Ak bývate v Bratislave, možno ste si aj vy všimli príjemné pravidelné dunenie pripomínajúce tlkot srdca napojeného na veľmi výkonný subwoofer, sprevádzané oranžovým blikaním polovice nočnej oblohy. Tak aby ste vedeli, neprišli Rusi, ani na Ružinov nedrbol roj obrích perseidov, ani Mafia Corner nemá koncert, to len Slovnaft zase zabieha novú etylénovú jednotku. A to je úplne v poriadku, lebo náš zodpovedný sused™ tvrdí, že: „Cieľom rafinérie Slovnaft je čo najmenej zasahovať do kvality života obyvateľov v okolí a poskytovať im pravdivé informácie o svojej činnosti.“ No ale niečo iné je zasadiť štyri jedličky na lúku v Novom Smokovci a niečo iné zase nesprávať sa jak arogatný sfetovaný z reťaze odtrhnutý kár (hint: to prvé je ľahšie a lepšie to vyzerá v reklame). Preto, keď sa Slovnaftu zase dodrbala etylénová jednotka (už neviem koľkýkrát tento rok), ako správny zodpovedný sused neváhal a konal:

 

- Editka, mrdol nám v etylénke kompresor.

- Jééžiš, už zase?

- No čo už. Ľudia budú asi pičovať, tak dajte na web  oznam o poruche, dobre?

- Jasné, šéfe. A dokedy?

- Čo ja viem. Napíšte do štrnásteho. Keby to bolo furt dojebané, tak to potom prepíšte na šestnásteho, šak to poznáte.

 

 

Poučenie: ak sa chystáte porušovať zákon a otravovať svoje okolie, oznam o tejto činnosti vaše konanie úplne legalizuje (poznámka: platí len v prípade veľkých medzinárodných spoločností). Ak ste však hnidopich a prečítanie takéhoto oznamu vás neuspokojí, tu je niekoľko tipov, čo môžete robiť:

 

Sťažovať sa

Napríklad na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Tí sa potom rozhýbu ku kontrolnému meraniu hluku. Čo to znamená? Podľa tohto článku si Slovnaft robí merania hluku sám a oni len skontrolujú, čo nameral. Lebo veď kto vás skontroluje lepšie ako vy sám, no ne? Predstavte si, že idete po diaľnici dvestovkou a zastavia vás fízli:

- Dobrý deň, pán vodič, viete akou rýchlosťou ste išli?

- Jasné, 110.

- Aha... určite? Lebo by som prisahal, že to bolo viac.

- Nie, pán policajt, pozrite, tu v mobile mám fotku tacháča a tam je 110.

- Aha, tak potom dobre. Šťastnú cestu.

- Dikes.

 

Vruuuummm!

 

To vôbec nevadí, že objektívne nameráte takmer dvojnásobné prekročenie prípustnej hladiny pre nočný hluk a ešte si to aj nakrútite na video. Slovnaft zvýšený hluk neeviduje, takchoďtedopiči!

 

Nechať odkaz starostovi

Alebo mu nechať zo dvesto odkazov, on sa na to potom vyserie, pretože má na starosti dôležitejšie veci, ako napríklad aký typ lavičky by bol ideálny, aby na nej nechrápali somráci alebo aký font použiť v súťaži o lístky na kúpalisko.

 

Nadávať

Uľaviť si obľúbeným citátom jedného z najväčších moderných filozofov Ladislava Meliška "Boha! Jebe bubny!“ a napísať nasratý článok na internety, to je asi tak to jediné, čo vám pomôže. Lebo ako sme si napísali vyššie, úrady sú v tejto veci potentné asi ako kvadruplegický eunuch a médiá to tiež bohvieako nezaujíma. Lebo veď to len jedna súkromná spoločnosť dlhodobo terorizuje pár desiatok tisíc ľudí hlukom, smradom a svetelným smogom. A to nie je téma, ako keď americký zubár zastrelí leva, malý uškrečaný Slovák vyhrá ďalšiu etapu Tour de France alebo v Gabčíkove hrozí, že tam budú mať v ubytovni stovku Afričanov.

 

Takže počkáme a uvidíme. Možno v Slovnafte niekoho osvieti a zainvestujú do hluk potláčajúcej technológie viac ako päť päťdesiat, tak ako to majú v rafinérke v takej blízkej a zároveň vzdialenej Viedni. Ale to asi až vtedy, keď niekto, kto si celú noc pritláča slúchadlá do uší, aby mu prestalo vibrovať v hlave, ich nevymení za také väčšie a modré a nepôjde si to Sauronovo oko pozrieť zblízka.