Čerstvým otcom sa toho závidí veľa, našťastie vedci zistili, že vlastne nie je čo.

 

Každá siedma žena trpí popôrodnou depresiou, ale každý desiaty muž trpí depresiou pred aj po narodení potomka, tvrdia vedci z britského Fatherhood Institute.

 

Beznádej kulminuje v období medzi 3 až 6 mesiacom dieťaťa. Depresiu u otcov spúšťajú rovnaké podnety ako u matiek – životná zmena, nedostatok spánku, pocit rastúcej zodpovednosti a prepytujem, hormóny. Priebeh? Už počas tehotenstva sa do centra pozornosti dostáva žena ako budúca matka. Dalo by sa to prežiť, keby si po pôrode naďalej neuzurpovala hlavné slovo pri kŕmení (!), prebaľovaní a kúpaní. Je to peklo, aj keď si odmyslíme jej náhlu averziu voči sexu. Mužské sebavedomie trpí stále viac, až kým to muži nevzdajú a nestanú sa vo vzťahu k mamičke aj dieťaťu pasívni. Ich stav sa zhoršuje a na rozdiel od žien nepociťujú smútok ale zúrivosť, ktorá sa prejavuje verbálnou agresiou, alkoholom a neverou.

 

Vedci mužom radia – choďte na masáž, refloxológiu, prípadne k psychoterapeutovi. Alternatívne riešenie – po vzore matiek založte spolok otcov so sídlom v bare.

 

Prevencia nadovšetko.