1. Zvyknete si na dopravné zápchy a beriete ich s kľudom pytóna. Nie, bratislavský obchvat nepredstavuje príklad strašnej dopravnej zápchy – ak ste desať kilometrov domov nešli aspoň päť hodín, neviete, čo je to dopravná zápcha.

  2. Zároveň sa naučíte špeciálnu techniku jazdy v takýchto situáciách: myšičky, rôzne nečakané manévre a lepenie sa na auto pred vami sú nevyhnutné. Na ceste sa zásadne používa aj štedro široká krajnica, level expert je obiehať človeka, ktorý obieha zápchu cez krajnicu. Druhý pás je už síce spoly krajnica a spoly prašná cesta, ale nevadí, abočina je inštitút!

  3. Vždy, keď sa vrátite na Slovensko, si musíte pripomínať, že už ste doma a môžete prestať jazdiť ako blázon.

  4. Riadite sa heslom, že keď sa niečo nedá, ale veľmi sa chce, ono sa to vlastne dá. Zakázali predaj alkoholu v obchodoch po deviatej hodine večer? Objednajte si donášku špeciálneho darčekového koša.

  5. Po niekoľkých mesiacoch jazdenia moskovským metrom ste pripravení na pohyb v ľubovoľne veľkom dave ľudí: viete ním navigovať a pretlačiť sa aj cez masu, ktorá sa pohybuje opačným smerom než vy.

  6. Na eskalátore začnete šikanovať ľudí, ktorí nevedia, že sa stojí len na pravej strane tým, že sa cez nich začnete drať hlava- nehlava.

  7. V lietadle vstávate zo sedadla pomaly hneď, ako sa lietadlo dotkne zeme. Teda hneď po tom, ako dotlieskate.

  8. Dokážete oceniť umenie ruského radu (očerede). Poradie sa prísne dodržiava, stojaci organizujú. Každý, kto príde, sa slušne opýta: „kto je posledný?“ Posledný nešťastník na seba ukáže a teší sa, že už nie je posledný. Ak si potrebujete odskočiť, poviete hentomu poslednému: „Maladoj človek/devuška, ja za vami!“

  9. Alternatívne si dokonca pamätáte poradie a tváre minimálne desiatich ľudí pred vami a piatich za vami.

  10. V zahraničí vám dokonca odľahne, keď do zhluku ľudí čakajúcich na niečo prídu ruskí turisti a okamžite zorganizujú ukážkovú očereď.

  11. Keď vidíte dlhý rad, máte nutkanie sa aspoň informovať, na čo sa tu čaká, ak nie sa doňho rovno postaviť.

  12. Viete, v ktorých zahraničných destináciách sa dohovoríte rýchlejšie s ruštinou než s angličtinou a nezdráhate sa ju použiť.

  13. Prestanete sa usmievať a začnete šetriť slovami prosím a ďakujem.

  14. Je pre vás úplne normálne, že muži a ženy si pri zoznamovaní ani pozdrave nepodávajú ruky.

  15. Pravidelne navštevujete ruskú báňu (saunu) a nepríde vám vôbec divné nechať sa vymlátiť brezovými vetvičkami vymáčanými v horúcej vode od príslušníka vášho pohlavia s výraznou nadváhou (naopak, tú považujete za garanciu odbornej spôsobilosti).

  16. Po návrate domov sa vám ľubovoľná fínska sauna bude zdať príliš suchá a budete mať silnú potrebu doliať na kamene niekoľko naberačiek vody a následne ju poriadne rozvíriť uterákom. Parilka ako má byť!

  17. Aj po návrate do rodnej domoviny budete mať v reštaurácii nutkavú potrebu osloviť čašníčku či čašníka, ktorý si vás nevšíma, pokrikom devuška/maladoj človek.

  18. Ba čo viac, očakávate, že na takéto zvolanie zareaguje okamžite a s úsmevom (v službách je povolené sa usmievať).

  19. Jesť začnete tak, že si mäso najprv pokrájate a potom nožík odložíte a vidličku prehodíte do pravej ruky.

  20. Zvyknete si, že všetko chutí lepšie s lyžičkou kyslej smotany.

  21. Ale nikdy si nezvyknete na to, že v jedlách ako gazpacho, sushi, pizza, quesadilla, tatarák či Caesar šalát, dokonca aj v koktejloch a kapučíne (!) s vysokou pravdepodobnosťou objavíte kôpor.

  22. A nikdy, nikdy v živote si nezvyknete na to, že miesto toho, aby sa ľudia okolo vás vysmrkali, budú celý čas poťahovať, lebo smrkanie považujú za tú najnechutnejšiu vec na svete.