Čo sa skrýva za týmito tromi písmenami? Veľa ľudí túto skratku pozná, veľa otrokov s tým pracuje, plno programátorov to neustále vyvíja, opravuje a čoraz viac vylepšuje. Účtovníci pomocou toho účtujú, fakturanti fakturujú, daniari daňujú, používatelia preklínajú používajú, veľké kryptoboľševické korporácie by bez toho neprežili. Atómové elektrárne by bez SAPu nevyrábali atómy, automobilky by nemontovali autá a museli by vyrábať niečo iné, napríklad vzducholode. Banky s pomocou SAPu vyrábajú peniaze. Viacvrstvové tímy SAP údržbárov sa to celé snažia udržať v prevádzke s čo najmenšími prestávkami. Aj dailymale.sk pochopiteľne funguje na SAPe a ak by sa kompletný zdrojový kód DM napísal na klasické A4, tak tieto papiere poukladané na seba by boli vysoké ako Šiša Pangma. SAP konzultanti, ktorí pre dailymale.sk pracujú, si fakturujú nekresťanské peniaze a potom si za ne kupujú drahé jachty, menšie ostrovy a financujú revolúcie tam, kde sa to práve hodí. Okolo SAPu sa skrátka točia strašidelné prachy.

Nemecká firma SAP začala existovať v roku 1970. Impulzom pre vznik firmy a neskôr software SAP bol sám Satan osobne. Jedného dňa, keď si Hasso Plattner poobede decentne zdriemol, zasadil do jeho modzgu semienko (rovnako ako Ekonardo DiCaprio tomu dedovi vo filme Počiatek). V tom semienku bol zapuzdrený takýto príhovor:

“Ty Hasso, počúvaj sem, vieš ty čo? Mám diabolský nápad. Založíš firmu a vyrobíš ten najobludnejší, najkomplikovanejší, najdrahší a najnenávidenejší software v celom vesmíre. Software to bude ohromný, velikánsky a bude robiť VŠETKO! Používanie bude zložité, nelogické, také, aby žiadny človek ani po 256 rokoch sústavnej práce nevedel, ako a prečo to funguje tak podivne! Bude tam veľa chýb, tie sa budú opravovať, a tak budú vznikať nové a horšie chyby! Budú nové verzie, systém sa rozdelí na 128 miliónov komponentov a tie sa budú premenovávať, spájať, vznikať, zanikať a rozdeľovať sa tak, že ani Pán Boh si v tom nebude schopný udržať prehľad! Komponent na opravu chýb bude mať chyby a rôzne verzie, a tak ho najskôr bude treba opraviť predtým, ako sa urobí oprava! Opraviť náradie na opravu! Aj chyby budú mať rôzne verzie! Počúvaj Hasso, ja vidím do budúcnosti, keby si ty vedel, v roku 1999 natočia film o nejakom Neovi, hahaha, tam bude taký program že Matrix, vieš čo ti poviem Hasso, ten Matrix, to je hovno oproti tomu, aký veľkolepý, majestátny a multiplatformový bude náš SAP! Vytvoríš preň aj vlastný programovací jazyk, z ktorého budú programátori roniť krvavé slzy a potom, keď sa objaví džava, tak to tam jebneme k tomu, pomiešame a to bude dokonalý guláš. Spravíme tomu celému jadro, to bude také srdce toho programu a to bude rôzne pre Unix, pre AIX, pre Solaris, pre Windows, pre Handroid, a to jadro bude mať rôzne verzie pre rôzne verzie operačného systému a ešte aj rôzne patch levely a buildy, to bude rozkoš! A budeme k tomu robiť “akože” dokumentáciu. Tá ale bude len ďalším žeravým klincom pod adminov necht! Pretože bude komplikovanejšia a neprehľadnejšia ako cenník slovenského Orange-u koncom roku 2016! Že nemožné? No, to sa budeš diviť! Samozrejme bude to aj diabolsky drahé a na licenciách zarobíš gigantické majetky! Jaj, až ma rohy a kopyto svrbia, tak sa teším. Môj ty Satan, skoro som zabudol, potom ešte príde éra cloud computingu, a to bude asi konečná. No ešte by si do toho mohol nejako zamontovať ženy. Hmmm. Vieš, ako to myslím, nejakú Anču… alebo radšej nech je to HANA. A tu už aj moja fantázia končí, Hasso - ďalej to budete kurviť vylepšovať vy a tvoji podriadení. Vieš, ako to je. Človek je tvor omylný, ale niečo dokonale dojebať sa dá len s pomocou počítača.”

Hasso sa strhol, pritom prevrátil na stôl šálku so studenou kávou (bez cukru), utrel si slinu, pretrel si oči, lebo všetko videl cez taký červený závoj (čierna lekárnička). Zavolal ďalších štyroch junákov, nadiktoval im Satanov odkaz a pustili sa do toho. Po nejakom čase, roku pána 1973, títo fešáci stvorili prvý komerčný produkt s názvom SAP R/98, chápete, nie? SAP R/98, lebo bol rok 1973. To preto, lebo keď spočítate 98+73 a výsledok vynásobíte 3,89473684210526, dostanete Hassovo obľúbené číslo.

SAP je dnes softvérový gigant. A software, ktorý vyrába, je ešte gigantickejší. Povedať o SAPe, že je to účtovný program, je simplifikácia ako keby ste povedali, že napríklad taký veľký hadrónový urýchľovač je ozrutný zaujímavý elektromagnet. Údržbou a prevádzkovaním SAPu sa živí veľa ľudí a firiem. Niektorých šialencov to veľmi pravdepodobne aj baví a dokážu svoje SAP znalosti primerane monetizovať. A potom sú tu aj iní SAPisti, ktorí by miesto heterogénnej migrácie a upgrade SAP EHP 7 for SAP ERP 6.0 radšej bežali barefoot maratón po lego kockách. Čo sa týka SAPovej sebareflexie, tak občas sa snaží niektoré neprívetivé aspekty zmeniť k lepšiemu, ale len Satan vie, ako to dopadne (pozor, nemýliť si s Mirom Šatanom!). Pochopiteľne, pánovi temnôt sa to až tak celkom nepozdávalo. Preto sa nasral a škodoradostne podložil kopyto šéfovi Billovi, keď kráčal dole schodmi s pohárom vína v ruke. Bill sa tak strašidelne zjebal zo schodov, len tak-tak že sa nezabil a dopadol dosť zle. Prišiel totiž o ľavé oko. SAP tak má jednookého riaditeľa. Takýto prieser samozrejme neželáme nikomu, zdá sa, že Satan to tento raz prehnal.

tuberkulóza! (ak bude záujem)

s pozdravom CX_SY_DYN_CALL_ILLEGAL_TYPE,

Otras Mozgu