V pondelok všetci riešime výlučne samé príjemné veci ako robota, práca a skurvená robota, tak si dajme aj jednu nepríjemnú tému. Smrť. Nie ale takú odľahčenú, srandovnú smrť ako napríklad „kakať, makať a skapať,“ ale regulérnu smrť ako na konci filmu Leaving las Vegas. Keď Nicolas Cage skapíňa na konci prepitý z chľastu a tebe až slzička vyhŕkne. Správne. Aj teraz si poplačeš, ty teploško.

 

1. Deti preč
Najväčším problémom, aký majú ľudia na smrteľnej posteli, je že zanedbávali svoju rodinu a blízkych. SME to zisťovalo po siedmich slovenských hospicoch, tak to asi bude pravda. „Celý život som sa snažil deti zabezpečiť, aby mali školy, autá, domy, ale nemal som na ne čas. Ľutujem to, lebo teraz nemajú čas ony na mňa,“ vyznal sa jeden zo zomierajúcich. Čo z toho vyplýva pre nás? Ak už máš deti, tak už nemáš deti. Žiadne, školy, žiadne autá a žiadne očkovanie. Treba investovať do niečoho, čo sa ti aj vráti. Ideálny je pes, hocijaké Audi, tretí pilier, alebo gram koksu.

Ak ešte deti nemáš, tak pre teba platí v zásade to isté, ale navyše by si mal investovať aj do dobrých frcákov.

 

2. Nezoder sa
Ak si si zobral ku srdcu rady v predchádzajúcom odstavci, tak ťa na smrteľnej posteli bude najviac srať, že si kašlal na deti. Ale to je v pohode. Kašlal by si na ne aj tak - kvôli práci. Podľa SMEčka je to zároveň druhá najväčšia výčitka zomierajúcich. To sa dá pochopiť. Po deviatich hodinách v práci ešte doma trieskaš do kompu kvôli druhej robote. Šak nech sú lóve na faktúry. Nič, zabudni. Pošli aj šichty navyše tam, kam deti (a hlavne si už kúp tie frcáky).

 

3. Keš nerieš
Zomierajúci si pred exitom radi nadávajú za to, na aké hodnoty v živote stavili. Keď už zubatá platí pred nemocnicou parkovné, veľmi rýchlo sa ľuďom prevráti rebríček hodnôt. Na prvú priečku sa zrazu dostanú veci, ktoré v živote nemali predtým žiadnu hodnotu. „Keby som sa vyliečila z rakoviny, už by som žila úplne inak. Nie všetko je sláva, krása a peniaze,“ povedala na smrteľnej posteli 42-ročná manažérka a modelka. Pri prvom pohľade na jej citát človeka napadne, že bola naivná ako bota, ale aké hodnoty máme v hlave my? Sláva fajn, krása môže byť a peniaze určitééé.

 

4. Urob to
Väčšina ľudí za svoj život nesplní ani polovicu zo svojich snov. To je ďalšia vec, ktorá štve ľudí pred smrťou a píšem to sem preto, aby to neštvalo teba. Čo si to chcel? Odcestovať do Indie? Založiť kapelu? Prestať pracovať ako mestský policajt? Choď si za tým. Ale pozor! Pri svojom hľadaní šťastia pravdepodobne narazíš na ďalšie nadržané individuá, ktoré si idú bezhlavo za svojím. Takže aby si niečo dosiahol, budeš musieť byť dosť hovädo.

Ak si ani napriek mojim skvelým radám nevieš zariadiť život tak, aby si sa zaň nemusel potom hanbiť, odporúčam ti boha. Momentálne má toto FB konto:

 

 

Zdroj: https://www.sme.sk/c/5951800/styri-veci-ktore-lutuju-zomierajuci.html