Teraz vôbec nejde o to, či ste zanietený slniečkový samaritán, moderný xenofóbny rasista alebo ste celkom normálny a s pukancami v ruke sledujete internetové prestrelky medzi oboma tábormi extrémistov. V tomto sa totiž isto zhodneme úplne všetci: dnešný svet je nasračky.

Hento utečenecké hahaló na štýl „we are going to be a movie stars in Germany“, to je iba jeden z väčšieho množstva nahromadených výkričníkov. Okrem kultúrneho napätia je tu aj vojenské (Ukrajina), ekonomické (Grécko), športové (atentát na Sagana), lajfstajlové (rýmy Adama Ďuricu), či úplne nezaraditeľné, takzvané WTF napätie (Donald Trump vs. Kanye West o prezidenta hlavy Absurdistánu v roku 2020). Inými slovami, civilizácia sa rúti pekne z kopca.

Namiesto vyplakávania a konšpirovania, či za to všetko môže politika imperialistov, islam, vôľa iluminátov, necitlivé využívanie prírodných zdrojov, preľudnenie planéty, Aštar Šeran, Belohorcová, Jakubcova diskografia alebo nemoderované diskusie na DM-ku, sa poďme radšej prezieravo prichystať na možné následky, ku ktorým celý tento cirkus môže dospieť.

Ako sa hovorí, vždy je lepšie trikrát sa pripraviť zbytočne, ako raz umrieť na otravu dažďovou vodou, ktorú sme nemali čím prefiltrovať od toxínov z minulotýždňového chemického útoku na dav civilistov rozzúrených z krachu bankového systému.

V tomto článku sa pozrieme na to, čo sa vlastne stane, keď – ako sa odborne hovorí – hovno trafí ventilátor...

Čím to celé začne, to sa spätne pravdepodobne nikto nikdy nedozvie. Spôsobiť to môže akákoľvek drobnosť, pri ktorej pretečie povestný pohár. Stačí jedna nezaplatená faktúra, jeden zatajený dlh, jeden malý krach. Poznáte predsa teóriu o efekte motýlích krídel.

Prvým prejavom bude kolaps finančných trhov. Ak máte niekto burzovú platformu na online trading, mohli by ste mať vďaka tomu párhodinový náskok. Európske indexy poletia strmo dole (najviac asi nemecký DAX), ľudia spanikária a nastane hromadný sellout aktív. Počas vlny masových výpredajov bude v jednom momente obchodovanie úplne zablokované - to je prvý signál, že je čas zamknúť dvere na dva západy.

Ísť nakupovať už v tom momente nebude mať veľmi zmysel, pretože bankovú kartu vám už zrejme nikde nevezmú. Bankári, vediaci o padajúcich sračkách pár dní vopred, už budú dávno zakopaní vo svojom víkendovom domčeku niekde na horách s metrákom hovädzieho v konzerve. S tou plastovou kartičkou, s ktorou ste celý život čarovali, si budete môcť brnkať akurát tak po nose. Elektronické transakcie budú už iba trpkou pripomienkou toho, ako ľudia zleniveli.

Ak u seba držíte väčšie množstvo hotovosti, budete mať menšiu taktickú výhodu a šancu v najbližších hodinách dokúpiť veci, ktoré budete potrebovať najbližšie mesiace na prežitie. Ktoré veci to sú, k tomu sa, samozrejme, dostaneme. Ale to až nabudúce.

Krátko po bankovom kolapse vypadne prúd. Chvíľu sa nebude diať nič – je to predsa iba obyčajný výpadok, takých už bolo, povie si väčšina oviec. Príchodom prvej noci bez elektriny, sa to už všetko môže rozbehnúť. Ale nemusí. Je otázne, nakoľko budú ľudia domýšľaví a ak nie veľmi, tak ešte prvú noc ostanú doma pri sviečkach a budú dojedať šunku a iné potraviny s krátkou trvanlivosťou.

Zaručenou spúšťou na totálny chaos bude moment, v ktorom začne dochádzať palivo v záložných generátoroch. Wifina a signál celkovo, vám prestanú ísť ako prvé, to je jasné - Orange v talóne nemá veľa krízových plánov na riešenie apokalypsy a ani dosť nafty, ktorá by uživila ich servery. Najdlhšie by mali vydržať nemocnice, ktoré sú na prípady výpadku prúdu pripravené relatívne dobre. Hádam, že za pacientov na JIS-ke budú prístroje dýchať také 2-3 dni.

Väčším problémom, ako nemožnosť pripojiť sa na Facebook, bude, keď otočíte kohútik, aby ste si urobili džbán plný Sunquicku a z vodovodu pôjde iba kovové prdenie. A kurva, napadne vám ako prvé. Že mi to nenapadlo skôr, napadne vám ako druhé.

(Keď dnes prídete domov, schválne sa pozrite, koľko tekutín máte vlastne k dispozícií pre prípad, že by sa niečo prihodilo. Sixpack pilsnerov, vinotéka a fľaše domácej v pivnici vás na dlho nezachránia. Vlastne vôbec, alkohol dehydruje. To však neznamená, že nemá žiadnu cenu. Práve naopak, bude dôležitý – pálenka napríklad na dezinfekciu, s tým ostatným sa bude dať obchodovať.)

