dvaja centri zostanú Viedo a Zigo. Pre prípad núdze uhra centra Nedorost a Šťastný. Takto by sme mohli mať štyri vyrovnané útoky.

Strelci sú problém a neviem kde inde ich zobrať ako za morom. Kučkin z Newcastle mal dobré okamihy, ale v PO vybuchol, no do prípravy by mohol ísť.

Pridáme k ním Smoleňáka, Jegliča, Chipchuru a Musatova, no a máme rozumné jadro. Na doplnenie by sme sa mohli pozrieť po našich slovenských krídlach. Tí, ktorí korčuľujú v Čechách, sú prevažne fyzicky nedostatoční. Produktívni, ale nie zdatní pre ruský hokej.

V našej lige mi napadne len Matej Paulovič. Tie hračičky ako Koyš, Mráz, Sukeľ či Krištof by nemali šancu pri sovietskych mužíkoch. Naopak zase tie vyššie váhy ako Macík, Bartánus či Hrnka by nestíhali tej korčuliarskej obratnosti Rusákov, Kanaďanov a Fínov. Napadne mi Marek Tvrdoň, dal by som mu ešte raz šancu, po dobrej letnej príprave. Rovnako tak na zváženie je šanca Andrejovi Kudrnovi.

Čerešnička chýba? Koho by ste chceli? Ja mám svoj tip. No keď som si pozrel dnes jeho Instagram a zostal mierne sklamaný, verím, že sa dá dohromady a my, fanúšikovia nielen Slovana ale celého Slovenska, uvidíme korčuľovať v drese s papagájom na hrudi aj Martina Rewaya. Po vynechanej sezóne nemôže ísť za more. Ale myslím si, že postupným zapracovaním a citlivým prístupom by od Vianoc bol Martin hviezdou celej ligy.