U nás je, žiaľ, zvykom variť a jesť to isté od Štedrého dňa do Troch kráľov, čo zabezpečí, že nasledujúcich dvanásť mesiacov nemá nikto na kapustu či ryby ani pomyslenie. Všeobecne uznanou pravdou tiež je, že v sviatočnom období všetci trpíme sklerotickou bulímiou a ku koncu máme pocit, že klaustrofóbia sa stáva skutočným problémom, až pokým si uvedomíme, že nie steny sa približujú k nám, ale my expandujeme k nim.

 

Spoločné stolovanie je pre nás už viac-menej raritné a preto keď sa zídeme za stolom, bez toho, aby sme si navzájom s láskou vynadali, by sa mi večer ani nerátal. Najkrajší štedrovečerný dialóg pre sezónu 2014 sa odohral medzi mojim dedkom a otcom. Dedko sa snažil s pátosom zaspomínať na mladosť a riekol: „Pamätáš si, keď si ma prišiel požiadať o ruku mojej dcéry?“. Otec bez rozvahy odvetil: „Veru hej. A ty si povedal áno. A ja ti to do smrti neodpustím!“. Ozval sa tupý úder a večera mohla začať. Spravte si teda naše sviatočné menu a možno úprimnosť preskočí aj na vás, no za následky už neručím.

 

Medovníky

 

Základnými surovinami na prípravu sú hladká múka, práškový cukor, vajcia, maslo, med, perníkové korenie a sóda bikarbóna. Všetky dôkladne preosejeme. Obzvlášť maslo – nič nie je horšie než nepreosiate maslo. Spracujeme vláčne tuhé cesto, na dotyk pripomínajúce pevné prsia priemernej kysuckej dojky a odložíme ho na pol dňa do chladničky zabalené vo fólii. Po vybratí z chladu testujeme správnosť novonadobudnutej konzistencie metódou „Hodiť o stôl a ak netečie a nelepí sa, je OK.“. Rozváľame cesto na pomúčenej rovnej ploche. Rovnomernosť dosiahneme použitím vodováhy či šublery, a vhodnú hrúbku cesta určíme osvitom proti zdroju svetla. Ak cez cesto nevidíme, je to správna hrúbka. Aby sme mali z cesta čo najmenej odrezkov na opätovné spracovanie, ostaneme verní tradičným tvarom ako sú kosoštvorec, krucifix a svastika. Upečené ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.

 

Karamelové oplátky

 

Nájdeme hrniec s hrubým dnom, ktorého patričnú hrúbku otestujeme tak, že doň po zapnutí sporáka strčíme celú hlavu. Ak vzniknú popáleniny po viac než jednej minúte, máme vhodný typ. Kydneme tam veľmi veľa kryštálového cukru a pomaly ho rozpustíme na karamel zlatej farby. Pre dosiahnutie vhodného odtieňa máme po ruke pár reťazí z birmovky na porovnanie. Do karamelu drisneme celé salko. Hmota vykypí a mindžujeme, že máme zadrbaný sporák. Miešame kým prestane kypieť. Zistíme, že máme aj digestor zospodu zakydaný, tak tam pridáme polovicu masla, lebo šak treba cholesterol držať na úrovni primeranej ročnému obdobiu. (V prípade, že máte naozaj problémy s vysokou hladinou cholesterolu, radšej nepozerajte reprízu rozprávky Soľ nad zlato. Zbytočne by vás táto lobbingová kampaň za znovuobnovenie prešovských Solivarov nasrala.) Zázrak už je odstavený z platne a plynule mindžujeme, že nás pália dlane. Objavíme chňapky a mindžujeme menej na popálené dlane, no o to viac na potiace sa čelo, lebo para stúpa, s čím sme nepočítali, a maslo sa nie a nie vpiť do karamelovej hmoty. Čas si krátime lízaním pixle od salka. Krv z porezaného jazyka priebežne vypľúvame, kde príde vhod. V závislosti na miere lenivosti drisneme do hmoty primerané množstvo buď posekaných alebo pomletých orechov. Pomleté použijeme, ak robíme pre seba a posekané, ak aj pre iných. Tajne sa tešíme, keď si kus zuba vykiepia na bonusových škrupinách. Naplníme oplátky a zaťažíme ich.

 

Kapustnica

 

Najjednoduchšia časť nášho menu, ktorá však vďaka svojej regionálnej variabilite môže byť zradná na prípravu, lebo nikdy neulahodíme každému. Preto radšej vopred zistíme, kto je na čo alergický, a to proste do hrnca nepridáme. Začneme opražením nakrájanej cibule na bravčovej masti, pridáme kyslú kapustu pokiaľ sa vojde, a skúsime ju udusiť. Neskôr nahádžeme zvyšok možných ingrediencií: sušené hríby, údené mäso, sušené slivky, klobásky a dochucovadlá, prípadne smotanu. Na tretí deň po vypití kapustnicovej vody v dôsledku poopičných stavov nastane vhodný čas na jej prerod v segedínsky guláš.

 

Sviatočný kapor

 

Identifikujeme semenisko kaprov alebo vyhľadáme parkovisko pri Kauflande. Kúpime takého, ktorý pláva samovoľne a nevytekajú mu oči. Drisneme ho do lavóra alebo vane. Zapálime sviečky a naladíme Norah Jones, nech sa uvoľní. Bublinky si spraví sám. Nenápadne sa ho pokúsime zabiť, nechceme predsa vystresované mäso jesť! Pristúpime a predčítame niečo od Hiraxa. V prípade neúspechu ostreľujeme kaprúcha kušou, kým netrafíme žiabre a nepodarí sa nám ho udusiť. Ak ani druhá metóda neprinesie želaný posmrtný stav, pošteklíme kaprúcha paralyzérom a po siedmom dni na JIS-ke rozdáme sestričkám bonboniéry a ideme domov. Doma vypražíme čerstvo rozmrazené filé.

 

Zemiakový šalát

 

Zeleninu, ktorú bežne nepovažujeme za jedlo, uvaríme. Minulý rok som iniciatívne skúsila nakrájať všetko na hviezdičky, vrátane hrachu, no nikoho to nenadchlo. Takže zbytočne nepreháňame a stavíme na osvedčené kocky. Zeleninu v mise zalejeme nálevom z pokrájanej cibule, cukru, soli octu a vody. Pre vyváženie pomeru chutí použijeme na dávkovanie ingrediencií metódu „Od oka.“. Ak zmes ani po pár dňoch nechutí ako by sme chceli, dolejeme vodu z uhoriek. Ak je šalát i napriek vynaloženej snahe gebuzina mdlej chuti, servírujeme ho so štedrou dávkou majonézy či tatárskej a zdvojíme prípitok na otupenie zmyslov.

 

Dobre, priznávam, druhá položka nie je práve z vianočného zoznamu, ale ja ich mám rada. Nuž a ďalej ma ospravedlňte, lebo podľa výskumu, vykonaného na zhliadnutých filmoch v ostatnom čase, sa práve nachádzam v čarovnom prieniku všetkých klišé podmnožín pre osudové stretnutia. A ak je aspoň 50 percent romantických filmov a telenoviel pravdivých, tak ideálny čas na stretnutie svojej životnej lásky je počas dovolenky, v daždi, vo sviatočnom období. Čiže ak uvidíte dáku drblinu blúdiť po vonku v plesových šatách s fénom v ruke, lebo predsa potrebujem dážď a sprostý sneh sa nestíha topiť, tak to budem ja.