Nedostatok vody robí divy. Ľudia vybehnú do ulíc a začne to pravé peklo. Zrazu bude celkom prirodzené vytrhnúť kartón minerálok z rúk iného človeka kráčajúceho po ulici (napríklad slabého dôchodcu). Neodvracajte znechutene zrak, morálne mantinely sa rozložia veľmi rýchlo. Predstavte si situáciu, že vám doma kvília smädné malé deti a vy viete, že vo vyrabovanom Kauflande už gastrolístky akosi neberú. Prepne vám kontrolka a humanizmu dáte rýchle zbohom.  

Stačí sa pozrieť, koľko hnevu je dnes na internetoch. Pud sebazáchovy je inštinktívna záležitosť - prvý outdoor konflikt bude v takejto vyhrotenej situácií otázkou niekoľkých minút. Potom to pôjde reťazovo. Akonáhle vám bude jasné, že zúfalí spoluobčania sú vás schopní kvôli poslednej fľaške Mirindy ukradnutej z opustenej pumpy pichnúť nožom do obličky, budete sa aj vy na ostatných dívať úplne inak.

Pomáhať cudzím už nebude v móde a nielen preto, že už nebude žiadny Instagram, kam sa budú dať nahodiť feelgood fotky s podtitulom #matkatereza, prípadne #whitejesus. Keď nastanú vhodné okolnosti, ktoré si dnes z pohodlia open home box officu nevieme reálne predstaviť, tak sa človek zmení na zviera oveľa rýchlejšie, než by si jeden myslel.

Prvé dni budeme v šoku z toho náhleho informačného prázdna. Odrazu nebudeme mať prehľad o ničom a tým nemyslím prehľad o tom, na čo práve myslí našich 250 priateľov. Ak teraz niekoho potrebujeme, stačí nám dvihnúť telefón alebo mu napísať cez messenger. Nájsť svoju rodinu a priateľov v novom svete prestane byť samozrejmosť. Či vyšlete manžela po zápalky, si radšej dvakrát rozmyslíte. Ak niekoho stratíte z dohľadu, je možné, že už ho nikdy neuvidíte. 

Váš najlepší kamarát bude odrazu váš sused (áno, ten pupkatý ľavičiar páchnuci zvetraným corgoňom), s ktorým sa budete striedať pri strážení vchodovej brány a riešiť dilemu, či v noci vybieliť pivnicu plnú zaváranín tej starej papuľnatej ropuchy z tretieho poschodia, ktorú už dva týždne aj tak nikto nevidel.    

Za pár týždňov si ľudia zvyknú. Dôjde k prirodzenému výberu - tí slabší a menej adaptabilní nové pomery neprežijú. Veru tak, následky budú aj fatálne. Základná hygiena začne byť problém, bude nedostatok liekov, pitnej vody a čerstvých potravín – ľudia už nebudú jesť iba v podnikoch, ktoré verifikuje Bratilicious ako poctivé. Ľudia budú jesť čokoľvek a z toho vyplynú aj adekvátne zdravotné problémy. Počas obliehania Sarajeva obyvatelia pravidelne zomierali na hnačku.

K tomu pripočítajte únosy, ozbrojené prepady a konflikty počas výmenného obchodu. Možností, ako počas takéhoto kolapsu zahučať, bude viac než dosť.

Vytvoria sa komunity, menšie aj väčšie gangy a platiť budú úplne nové pravidlá (už spomínaný barter). Ak tvrdíte, že niečo takéto sa v 21.storočí stať nemôže, pretože predsa vláda, polícia, armáda, zákony, EÚ, OSN, mimovládky, korporácie, pomoc z vonka, Kiska, Výzva za ľudskosť a blablabla, tak ste na omyle. Stačí sa pozrieť, čo zažila pred 15 rokmi Argentína, nie veľmi bohatá, ale inak celkom normálne fungujúca krajina. Bol to stredovek.

Pôjde o to, že služby celkom prestanú existovať.  Momentálne funguje systém dôvery – veríte, že keď budete chodiť do práce, na konci mesiaca dostanete sľúbené peniaze a veríte, že ich v obchode vymeníte za veci, ktoré potrebujete k životu. Ak sa raz táto dôvera vytratí, nikto nebude mať dôvod plniť svoje pracovné poslanie. Ľudia, od ktorých by ste čakali, že by to mali vyriešiť, majú takisto svoje zadky a rodiny - a tie pôjdu zabezpečiť v prvom rade.  

Obnoviť mechanizmus tejto dôvery je problém. Je to ako reťaz na bicykli, ktorá ide ľahko dole, ale keď ju chcete nahodiť naspäť, je to sakra špinavá robota. Hovorí sa, že pri takomto kolapse treba na obnovu systému približne tri roky. Ale to iba v prípade, že zasiahne iba jednu krajinu, ktorá dostane akú-takú pomoc zvonka. Ak však padne na riť celá únia, tak bohvie.   

V pokračovaní tohto seriálu si povieme zopár užitočných rád, ako túto dobu - keď hovno ventilátor trafí priamo na stred - prežiť v zdraví a v jednom kuse.