Chlap by mal vedieť variť. Je to praktické, odstraňuje sa tým závislosť od donášky pizze, ale čo je hlavné, prináša to skvelý pocit naplnenia. Či už v žalúdku alebo na duši. Vždy, keď niečo navarím, tak vidím, aký majú kuchári dobrý job. Na konci vidieť výsledok práce, z chutného jedla má každý radosť a týmto celým dokazujú svetu, že nie sú neschopné polená. A dúfam, že dámy potvrdia, že ak sa muž vlastnoručne postará o večeru, dáma sa po večeri s radosťou postará o zábavu mužovi. Zaujímavá teória, treba ju bližšie otestovať, hor sa do kuchyne.

 

Celkom mám rád seriál Hells Kitchen s Gordonom Ramseym a všimol som si, že Gordon si v reštauráciách často dáva moussaku. Hmm, po krátkom prieskume zisťujem, že je to vzdialene podobné lasagniam, ale s baklažánom, a nevrství sa to na x-krát. Na spodok ide zelenina, na to mäsovo-rajčinová zmes a na vrch bešamel a šup zapiecť. Odložil som si to do pamäti, raz sa k tomu určite vrátim. Minule to prišlo. Takticky som si pozrel nejaké recepty na youtube, nebudeme trocháriť a začneme rovno s Jamie Oliverom. Bum, recept tam prezentuje grécka verzia Janka Koleníka, len nevyzerá, že je teplý a je to lepší herec. Video je tu.  Má silný grécky prízvuk, ale stále zrozumiteľný. Video som si pustil dvakrát, najprv, aby som videl, či to zvládnem, druhýkrát, aby som videl, čo treba nakúpiť. Zemiaky + cibuľa mám, baklažán budem kupovať prvýkrát v živote, tymián musím doma pozrieť, tekvicoidný krok vynechám. Mleté mäso kúpim tiež, nejaké koreniny, “ground clove”, to bude asi muškátový orech, to mám, škoricu taktiež, veci na bešamel budú. No, nie je to až také náročné. Pozriem pár iných receptov, všade tú zeleninu vyprážajú, no toto v paneláku bez fritézy robiť nebudem, spravím to ako El Greco z videa, zeleninu upečiem. Na druhý deň som veci nakúpil s neistým plánom, kedy to vlastne spácham.

A hľa, na piatok toho týždňa som si zobral deň dovolenky, vo štvrtok vravím žene, nech sa nestrácha o hlad, keď príde z roboty, bude navarené. Pekný plán.

V piatok okolo obeda som sa do toho teda pustil. Znova pozerám video, všetko je jasné, len na konci, keď to El Greco zhrnie ako “healthy, quick and good”, no neviem, či je to až také quick, keď to budem robiť, tak čistý čas pečenia je 1:10 a potom by to malo ešte hodinu postáť. Nakrájam zemiaky, ochutím ich a dám ich do rúry. Zatiaľ nakrájam baklažán, ochutím ho, a hor sa na internetík pozerať mačiatkovské gifká, však zvyšok stihnem potom. Zemiaky sú hotové, navrstvím baklažán a šup do rúry. Začnem zarábať mleté mäso, ešte raz si idem pozrieť, čím to mám okoreniť. Ground clove dávam radšej do prekladača, a žiadny muškát to nie je, je to mletý klinček. Ej bisťu, prehrabávam sa koreninami, ale našťastie som ho našiel, s pekným obrázkom perníkov na obale. Šup ho tam, mäsko bolo už celkom ok, idem na bešamel. Opäť si idem pozrieť video, ako robil El Greco tú omáčku, lebo v mojom prípade ju budem robiť v režime tenkrát poprvé. Tu spomínaný nutmeg už je muškátový oriešok a pôjde tam nakoniec. Cestou k PC skoro zakopnem o psa, lebo potvora malá už cíti všetky vône a očakáva, že to robím pre ňu a že nech jej to teda už dám. Začnem robiť omáčku, ruka ma od miešania bolí asi po pol minúte, celkový čas miešania bol cez 10 minút.

Výsledok bol ale ukážkový. Aplikujem na pekáč mäso a zalievam bešamelom. Vonia to parádne a ja sa teším na večeru. Chutilo to perfektne, žena ma pochválila, sex nebol aj tak. Asi tá teória o tom, že cesta do ženských nohavičiek vedie cez žalúdok, celkom nefunguje. Na druhý deň sme ešte ohriali, čo ostalo a dojedli na obed. Takisto nič nebolo, teória je vyvrátená, odteraz varím iba čaj.