Šťastie v nešťastí – čo to vlastne znamená? Takáto otázka ma napadla cestou z práce. Zhodou okolností som nemal pri sebe platný cestovný doklad a približne po druhej zastávke revízori skrytí medzi bežným plebsom začali kontrolovať lístky. Za uhorský (čoskoro premenované na „maďarský“) rok sa tam neukázali a zrovna v ten deň to muselo byť takto nejak:

 

Pepo: „Hele kluci, co tak jít Dobkovi domrdat den?“

Zborová odpoveď: „Skvělý nápad Pepo“.

Pepo: „Kluci, vydržte, musím se stavit doma po fusekle a sandále.“ (Yes, that’s racist!)

 

Nestalo sa to, čo väčšina neprajníkov očakávala. Pokutu som nedostal, pretože som si ich stihol včas všimnúť a využil som svoje reflexy divokej mačky a prchol. Dá sa povedať, že smolu som automaticky znegoval šťastím a zachoval tak rovnováhu vesmíru. Revízorov som v hromadnej doprave nestretol už celé mesiace a myslím si, že toto bol jasný dôkaz toho, ako mi chcel nekonečný vesmír ukázať, ako dokáže so mnou vymrdať a nastoliť tak nekonečnú dobu nešťastia. A myslím si, že je jedna z vecí, ktoré musia byť tak, ako som napísal, pretože na internete môžete/musíte veriť všetkému.

 

Účto 101

 

Funguje to presne ako v účtovníctve, akurát je možné, že na strane Šťastie máte toho menej, ako na strane Nešťastie a taktiež je možné, že to už nikdy nedobehnete, tak ako väčšina štátnych podnikov na Slovensku. Rovnicu medzi šťastím a nešťastím môžu ovplyvniť rôzne premenné. Väčšinou to býva váš skurvený život, ktorý vám hádže polená pod nohy alebo môžete použiť instant bad luck frázy ako: „Pri mojom šťastí.“/“To sa môže stať len mne“. Nazval by som to – Privolávač nešťastia 3000. Vtedy dostanú všetky Murphyho zákony zelenú a všetko sa začne kaziť. Aj to, čo sa nepokazí, tak sa pokazí. Ku šťastiu vraj pomáhajú rôzne predmety, ako napríklad štvorlístok alebo podkova, čiže je potrebné sa nimi poriadne ovešať. Mne by skôr pomohol škriatok prdiaci eurá alebo roh z jednorožca, tam je vraj + Luck over 9000.

 

Kto má aké šťastie

 

Záleží od celkového životného postoja, ale je pravdepodobné, že vaše vlastnosti boli presne stanovené pri narodení, ako v nejakej RPG hre, preto je možné, že na svete behajú podobné classy:

1) Lucky McLuck – osoba, ktorá má večné šťastie a drbe vám ho rovno pred oči. Všetko sa mu darí a všetko mu vychádza. Väčšinou sú to lenivé svine, ktoré nikdy nepohnú prstom a pri tom mrd – another success. Sú to tie tipy, ktorým všetko závidíte a skúšate doma na nich voodoo alebo zoslanie aspoň jednej z 10 egyptských rán, nech sa uvedomí.

2) Jób – Keď už sme pri tých biblických urban legends - Jób vraj bol chlapík s veľkým bohatstvom a rodinou, niečo ako Boris Kollár, ktorému Miro Satan povedal, že ak by nemal božiu priazeň, tak by v neho neveril. Preto sa náš funny guy tam z hora rozhodol vymrdať s Jóbom vo veľkom štýle a zničil všetky jeho pozemské statky a vyvraždil  tuším aj kus rodiny. Jób však stále veril, že všetko sa obráti v lepšie. Tento typ stále verí v zlepšenie, ale pritom je nad slnko jasné, že jeho nešťastie bude večné a ani ten hore mu nepomôže. Väčšinou sú to zamestnanci call centier.

3) Švajčiar – vždy neutrálny. Týchto osôb je najmenšie množstvo a majú sa najlepšie. Nešťastia prichádzajú aj k nim, avšak o nich nikto nevie, niekedy ani oni sami. Nikomu nezávidia a iné classy ho nenávidia skoro tak isto ako Lucky McLuckyho.

4) Irwin – osoba, ktorej nie sú extrémne zážiky ničím cudzím. Vyhľadáva nebezpečné situácie a všetkým dokazuje,  ako ľahko sa dá všetko prežiť a vysmieva sa smrti do očí. Vylezie na Mt. Everest, odtiaľ ide do Austrálie jazdiť na žralokovi a následne zomiera doma v kuchyni, keď mu padne hrniec na hlavu.

5) Darwin – mega smoliar alebo mega blbec alebo kombinácia oboch. Nemusím vysvetlovať, môžeme byť však za nich vďační, že nám každým rokom zlepšujú náladu.

 

Šťastie v nešťastí je taký debilný úkaz, že sa proti nemu nemôžete brániť. Jeho výskyt je ale zväčša minimálny a povedal by som, že nemá ťažké následky. Pokiaľ ste teda nemali autonehodu, ktorú ste prežili, ale museli vám odrezať obidve ruky. Priatelia, to je totiž skurvená smola!