Viete, aké je slovo roka 2015 podľa Univerzity v Oxforde? Emoji. A to bola konkurencia veľká – lumbersexuál, ad blocker, brexit alebo dark web. Univerzita. V Oxforde... Nevadí, rok predtým vyhralo slovo selfie a zvykli sme si. Už len teraz vymyslieť zmysluplnú vetu, v ktorej bude slovo emoji. Alebo ešte lepšie – na tých zaprdených čajososov z Oxfordu sa vyserieme a vyhlásime si vlastné slovo roka. Tu sú kandidáti:

 

Slniečkár

 

Použitie vo vete: „Ti vijebaný slniečkár!“

Nikto nevie, kto ho vymyslel, prečo a čo má spoločné s tou hviezdou, okolo ktorej sa krúti naša planéta, no stretávame sa s ním na internetoch častejšie, než v Nákupných maniačkách so slovom „aufit“. Kto konkrétne je slniečkár s istotou nevieme, no môžeme odvodiť, že je to každý, kto by utečencov / buzerantov / moslimov / ateistov / židov / liberálov / konzervatívcov / humanistov / intelektuálov sfleku neutopil / nerozštvrtil / nezapálil / neodstrelil pri múre / neodstrelil od chrbta / nerozleptal v kyseline / nesplynoval / neumlátil lopatou na sneh, atď. Opakom slniečkárov by teda mohli byť mesiačkári, aj vzhľadom na ich permanentné nasratie, pripomínajúce ženské nálady počas menzesu.

 

Bratislavská kaviareň

 

Použitie vo vete: „Takéto niečo mohla vymyslieť iba bratislavská kaviareň!“

Tento pojem neoznačuje konkrétne miesto, ale skôr demografickú príslušnosť. Dostať sa do spoločnosti bratislavskej kaviarne je veľmi ľahké. Stačí, aby ste žili v meste, ktoré má aspoň 50 tisíc obyvateľov, vaše vzdelanie je vyššie, než SOU drevárske s maturitou a máte inú, ako manuálnu prácu. Účasťou v bratislavskej kaviarni zároveň automaticky získavate status slniečkára, a to sa oplatí. Antonymum bratislavskej kaviarni stále nebolo vybraté, takže tu sú možné návrhy:

kysucká krčma

gemerská večierka

terchovský salaš

šamorínske kúpalisko

nitriansky bar

dunajskostredská posilka

myjavský nevestinec

senecká diskotéka

štúrovská čárda

žilinský štadión

bardejovská samoobslužná jedáleň

zvolenské železiarstvo

čadčianska strelnica

 

 

Názor

 

Použitie vo vete: „Je to len môj názor, ty môžeš mať iný.“

Odpoveď: „Piči, aké veľkorysé!“

Kedysi sa názorom vyjadrovalo nejaké stanovisko, dnes je názor prostriedok, ako z orálneho otvoru alebo periférneho zariadenia domáceho počítača vypustiť do sveta akúkoľvek jojotinu a pojem názor sa stal synonymom toho, čomu sme kedysi hovoril „fakt“. Starí Feničania síce hovorili „Byť kokot nie je názor, je to privilégium“,  no pravdou tiež je, že veta „je to môj názor“ je vysvetlením, ospravedlnením vašej imbecility a zároveň oznámením, že v tejto veci vám vôbec nemá význam oponovať, preto ňou nikdy nič nepokazíte.

 

Pravda

 

Použitie vo vete: „Možno to nepísal Lasica, ale je to pravda.“

Kedysi sa tento termín používal na označenie informácie, ktorá odrážala realitu. V modernej dobe sa pravda používa ako synonymum slova „názor“, a síce pravda je to vtedy, keď je to v súlade s moji názorom. Jednoduché, ne?

 

Zapredanec

 

Použitie vo vete: „Kiska je zapredanec!“

Vo všeobecnosti zapredanec je každý, kto má iný názor. To jednak znamená, že nemá pravdu a dvojak, že že si ho určite nemohol vytvoriť len tak sám od seba, ale naopak – budú za tým nejaké zákulisné mocenské záujmy, podporené krvou vojnových obetí nasiaknutými banksterskými petrošekelmi. Veci sa síce dajú robiť len tak just for the lulz, veď ako predstaviteľ nihilistickej a štvavej stránky s nejasným cieľom o tom niečo viem, ale vysvetľovať to gemerskej večierke je stále komplikovanejšie, takže sral pes.

 

Systém

Použitie vo vete: „Už je načase zatočiť s týmto systémom.“

Nikto nevie, čo to presne je, ale všetci vedia, že to je zlé. Systém pritom môže za všetko – za zlé počasie, za to, že málo zarábate, alebo ešte horšie – za to, že ostatní zarábajú viac, za to, že neviete po slovensky (lebo veď na internetoch písali, že slovenčina je najťažšia reč na svete)  aj za to, že vám mačka zožrala polku listu z dracény a vygrcala sa na koberec, aj keď mohla na dlažbu o tri centimetre vedľa. Je výhodné utešovať sa, že za všetko zlé môže systém a raz určite niekto príde a systém zruší, no položme si otázku, čo príde, keď nebude systém? Odpoveď: iný systém. Môže existovať aj stav, že nebude žiadny systém? Odpoveď: Určite áno, ale iba za predpokladu, že populácia zemegule bude nie viac ako jeden človek.

Bonus:

Trestné oznámenie

 

Použitie vo vete „Podám na vás trestné oznámenie za poškodzovanie môjho mena.“

Keď sa vám tento rok ešte nevyhrážali trestným oznámením alebo aspoň súdmi (čo je pre väčšinu ľudí to isté), akoby ste ani neboli. Keď sme boli malí šušni a niekto nám povedal niečo bakané, utekali sme k mamine, u ktorej sme sa vyplakali a ona nám potom urobila čokoládový puding s kompótovanou čerešňou na vrchu. Byť dospelý je v tomto strašne nefér. Keď prídete teraz za mamou s tým, že si z vás na internetoch robia pikaču, tak vám akurát povie, že to môže ľahko napraviť, keď zmení heslo na wifine. Ale keď spomeniete inštitút trestného oznámenia, tak si všetci naložia do gatí. Ibaže by nie, lebo si všetci ešte dobre pamätajú slovné spojenie, ktoré sa stalo hitom rokov minulých, a síce „procesná chyba“.  

 

No a záverom si precvičíme kompletnú slovnú zásobu:

 

Takýto názor môže mať iba nejaký pomýlený slniečkár z bratislavskej kaviarne neschopný vidieť pravdu lebediaci si v tomto systéme vytvorenom západnými zapredancami. A môžeš na mňa aj podať trestné oznámenie!