Za dávnych čias, keď sa voda sypala a piesok sa lial, som vlastnila jeden kus svokry. Osoba to bola náramne premúdrelá, a tak mala pocit, že jej údelom je rozdávať rozumy všade, kde sa len pohne. Zjavne mala pocit, že prišla na tento svet kvôli tomu, aby vzdelávala planktón, čiže aj mňa a jej hlavná rada bola: Len sa ty dievka moja zamestnaj v štátnej správe, tam je istota. Určite nechoď robiť k súkromníkom, tí ťa len okradnú. Jej názor na súkromné podnikanie bol popretkávaný heslami „Zo ZSSR na večné časy“ a „Republice více práce, to je naše agitace“.

Tak som pár rokov v rámci udržania dobrých rodinných vzťahov pracovala v štáte ako ŠTÚR (ŠTátný ÚRadník). Pri ďalšej zmene na parlamentných stoličkách a systémom padajúceho hovna aj na stoličkách mojich nadriadených a kolegov z iných ako odporučených strán, rozhodla som sa pre zmenu.

Budem ja veru ako ten Jánošík, bohatým budem brať a chudobným dávať a založím si živnosť. Kto mal niekedy odvahu na tento štátom neuznávaný čin mi dá možno za pravdu, že založením živnosti sa stáva podvratným živlom, ba až vyvrheľom. K všeobecnej mienke „čo si sa zbláznila, ísť zo štátnej istoty do suterénu“ sa pridala aj svokra, ktorá už našťastie dobre radí inej neveste.

A tak som zistila pár vecí (a ak už ste SZČO, viete, o čom točím). Napríklad:

  1. Z banky pri otázke na možnosť úveru vás vyvedú za golier pred dvere a dôrazne  vás požiadajú, aby ste sa viac nevracali, pretože takéto podvratné živly oni nemienia podporovať. Potom si pred vami odpľujú, trikrát sa prežehnajú a pošlú vás kadeľahšie, prinajmenšom do inej banky. Keď však príde obdobie, že aj banke horí plán, pracovníci sú ochotní vám zavolať a ponúknuť „dáke tie smiešne love“. Neustále je vám však opakované, že ak by ste boli zamestnaní (úplne stačí tri mesiace), tak s úverom by nebol problém. Na moju otázku, čo je viac, či tri mesiace HPP, alebo tri roky SZČO bez mínusu, odpoveď do dnešného dňa nemám.
  2. Štátne orgány  vás nepustia pre istotu k dverám a pravidelne vás zásobujú listami s dlžnou čiastkou, pretože ste na deň nezaplatili odvody, dane, prípadne iné veci, ktoré končia v bezodnom koši. Skúste platiť neskôr odvody, stačí aj o pár dní a o pár mesiacov alebo rokov vám prídu úroky z omeškania v závratnej sume.
  3. Ochorieť ako SZČO je naozaj odvaha. Príspevok, ktorý dostanete za PN nie je smiešny, ale hádam by nestačilo vášmu dieťaťu ani na zmrzlinu. Dovolenka? To myslíte vážne? Na to nárok nemáte. Alebo teda áno, veď ste pánom samému sebe, ale keď nebudete robiť – nezarobíte.
  4. Medzitým vás vláda a parlament (to len aby ste nevyšli zo strehu) pravidelne zásobuje správami o tom, aké sociálne balíčky vymyslela a vám príde v tichosti list, kde vám oznámia, že keďže sa vám tak dobre darí, zvýšime vám odvody, aby bolo aj pre ostatných.
  5. No dobre, veď niečo robíte, takže vám niekto predsa musí aj platiť. Odberateľ vašich služieb (neplatí, ak sa volá Váhostav) vám platí tak, ako sa mu uráči. Väčšinou sa mu uráči mesiac-dva po splatnosti. A to je ešte mimoriadne seriózny odberateľ, pretože aspoň zaplatí.

 

Takže ste vo večnom boji, vám neplatia, ale vy musíte. Osobne si myslím, že väčšina SZČO na Slovensku má už v malíčku krízový manažment a úplne v pohode by zvládla vedenie aj väčších firiem. Väčšinu času totiž rozmýšľate, kde vezmete peniaze a ak ich už máte, kam ich rozdelíte a v akej priorite.

No a ešte bonus, za svoje podnikanie ručíte celý svojim majetkom. Bola by to sranda, keby to platilo pre všetkých, vrátane poslancov, sudcov, policajtov, lekárov a pokojne pokračujte ďalej až k upratovaciemu servisu.

Vaše vnímanie okolitým pospolitým ľudom môže byť dvojaké. Buď ste podvodník, ktorý nič nerobí a to nové auto si kúpil z „prania špinavých peňazí“ alebo minimálne z predaja nelegálnych látok, alebo ste len obyčajný obchoďák, poisťovák a iná „hnusná“ zberba a to je ešte horšie.

Nestačí vám hanbiť sa za živnosť? Znížte si váš spoločenský status a založte si s.r.o. Neviem prečo, ale ak je niekto spoločníkom v s.r.o., okolie ho automaticky vníma ako strašného pracháča, ktorý okráda štát a zamestnancov a celé dni uvažuje. kam pôjde na dovolenku. Netvrdím, že aj takí nie sú. Všade sa nájde zbojník. Ale to už je na iný článok.