Kedysi dávno, v časoch, keď mal Dailymale o približne 25 000 lajkerov menej, písavala som sem čo-to (najmä) o mojich zážitkoch a postrehoch z Japonska. Pamätníci (snáď) pamätajú, ostatným že teda teší ma. Keďže ako vieme, Japonci sú vo veľa veciach o dosť popredu, samozrejme majú aj vymakané triky, ako si poradiť s každoročným letným úpekom. Piť vodu a zapnúť si klímu či ventilátor je dosť logické a hovorí sa o tom na Jojkíze už pomaly častejšie, než o tragédiách, takže sa rovno zameriame na fenomény u nás pomerne neznáme alebo prinajmenšom podceňované.

 

Tí bystrejší z vás si už možno všimli, že v tieni je oveľa väčší chládok. A čo urobíme, keď musíme von a žiadny tieň nablízku nemáme? Predsa spravíme si ho. Vyzerá to trápne, chodiť s dáždniko-slnečníkom či novinami nad hlavou? Asi áno. No pomáha to? Tak tomu verte! Odskúšané napríklad minulú stredu cestou pešo 20 minút po krásnej, slnkom zaliatej Einsteinovej. Hocijaký tvrdší leták vám výborne poslúži ako váš privátny prenosný tieň, a zároveň japonská vychytávka číslo 2 – vejár. Radšej si budem pripadať ako babka v menopauze a spravím si kusom papiera umelý vánok, než by som sa mala potiť v horúcom bezvetrí a jak tá menopauzná babka potom vyzerať, no ne.

 

Toľko k veciam medzi nebom a zemou, poďme sa pozrieť na také dobre rozpálené telo trochu bližšie. Orosené čelo, privreté oči, zrýchlený tep, hlasité dýchanie, túžba strhnúť zo seba všetky šaty a to čím skôr... Hasiči sa napríklad chladia tým, že si ruky až po lakte ponoria do studenej vody. Je to totiž pomerne veľká plocha pokožky a zároveň sú tu blízko k jej povrchu umiestnené žily. Bežný človek pouličný však so sebou nenosieva kýblik s vodou (dokonca ani v Japonsku), a preto súdruhovia vymysleli uteráčiky. Malé (max. 20 x 20 cm) tenké froté zázraky, ktoré buď rozdávajú na ulici potlačené reklamou, alebo sa dajú za pár jenov kúpiť v AKOMKOĽVEK farebnom a tematickom prevedení od Hello Kitty až po originál od Diora.

 

Že nesrandujem, tu máte jeden veselý Yves Saint Laurent hadr. (Ak vám pripomína tvár, volá sa to pareidolia a bol to zámer.)

 

Tak, ako v USA ľudia nosia k ruke prilepený Starbucks či fľašu vody, v Japonsku v lete je to práve takýto face towel. (A/alebo spomínaný vejár.) V mokrom stave sa aplikuje na zápästia či zátylok, tí bez make-upu aj na tvár, a tí bez vlasov/bez hanby dokonca na hlavu. Pre špeciál sexi čiapku môžeme rožky na jeho koncoch aj zauzliť. A teraz shocker – jeho funkcia je aj iná, než len chladenie sa: utieranie. Naši odborníci síce radia neutierať si pot, lebo nás vlastne ochladzuje a blablabla, no strávila som v ázijskom podnebí (od Sappora až po Singapur) nejedno leto, tak dávam za pravdu tým, čo sa s brutál teplom úspešne pasujú už po X generácií a vravím – utierať. Radšej byť suchý a čistý, než lepkavý a špinavý. (Už sa trochu opakujem, že. Som zvedavá, v akej obmene sa táto veta bude dať použiť nabudúce.)

 

Voľným pokračovaním milých malých uteráčikov je čoraz viac populárna vychytávka v podobe uteráka s kapucou. Natáhneš na hlavu a ideš. Áno, po ulici. Pripomína síce tie ikeácke bábätkovské osušky, ale keď je skoro 40 a vlhkosť cez 80, dala by som si to na seba asi aj ja. Bez tých dlhých riflí ovšem.

 

Diapazón ochladzujúcich tipov made in Japan ponúka ešte jeden obľúbený – striekať na seba vodu. Áno, napríklad presne tú nenávidenú, predraženú minerálku v spreji, čo sa odzadu číta Naive. Prípadne Hello Kitty Water s kyselinou hyalurónovou, pravdaže v rôznych farebných vyhotoveniach. Ale viete čo? Funguje to! A je to bohovsky príjemné.

 

Keď už sme pri tej vode: Izotonické nápoje. Zabudnite na Gatorade, je tu Pocari Sweat. SWEAT. Pili by ste niečo, čo má v názve slovo „pot“? (Not that pot, you pothead!) Japonci v dobrej viere pomenovali svoj ináč celkom chutný a osviežujúci nápoj po pote, lebo akože nahradí telu to, čo stratí potením. No Japonci. Mimochodom, Pocari Sweat predávajú dokonca v Carrefoure (či to bola Hypernova?), ale má aj vyššie ambície – onedlho pocestuje na Mesiac.

 

A ešte jeden trik pre tých, čo si musia do práce obliekať saká a košele a potom robia v kancelárii prehliadku máp. (Vaše prepotené výtvory ináč zvlášť dobre vyniknú najmä na pestrých farbách, verte mi.) Tielko alebo tričko, najlepšie však tričko bez rukávov. Nech to znie akokoľvek čudne, v Ázii je celkom bežné nosiť niekoľko vrstiev, a nie je to len kvôli na 18°C vypeckovanej klimatizácii.  Spodná vrstva totiž nenápadko nasaje všetko čo má, a image zostane nepoškvrnený.

 

Ak máte nejaké ďalšie tipy, ako vybabrať s horúčavami, sem s nimi, podeľte sa o ne v diskusii. Bude vás z toho potom (alebo bez potu) hriať pri srdiečku.